Jon Hedlund är inne på sin åttonde säsong i SSL med Pixbo.
Foto: Per Wiklund
Landet runt

SSL-keepern: Jag tror inte att någon är förvånad

ANNONS

Pixbo Wallenstams Jon Hedlund om den aktuella undersökningen som visar bristen på hjälp för målvakter under träning och match.

Målvaktsutbildaren Pontus Boman utförde en undersökning med 201 målvakter som visade att många inte får det stöd de behöver från tränare på träning och match. Jon Hedlund, SSL-målvakt i Pixbo Wallenstam, är högst engagerad i frågan.
— Jag tror inte det är någon som är förvånad över resultatet. Att kunskapen kring målvaktsträning är eftersatt inom innebandyn är välkänt men väldigt synd, säger Hedlund till Innebandymagazinet.

Hedlund vill dock framföra att han inte tycker alternativen i undersökningen är helt perfekt utformade.
— Jag tror att hjälp och tips ibland kan vara fullt tillräckligt för de flesta målvakter, så länge det finns en genomtänkt plan för hur hjälpen är utformad. De två alternativen ”Får hjälp ibland” och ”Får tillräckligt med hjälp” behöver således inte utesluta varandra. Personligen tänker jag inte att det realistiskt att samtliga lag på senior, junior och ungdomsnivå ska ha en kompetent målvaktstränare som är närvarande på alla träningar och matcher. Det är inte möjligt för föreningarna att lösa det.

— Däremot tycker jag att samtliga föreningar borde ha en strategi för hur deras målvaktsutveckling ska se ut. Som det ser ut idag så måste de flesta målvakter själva ta ansvar för sin utveckling från start, något som aldrig skulle inträffa bland utespelare och som är långt ifrån optimalt. Ett realistiskt exempel på hur en utvecklingsstrategi skulle kunna se ut skulle kunna vara att man har ett pass per månad där det finns en duktig målvaktstränare som kan ge tips till målvakterna och deras ordinarie tränare som de sedan tillsammans kan arbeta vidare med under den kommande månaden. På det sättet kan en målvakten få påminnelser och övning vid varje träning och match utan att ha konstant tillgång till en målvaktstränare och en målvaktstränare kan utveckla ett stort antal målvakter.

Hur har det sett ut för din egen del med målvaktsträning genom åren?
— Jag har nog en ganska typisk historia gällande målvaktsträning. Jag har inte haft kontinuerlig målvaktsträning någon gång under mina ungdoms- och juniorår. Ett fåtal punktinsatser har väl gjorts där man fått några tips av äldre målvakter med inte mer än så. Jag har hela tiden själv ansvarat för min utveckling och fått komma på vad jag behöver förbättra, hur det ska gå till, genomföra träningen och utvärdera. Inte heller under min seniortid har jag haft någon kontinuerlig träning förrän förra säsongen då jag på eget initiativ påbörjade ett samarbete med Pontus Boman.

Hur stort problem tycker du att det här är?
— Jag tycker att bristen på både nationella och lokala strategier är ett stort problem för svensk innebandy. Det händer mycket kring målvaktsträning i många andra länder och om vi inte aktar oss så är risken att de andra nationerna springer om oss på den viktigaste positionen. Jag tror det krävs insatser på alla nivåer, allt ifrån utbildningssatsningar från förbundet till prioritering av frågan inom föreningar och enskilda lag, för att komma till rätta med den här frågan. Fler personer måste få grundläggande kunskap kring målvaktsträning för att vi ska kunna tillgodose behovet. Dessutom borde alla föreningar ha en person som är ansvarig för målvakternas utveckling i föreningen och som ser till att kunskap delas inom föreningen samt att spetskunskap tillförs vid behov. Vi måste uppmärksamma målvakterna på ett helt annat sätt framöver om vi ska behålla målvakterna inom sporten och ha chans att få fram riktiga världsklass-målvakter!

Läs även
24 av 201 målvakter får tillräckligt med hjälp på träning
Den här artikeln handlar om: