Mikael Hill har är fortfarande inne på sitt första år som förbundskapten för Sverige.
Foto: IFF
Landslaget

Hill: Vi behöver bli lite bättre offensivt

ANNONS

Sveriges herrar reser till slovakiska Nitra för VM-kval - och det är ett kval med flera mål, inte bara att ta sig till VM i Prag

Sverige inleder VM-kvalet på onsdag när man ställs mot Frankrike och förbundskapten Mikael Hill har en tydlig idé över vad han vill se under den kommande veckan.
- För det första är det som vanligt jättekul att få spela matcher igen. Vi har haft en planeringskonferens med den nya kompletta ledarstaben inför detta och tagit fram lite nyheter i spelet som vi ska försöka jobba med, framförallt anfallsmässigt. Sen är såklart huvudmålet att vi ska kvalificera oss till VM, säger Mikael Hill till Innebandymagazinet.

Tittar man på Sveriges grupp innehåller den väl inga direkt namn som kan hota en väg till VM, med vilken inställning går man in ett kval som detta?
- Vi vet att vi är storfavoriter till att vinna samtliga matcher, konstigt vore väl annars. Men vi åker dit med lite olika målsättningar där huvudmålet är att vinna gruppen och ta oss till VM. Huvudingången sen är att jobba med utvecklingen av spelet men också få ihop stommen i truppen som vi har jobbat med i det knappa året jag varit med, men även få se lite mer färska namn som får testa på.

Men om två, tre eller till och med fyra matcher slutar med tvåsiffrig seger för Sveriges del, hur utvecklande är det?
- För det första vet vi inte om det kommer göra det, men om det blir ett sånt scenario kanske inte resultaten är den stora utmaningen utan det handlar om att få delar i spelet att funka. Testa det i ett skarpt förstaläge och sen testa det vidare på EFT i vår och på sätt få med alla i spelet, säger Hill och fortsätter:

- Sen är det utvecklande att få ihop gruppen. Vi är iväg i knappt en vecka tillsammans och det kan vara en viktig del att få se hur killarna fungerar tillsammans. Även från det andra perspektivet är det viktigt för de andra nationerna att få fler tävlingsmatcher och på så sätt blir det utvecklande för de andra nationerna.

Den trupp du har tagit ut innehåller tre debutanter men saknar kanske något rutinerat namn som t.ex. Storvretas Mattias Samuelsson, hur tänker du kring nya kontra rutinerade namn?
- Man kan titta på det som varit stommen under de fyra träffarna under 2017 och vi sa tidigt att ungefär hälften av den här truppen, plus minus någon gubbe, ska utgå från det vi kallar stommen. Sen ska vi ha de här killarna som kanske mer är framtidsnamn, jag har två perspektiv där ett är mot VM2018 men även mot VM2020. Vi får inte så jättemånga tillfällen mellan VM-åren att testa spelare så detta är ett bra tillfälle att få med killar som får chansen att visa upp sig.

Med just VM2018 på horisonten och ett guld som ska återtas, hur mycket utrymme finns det att testa nya spelare kontra att spela ihop laget?

- Jag tror, om jag inte räknar fel, att i och med VM-kvalet så har vi testat tolv debutanter sen jag fick uppdraget förra året. Dörren är såklart inte stängd om det skulle dyka upp ytterligare någon som gör det väldigt bra ifrån sig i slutspelet. När vi pratar EFT i april så kommer det sannolikt bli en skarpare trupp som utgår från slutet av säsongen, VM-kvalet och slutspelet. Då har vi målat upp ett scenario över vilka killar som vi tycker gått bra och då kommer det dofta mer VM-trupp än vad det gör den här gången.

Vad vill du se av spelarna under VM-kvalet?
- Jag vill se spelare som tar plats i gruppen och även ute på planen. Vi behöver ha spelare som kliver fram när det hettar till som mest och det kanske blir svårt om det blir den här typen av matcher som du nämnde tidigare. Men vi måste se spelare som kommer in i landslaget och tillför något, inte hjälpspelare utan man ska bidra med de spetskvaliteter man har på hemmaplan det är därför man är uttagen. Också jobba med att utveckla spelet, även bland de äldre rutinerade gardet. Vi pratar mycket med spelarna om att framförallt i de offensivare delarna behöver vi bli lite bättre från landslagshåll.
Den här artikeln handlar om: