Internationellt

”Kompis som tipsade Norges förbundskapten om mig”

ANNONS

Norges Hannes Linnes har bott och spelat innebandy i Sverige hela sitt liv, men representerar Norges landslag på internationell nivå. U19-VM i Växjö är både hemma- och bortaplan för centern.

Norge vann sin öppningsmatch i U19-VM mot Japan med klara 14-1 i Fortnox Arena. Centern Hannes Linnes gjorde tävlingsdebut för Norge och krönte debuten med et hattrick.
— Det är skönt att vinna första matchen och få en bra känsla. Kul att få spela i en så fin arena i Sverige också. Målen var inte de snyggaste jag gjort, men jag fick komma in i en bra femma på slutet och trycka in några skitkassar, så det är skönt att vara igång, säger Linnes till Innebandymagazinet.

Linnes är född i Sverige och har spelat hela sin karriär I Farsta IBK, Stockholm. Hans mamma är dock från Norge och Hannes själv är norsk medborgare. Detta gjorde det möjligt att representera Norges landslag på internationell nivå, och i november förra året kom ett samtal från Norges förbundskapten.
— Det var faktiskt en kompis som tipsade Norges förbundskapten om mig, sen fick jag ett samtal och fick åka och träna med laget. Det gick väl okej och efter det fick jag fortsatt förtroende.

Trots att han inte varit med i laget så fick Linnes alltså en plats i Norges trupp till U19-VM och säger själv att han kommit in bra i laget direkt.
— Jag kom ju in lite senare än de andra, så det tog ett tag att lära känna alla, men det är ett skönt gäng och de har tagit hand om mig bra. Jag förstår norska, men pratar svenska med alla i laget. Alla förstår ju svenska, men ibland kanske jag behöver översätta något svensk ord till norska, men det är inga problem.

Efter att spelat i Sverige med Farsta hela sitt liv blev det en liten omställning att spela för Norge. Både kulturellt och spelmässigt.
— Innebandy är ju mycket större i Sverige, så är det såklart och det märks. Men jag tycker att intresset i Norge har ökat den senaste tiden, det känns som det är på uppgång. Spelmässigt är jag ju van vid att hålla i och ta det lugnare med bollen, men i Norge så tutar vi bara och kör oftast, haha.

Norge spelar i B-divisionen i U19-VM, men målet är att ta sig upp till A-divisionen. I vägen står bland andra Estland, Tyskland och USA. I USA finns också en lagkamrat till Linnes i Farsta: Adrian Hiram, som representerat USA både på U19- och A-lagsnivå.
— Det vore jättekul att få möta Adrian i en semi eller final, så jag hoppas att de går vidare. Vi bor på samma hotell och har snackat en del innan. Jag skulle säga att vi är favoriter i vår grupp, men Estland är bra, och lagen i den andra gruppen är bra. Vi vill ju såklart ta steget upp och nå finalen, men vi får ta en match i taget.
Den här artikeln handlar om: