”Någon eller några kommer bli nekade”
ANNONS
Elitlicensen är inte långt bort från att vara implementerad till fullo - från och med den 1:a maj 2018 ska elitklubbarna vara skuldfria och från den 1:a maj 2019 ska elitlicensen vara implementerad i sin helhet
Under februari 2014 presenterade Tomas Eriksson på Svenska Innebandyförbundet elitlicensen till Sveriges elitklubbar. Idag är det dryga två år kvar tills den ska vara implementerad i sin helhet.- Det går bra i det perspektivet att vetskapen om elitlicensen är hög och föreningarna tar det på allvar, det är min bedömning. Det är en positiv riktning men det finns de som har problem så är det ju, säger Tomas Eriksson till Innebandymagazinet.
Varför man tog beslutet att införa en elitlicens är enkel.
- Två skäl, det är likabehandling och att man ska undvika ekonomisk dopning. Likabehandling som ska leda till en bra och balanserad tillväxt med starka föreningar, det är inget som vi själva uppfunnit utan detta är något som många andra idrotter håller på med.
Just inspirationen till elitlicensen togs från andra idrotter när det presenterades i februari 2014 till elitklubbarna.
- Det var en samförståndslösning i februari 2014 när vi presenterade den, då hade vi så att säga kollat på de stora lagidrotterna handboll, fotboll, basket och hockey och där ställt två frågor. Dels om det systemet de använder och det andra vad vi borde tänka på så vi inte gjorde samma fel som de potentiellt gjorde när de införde sin elitlicens.
Nu är de två år tills elitlicensen till fullo ska vara implementerad och det är svårt för Eriksson att svara på ifall det finns storklubbar som riskerar att falla ur seriesystemet.
- Det är omöjligt att svara på den frågan idag. Vi vet inte sportsligt vad som händer nästa säsong och näst-nästa säsong, sportsligt kan det komma upp nya föreningar högre upp i seriesystemet som har dålig ekonomi. Men som det ser ut idag i SSL Dam så uppfyller 10 av 14 klubbar redan kraven och flera är nära, de räcker med att du har en krona minus för att du inte ska uppfylla kraven. Likadant på SSL Herr, 7 av 14 klarar kraven men flera andra ligger nära, säger Eriksson och fortsätter:
- Men samtidigt har Svensk Elitinnebandy själva valt att man transparent ska visa det och det är klart att det finns föreningar på SSL nivå som har problem och även i allsvenskan. Någon eller några kommer bli nekade men det är inget konstigt med det.
Men elitlicensen innebär en positiv förändring för svensk innebandy.
- Det kommer innebära att vi får starkare föreningar och mer likabehandlade föreningar som får bättre förutsättningar att växa på ett kontrollerat och positivt sätt. Det har skett i andra idrotter om man kollar på till exempel hockey även om man haft olika upplägg på hur elitlicensen ser ut, vi har bara en ekonomisk del medans där kan man ha krav på hallar och tränarutbildningar.
Läs också: Elitlicensen närmar sig med stormsteg