”Klassiska innebandyträningen måste brytas”
ANNONS
Oscar Lundin är trött på klassiska innebandyträningar och vill se ett nytt tänk med mer målvaktsfokus.
Oscar Lundin är tränare för Schweiziska Aligator Malans och han började att fokusera på målvaktsträning tidigt i sin karriär. Han var med och startade upp ett av de första målvaktscamperna, Warberg Goalicamp. Här tycker han till om den rådande målvaktstränarkulturen.- Utan att ha någon bakgrund i frågan så skulle jag hävda att det är en kultur som håller på att formas och frodas. Givetvis finns det mängder med klubbar som ännu inte hittat sitt sätt att arbeta med målvakterna, men jag upplever att det går åt helt rätt håll. Både i kvantitet och kvalité. Jag känner idag superskickliga målvaktstränare på många orter i landet!
Hur tycker du att SIU-modellen fungerar för målvakter?
- Jag tycker att SIU-modellen ger förutsättningar för tränare och lag att arbeta aktivt med sina målvakter precis som med utespelarna. Tankar och övningar finns att ta med sig. Utmaningen är att implementera dessa i den dagliga verksamheten.
Vad är målvaktsträningens största utmaning just nu?
- Det klassiska sättet att bedriva en innebandyträning på behöver brytas. ”Vi värmer upp, sedan värmer vi upp målvakterna med strömskott och sedan kör vi en övning och sedan spelar vi.” Får man till att målvakterna får tid att jobba med sitt målvaktsspel med avskilt i 10-15 minuter (förflyttningar, box control, returer etc) under träningens första del så kommer många andra delar falla på plats. Mycket plats behövs inte, en målgård plus lite till räcker perfekt. Kan en av tränarna hjälpa dem här är det såklart det bästa. Om laget endast har en tränare kan målvakterna ofta jobba på egen hand, beroende på ålder så klart, med hjälp av en surfplatta och/eller en klubba att skjuta på varandra med, bara de förstår vad de ska göra med dessa minuter och varför. Lika viktigt är att utespelarna också kommer utvecklas av detta då man under denna tid kan jobba med till exempel possessionövningar för att öka fart i tanke, kommunikation och händer. Denna typ av övning gör ofta att laget på ett helt annat sätt kan ta med sig fart in i kommande fas av träningen.
Vad anser du om den nya straffregeln?
- Regeln, så som jag uppfattar den, innebär att utespelarna har fler möjligheter under straffslaget vilket logiskt sätt såklart bör göra det svårare för målvakten. Förmodligen kommer målvakten behöva vara lite mer passiv. Svårare att attackera med benen som blivit en vanlig taktik till exempel. En fördel för följsamma målvakter helt enkelt.
Några goda råd till föreningar som vill bli bättre på att ta hand om sina målvakter?
- Haha, här skulle jag kunna gå igång rejält… Men det enskilda rådet jag tror ger både direkt och långsiktig skillnad då. Arbeta med träningsplaneringen. Hitta en grund för starten på träningarna där en plan på cirka tio minuter finns för målvakter i olika åldrar. Sedan borde alla föreningar självklart komma att besöka DIN Goalie Camp för mängder av idéer, diskussioner och tips!