Hallå där Älvsjö AIK!
ANNONS
Innebandymagazinet tar pulsen på innebandyföreningar i Sverige och deras framtidsvisioner. Stefan Ålander, kanslist i Älvsjö AIK, betonar vikten av att skapa en föreningskänsla, från ungdomslagen upp till A-lagen.
Hur mår Älvsjö ekonomiskt?— Älvsjö har en god ekonomi och visar på positivt resultat även i år. Vi arbetar hårt med intäktssidan och den gruppen som sköter detta gör ett fantastiskt jobb med att få in sponsorer och intäkter, säger Stefan Ålander, kanslist i Älvsjö AIK, till Innebandymagazinet.
Hur ser ni på elitlicensen?
— Vi klarar Elitlicensen och ser positivt på denna. Den finns ju inom många andra idrotter och är sund. Det är viktigt med ramar kring ekonomin. Sedan blir det såklart konsekvenser för alla och det blir väl kanske svårare beslut för innebandyn om någon slags sanktion behöver åläggas någon förening. Samtidigt är det viktigt med konsekvenser för alla de föreningar som sköter kravbilden och anpassar sig. Så blir det alltid när nya saker införs. Vi anser det är bra att Elitlicensen har fasats in också för det bör göra konsekvenshanteringen enklare då alla föreningar har haft ett antal år på sig att anpassa sig till kraven.
Hur gör ni för att få in intäkter?
— Vi har Team Försäljning som jobbar stenhårt mot sponsorer och intäktssidan. Det är en utmaning i Stockholm då det finns många olika idrotter och projekt som jagar stödet. Men denna grupp har jobbat otroligt hårt och målinriktat under flera år och det märks idag i organisationen. Vi vill självklart växa som förening med bibehållen stabil ekonomi men tyvärr är ju hallsituationen i vår del av Stockholm en total katastrof där ansvariga politiker och tjänstemän inte visat tillräcklig förståelse eller engagemang. Bristen på inomhushallar och halltider gör att vi tyvärr tappar både spelare och ledare och dessutom drabbas av högre kostnader i verksamheten.
Hur mår föreningen organisatoriskt?
— Föreningen startade för några år sedan en struktur med olika Team för olika ändamål och det har slagit väl ut. Fler personer är engagerade i dagens förening jämfört med 5 år sedan men vi behöver bli flera för att kunna utveckla mer vilket vi har idéer för att göra. Vi har gjort stora satsningar på försäsongsläger för hela föreningen för att få en större gemenskap och att varje individ tydligare ska känna att de är en del av något större och det har gett väldigt bra utslag. Dessa försäsongsläger vi nu kör för tredje året i rad med drygt 350-400 deltagare är helt fantastiskt och bygger verkligen föreningskänsla.
Hur ligger föreningen till sportsligt jämtemot era långsiktiga målsättningar?
— Vi vill vara en förening med stor bredd för att nå en topp. A-lagen vill vi ha i Allsvenskan och damerna tog åter klivit upp i år och våra herrar har varit i kval 3 år i rad och hade föregående säsong ett mellanår men tar nu nya tag och gör om lite i laget. Så med våra seniorer är vi väldigt nära våra resultatmål på båda dam- och herrsidan.
Hur ser det ut på ungdomssidan?
— För våra juniorer har vi som resultatmål att ligga i högsta serien i Stockholm samt vara representerade i Juniorallsvenskan med våra egna produkter. Så här har vi redan uppnått våra resultatmål. Sedan vill vi högre med juniorverksamheten och placera oss än bättre. Men det viktigaste är att vi får så många som möjligt att fortsätta med innebandy och därför har vi också våra B-lag och till och med C-lag från och med i år för våra seniorer där tanken är att våra juniorer som inte tar plats direkt i våra A-lag ska ges plattformen för fortsatt utveckling inom föreningen för att senare kunna ta steget till A-lagen som vi vill ska bestå av många spelare som varit länge i föreningen.