Foto: Event-bilder.se

Nu drar försäsongen igång!

ANNONS

Försäsongen är igång. AIKs fystränare Erik Börjsson, som nyligen skrev på ett nytt 2-årkontrakt med klubben, ser kombinationen av både fys och innebandy som nyckeln till en lyckad försäsong.

Hur ser upplägget för AIKs försäsong ut?
— Vi har frångått den äldre modellen där man har tydligt fokus på fysträningen under sommarmånaderna. Vi kör både innebandy och fys året runt egentligen. Vi kör fem pass i snitt i veckan och blandar båda delarna. Vi börjar ofta med fys, sen innebandy och avslutar sedan med fys igen. Längre fram i sommar så kommer spelarna köra mycket individuellt och då blir det mycket fys. När det börjar närma sig tävlingssäsong sen så blir det ju mindre fys och ännu mer innebandy, säger Börjesson till Innebandymagazinet

Varför har ni börjat med denna nya modell?
— Det är ju innebandy vi vill bli bra på. På det här sättet kan vi säkerställa att fysen överförs på ett bra sätt till innebandyn. Vi får svar direkt på om det vi gör under fys-passen ger spelarna det vi vill ha på innebandyplanen. Det spelar inte så stor roll om mina spelare blir snabbare i löpspåren om det inte ger effekt på planen sen. Allt vi gör ska leda till att vinna matcher.

Hur ser ett vanligt försäsongs-pass ut för er?
— Vi börjar utan klubba och boll och kör rörlighet för att förbereda inför passet och minska risken för problem. Sen går vi in på någon form av pulshöjande del. Vi har en viss uppdelning där vi tränar antingen styrka, snabbhet eller hopp. Sen kör vi innebandy och sen avslutar vi med mer rörlighet och nervarvning.


Hur har det utökade matchprogrammet påverkat er försäsong?

— Förra säsongen blev det väldigt många matcher i januari. Det var match var tredje dag och då hann man ju inte träna mellan, utan det handlade om att spela och sen återhämta sig. Vi tycker dock att det är bra med fler matcher, det är ju det som är roligast. Vi ska se till att bygga en bred bas nu så att vi absolut klarar alla matcher.

Hur jobbar ni under försäsongen för att förebygga skador?
— Vi har alltid en bra dialog med spelarna och ledarstaben om intensiteten. Det viktiga är som sagt att ha en grund med bra, kontrollerad rörlighet och sen bygga styrka på det. Spelarna ska bli så tåliga som möjligt. Vi jobbar mycket med att anpassa träningen efter innebandyns krav och stärka de problemområden som uppstår av den, som fötter, fotleder, höfter och ryggar.

Har du några tips för att få ut så mycket som möjligt av försäsongen?
— Först gäller det att se till att spelarna är nere på träningarna och inte har skador och problem. Om de är med på passen så kommer de garanterat att utvecklas. Sen tycker jag att det viktigaste är att inte slarva med grunden, utan att vara tålmodig och bygga den otroligt bra. Det känns som många vill skynda fram och att resultaten helst skulle ha kommit igår. Men om man tar en liten del varje dag så kommer man att få betydligt högre toppar under säsongen. Börja med funktion och rörlighet och bygg styrka och snabbhet efter det, och se till helheten. Sen är det viktigt att se individerna och ha en bra dialog med spelarna. Alla spelare ska inte göra samma saker, en 18-åring ska inte göra samma sak som en 35-åring. Det kan vara svårt i en klubb med mindre resurser att undvika ”handgranatsmetoden”, att köra en övning och hoppas att den träffar alla, men det är inte min modell, man måste se till varje individs behov.

Vad tycker du är viktigast att köra såhär i början av försäsongen?
— Jag tänker att man behöver se till helheten, att alla delar är lika viktiga för att få en bra fungerande kropp. Men en god rörlighet är en bas för att kunna bygga en hög topp. Man börjar med att skapa kontrollerad rörlighet och sen bygger man styrka, explosivitet och snabbhet på det. Men man behöver också bygga en tillräckligt god uthållighet för att orka träna alla pass. Det går som sagt inte att bortse från någon fysisk kvalitet, utan man behöver se till helheten.