Landet runt

Så spelar du succén såpabandy

ANNONS

11 miljoner har sett klippet från såpabandyturneringen "Håsjösåpan". Så här bygger du en egen bana och dessa regler gäller.

Håsjösåpan har hållit på sedan 2011. Men 2017 års upplaga har blivit en viral megasuccé och över 11 miljoner har sett klippet från den lilla socknen Håsjö i Jämtland.
- Jag har aldrig upplevt något liknande och det är jätteroligt att det fått sådan spridning så klart. Men det är på samma gång lite tråkigt att så många sprider det utan att ge oss någon cred, säger Alexander Backlund en av de två bröderna som grundat Håsjösåpan till Innebandymagazinet.

Klippet har spridit sig över hela världen och det är många som vill prata med bröderna.
- Det är många som hört av sig, flera tidningar och även internationella hockeyförbundet.

Det har figurerat en hel del olika namn på sporten men det finns bara ett som är rätt påpekar Alexander.
- Det är många amerikaner som är intresserade av hockey som fått upp ögonen för det. De flesta av dem vet inte vad innebandy är så de kallar det felaktigt för ”hockeysåpa" men dess rätta namn är såpabandy.

Just i USA har intresset för "Soaphockey" som de felaktigt kallar det blivit väldigt stort.
- Det var ett gäng från Los Angeles som hörde av sig och ville vara med nästa år. Så vi kanske får starta ett Såpabandy-VM då.

SÅ BYGGER DU PLANEN
Du behöver en vanlig presenning som finns att köpa på Rusta eller Överskottsbolaget. Håsjösåpans presenning har måttet 14x8 M. Sedan tar man en trädgårdsslang och sprutar vatten på presenningen. Nästa steg är att spruta ut vanlig grön såpa över hela presenningen. Sedan är allt färdigt för match.

Under hela Håsjösåpan gick det åt 10L såpa men åtgången beror lite på vad det är för väder. Är det soligt ute torkar såpan upp snabbare. Man spolar om banan varannan match ungefär.

SÅPABANDY REGLER
Matchtid: 3 minuter
Spelare: 3 mot 3

Såpabandy spelas barfota och det finns bara två regler. Man får inte ta med händer och man får inte kasta klubban. Tar man med händer på egen planhalva blir det straff och gör man det på motståndarnas planhalva blir det frislag. Kastar man klubban efter någon blir det också straff. Förutom de två reglerna så är det sunt förnuft som gäller.

Läs också:
Bakgrunden till såpabandy
Den här artikeln handlar om: