Slevik har dominerat i norsk innebandy de senaste åren.
Foto: Rune Halvorsen/Innebandyavisen.no
Internationellt

“Vi har varit bortskämda“

ANNONS



Det är få norska klubbar som betalar ut löner i den norska ligan, men lyckas du roffa åt dig ett kontrakt för en klubb i den norska ligan kan du ändå få det ganska bra. Tiderna då pengarna flöt i norsk innebandy är dock över, för denna gång.

Slevik som de senaste åren varit norska ligans dominanter har man lyckats bra med sina värvningar. Kontakter och en bra rutiner har gjort att man har lyckats hitta några guldkorn. I år har man bland annat värvat backen William Andersson som har U19-landskamper för Sverige.
– För oss har vi mestedels fått spelare genom kontakter. Antingen spelare som varit här förr eller genom spelarnas kompisar, säger sportchef i Slevik Ole-Richard Pedersen till Innebandymagazinet.



Spelarens viktigaste kvalitet för Slevik är personligheten avslöjar sportchefen.

– Först och främst kontaktar vi klubben först om det är en spelare som verkar spännande, sedan vill vi ha över de på provspel. Framförallt är personligheten viktig för oss, att de passar in i truppen. Själva provspelet lägger vi inte så mycket vikt vid, det är sällan någon imponerar stort på första träningen med laget. 



Man betalar inga löner till spelarna i klubben som håller till i Fredrikstad.

– Vi betalar inga spelarlöner, vi har aldrig fått över några spelar på grund av löner. Det har vi inte råd med som klubb, och det ger vi besked om tidigt i processen. Men vi hjälper till med att skaffa bostad, skaffa ett jobb och komma igång i Norge. Ibland hjälper vi spelarna lite i starten. Jobben beror lite på vad spelarna har för utbildning, men annars är det enkla jobb som lagerjobb till att börja med tills spelaren hittar något annat som kanske passar bättre. 



Trivs inte spelarna finns det en klausul i kontraktet som gör att de kan bryta kontraktet och resa hem.

– Vi har varit bortskämda med att hitta bra spelare, som stannar länge och som trivs i Norge. Vi har också infällt i kontrakten att de kan åka hem om de inte trivs, det är inte bra för oss att ha spelare som inte trivs och då får vi inte någon hjälp på planen heller. Sen gäller det att inte ha för många stjärnor också, då blir det lite speltid eller att man inte får spela powerplay och inte trivs. Så det är en avvägning vi måste göra. 



Det har varit en kraftig nergång i antalet utländska spelare, men det har Slevik inte märkt till så mycket.
– Vi har inte märkt så mycket till att det har blivit svårare att få tag på spelare, men vi märker att det är färre som tar kontakt med oss än tidigare.



Det var på mitten av förra årtiondet flera norska klubbar förlorade intäkterna från spelautomater som stod på de flesta affärer. Efter att de intäkterna försvann har pengagaloppen hos vårt grannland blivit långt mer nyktert. Det har även blivit svårare att få sponsorer. Det gör att många klubbar har tänkt lite smartare och tänker till innan de hämtar spelare.


I den forna toppklubben Fjerdingby som la ner sin elitverksamhet för några säsonger sedan efter flera år i toppen av den norska ligan hade man heller inte några spelarlöner. Legenden Raymond Evensen var klubbens primus motor och var även spelande tränare.
– Hos oss fick de inte betalt. Det enda vi har gjort är att vi ordnade en lägenhet till vår stjärnmålvakt Jesper Nordmark, säger Raymond Evensen. 



Den svenska stjärnan som hämtades från Västerås till klubben som höll till precis utanför Oslo.
– Han betalade en andel själv men vi täckte det mesta, ungefär 70-80 000 kronor vill jag tippa. Det gjorde vi endast för att vi behövde en riktig bra målvakt. Vi hjälpte också honom att fixa en bra jobb, så det var hans morot för att komma till den norska ligan. 



Det finansierades genom sponsorer och att Evensen själv inte tog ut någon ersättning för att vara lagets tränare.

– Vi finansierade det genom sponsorer och jag sa ifrån mig min lön som tränare och använde hellre den på laget.



Klubbens övriga spelare fick betala det mesta själv.

– De andra spelarna ordnade vi lite utrustning till, träningskort på gymmet och lite resepengar för de som åkte in från i Oslo, men inte någon lön.

Det är få norska klubbar som betalar löner till sina klubbar, men i och med att man ofta hjälper till med boende och andra utgiftsposter kan man ändå spara en slant med de höga lönerna man får i det norska arbetslivet. Det finns klubbar som har betalat en viss lön, men några högre löner än runt 50 000-100 000 kronor har inte förekommit vad vi känner till. Inga löner som i Schweiz med andra ord. 


25 svenska spelare som har satt fotspår i Norge
Den här artikeln handlar om: