3 mot 3-spel för alla på grön nivå? Utvecklingschefen Emil Risberg tycker till.
Landet runt

”Handlar om att anpassa det till barnens villkor”

ANNONS

Ska alla barn i yngre ålder, på grön nivå i SIU-modellen, spela på mindre plan? Det är en fråga som varit på tapeten under veckan. Svenska Innebandyförbundets utvecklingschef Emil Risberg tycker det är en självklarhet.

Det var Emil Risberg själv som för några dagar sedan publicerade en bild på sitt Twitterkonto. Bilden visade en analys från hockeyn i USA där man kom fram till många fördelar för barn med att spela på mindre yta, tvärsöver planen, istället för på fullstor plan.
- Jag är mest förvånad över att det fortfarande finns ledare och föreningar som tycker att det är en bra idé att spela på stor plan för de yngre utövarna, trots att vi i cirka 10 år har rekommenderat att man ska göra det, säger Risberg till Innebandymagazinet och fortsätter:

- I grund och botten tycker jag att man som föräldrar och vuxna får sätta sig in i barnens situation och se vilka ytor det blir för de små när de springer på fullstor plan. Det handlar om att anpassa det till deras villkor. Tänker man i de banorna så borde det inte vara så svårt att räkna ut.

Innebandymagazinet ringde upp fem slumpvis utvalda ungdomsledare för lag i åldrarna 8-9 år, för att se om de spelar på mindre plan eller inte. Svaren var blandade.
- Nu var det såklart ett relativt litet urval, men jag upplevde ändå att majoriteten av de som svarade i ert reportage är för att spela på liten yta. Och jag tror ändå att majoriteten av alla i Sverige har samma uppfattning.

Hur etablerat upplever du att 3 mot 3-spel är idag?
- I de distrikten som organiserar poolspel på grön nivå, där det är aktuellt med 3 mot 3-spel, är det vad jag vet alltid 3 mot 3 på liten plan. Men i de distrikt som inte organiserar det förrän det blir seriespel på blå nivå, där föreningarna själva tar kontakt med varandra för att anordna poolspel, är risken större att det blir spel på stor plan. Därmed inte sagt att det inte finns sådana föreningar som ändå spelar på liten plan.

Hur många distrikt är det som organiserar 3 mot 3-spel?
- Det vet jag faktiskt inte. Det är såklart något vi behöver titta på och föra en dialog med våra distrikt. Jag kan absolut förstå de distrikt som inte väljer att organisera spelet på grön nivå. Man ska vara försiktig med att organisera för mycket på den nivån. Ju tidigare man organiserar, ju tidigare kommer spelarna att sluta. Men väljer man att inte organisera så behöver man ändå vara tydlig mot föreningarna att om man ska arrangera en match så ska det vara under de här formerna.

Tycker du man bör göra en liknande analys inom innebandyn, som den som gjordes i hockeyn?
- Jag tror inte att det får något annat resultat än vad hockeyn får. Vi pratar om samma yta och samma antal spelare. Bara för att man har skridskor på sig istället för att springa så tror jag inte det blir någon större skillnad i delaktighet i spelet och så vidare. Men visst, det är klart man skulle kunna titta på hur man gör en sådan för att den ska kunna bevisa och argumentera.

Läs även
Analysen: Därför är det mer utvecklande med mindre plan
Ledare 1: ”Låt ungarna få spela på stora ytor”
Ledare 2: ”Fördel att alla får chansen att ha bollen mer”
Ledare 3: ”För små för att spela på stor plan i en timme”
Ledare 4: ”Meningen med idrott inte att skapa elitidrottare”
Ledare 5: ”Viktigt att alla håller igång och inte står i kö”
Den här artikeln handlar om: