Glåpord mot domare i samband med matcher är ett återkommande problem.
Landet runt

Ilskan efter omtalade händelsen: Skärpning, tack!

ANNONS

16-åriga domare avbröt pojklagsmatch och slutar döma efter klagomål från ledarhåll - nu rasar många i sociala medier, inklusive styrelseledamot i Riksidrottsförbundet.

Det var Ingelstads herrtränare Viktor Gustavsson som vittnade om att en match för 11-åriga pojkar under lördagen hade avbrutits av domarna på grund av för mycket klagomål från ledarna i ena laget. De 16-åriga domarna ska i efterhand ha sagt ”vi dömer aldrig igen”.

Tomas Eriksson, ledamot i Riksidrottsförbundets styrelse och ordförande i Internationella Innebandyförbundet, är en av många som har reagerat i sociala medier.
- Vi vuxna måste ta ansvar och markera mot andra vuxna som uppenbarligen inte är vuxna nog att agera ”tränare”. Barn är barn och ungdomsdomaren är mänsklig hur svårt ska detta vara att förstå! Skärpning tack, skriver Eriksson på Twitter.

På Innebandymagazinets Facebook pågår diskussioner efter den aktuella händelsen. Här är några av kommentarerna:
Lucas Gladzki: Där blev sporten av med ett kanske framtida ssl-par. Hur ska man kunna lösa bristen på domare om nyutbildade slutar redan i tonåren, på grund av glåpord från tränare och spelare? Domarna har lika mycket rätt att ha kul på planen som spelarna, helt omöjligt om de bara får skit. Som sagt, tragiskt.

Jonas Gry Fjellström: Alla måste få våga göra fel annars faller utvecklingen hos unga spelare och domare. Vår uppgift som ledare är att stötta och inte själpa när det inte blir riktigt som de tänkt sig. Vår uppgift som ledare är att alla unga skall känna sig trygga i sin utveckling oavsett om denne är vår egen spelare, motståndare eller domare... Detta ska aldrig hända!

David Lindman: Fy fan säger ja!! Ja vet ett flertal matcher där domare från vår klubb har utvisat ledare från planen och till och med efter de står ledaren kvar på läktaren och fortsätter skrika och gapa. En sån ledare ska förbundet plocka bort helt från all förenings verksamhet i mitt tycke. Vi ledare ska vara förebilder för våra yngre spelare!! Vi behöver alla domare vi kan få! Vi måste pusha våra domare i alla föreningar! Ledare måsta va noga med att prata väl om domarna i omklädningsrummen!! ???? kämpa på Grappar!

Måns Lennart Löfgren: Vi måste värdegrundsutbilda på alla plan. På ledar-, spelar- och föräldranivå. Föreningar måste ta ett större ansvar genom lämplighetstest av ledare.

Fredrik Ryden: Skrämmande och läsa. Som ledare eller tränare ska vi uppmuntra och stå bakom våra domare, precis som vi ska uppmuntra och stå bakom våra spelare.


Även på Twitter är det många som är upprörda:
Richard Wellsmo: Vad gör vi om vi inte har våra domare på matcherna? Ska vi döma själva? Det gör ont och höra om denna situation, hoppas för allt i värden att 16 åringen förstår att det finns korkade ledare försöker sudda bort det och kör på nästa helg igen. #flerdomare #ståpåer #utanerdörspoten

Monica Bergström: Man blir så matt!!! Det där råkade min dotter också ut för, för många år sedan. Tror inte hon dömde någon match efter det nångång...

Marcus Karlström: Man blir ju bara ledsen när man läser sånt här... Man kan ju försöka ha lite överseende som ungdomstränare, det är ingen elitmatch! #utandomareingenmatch
Den här artikeln handlar om: