Alexander Hart med sin nya tröja.
Foto: Štepán Traktor Slaný
Internationellt

Nytt äventyr för svensk-amerikanen


ANNONS

Alexander Hart lockades till innebandy förra våren i den ryska ligan när han var i Ryssland som proffs i isbandy, det slutade med VM-spel i december för USA. Nu väntar ett nytt äventyr, spel i den näst översta tjeckiska ligan.


Han skulle egentlig tillbaka på isbanan och spela bandy som varit hans idrott i alla år. Men ödet ville det annorlunda. Nu tar han fatt på ett nytt äventyr som kan leda till en plats i den amerikanska truppen till World Games i sommar. 

– Meningen var att jag skulle återvända till vanlig bandy efter innebandy-VM i Riga. Jag åkte till Sverige efter sista matchen i VM mot Kanada för en månad sedan, och var muntligt överens med en svensk bandyklubb. Samtidigt hade tjeckiska FBC Česká Lípa som satsar hårt på att etablera sig i Tjeckiska Superligan till nästa säsong, hört av sig till Ryssland om det fanns några förstärkningar, då de redan hade Ivan Ponomarev, målvakt från Spartak Moskva från ryska landslaget, som jag kände från Spartak. Jag fick en förfrågan, och funderade länge och noga. Och efter en tid bestämde jag att det skulle bli bäst som idrottare i helhet att göra en säsong i tjeckiska ligan, med möjlighet att tekniskt höja innebandytröskeln, och även förbättra egenskaper som jag kan med tillbaka till bandyn, säger Alexander Hart till Innebandymagazinet.
 
Övergången blev klar bara några timmar innan det internationella övergångsfönstret stängde. Hart har redan tagit reda på en hel del om sin nya klubb och hemstad.
– FBC Česká Lípa är en av de största innebandyklubbar i Tjeckien, med fokus på ungdomssektionen. Klubben har 19 lag i diverse åldersklasser och divisioner. A-laget har som målsättning att etablera sig på alvar i Tjeckiska Superligan, och har varit precis på gränsen de senaste åren i slutspelet. Klubbens profil är Štěpán Traktor Slaný som spelat i tjeckiska landslaget i många år och gjort flera VM för Tjeckien, senast 2012. Innebandy är största sporten i Česká Lípa med regelbunden publik på matcherna och mediabevakning. Staden har cirka 40 000 invånare och ligger 100 kilometer nord om Prag.



Han kommer att träna klubbens yngre förmågor under uppehållet i Tjeckien.
– Förutom som spelare, så är jag inhämtad för att vara en av fystränarna till A-laget, och ungdomstränare för flera av klubbens ungdomslag på dagarna och eftermiddagarna, så det blir många timmar på arenan. Jag hoppas på ett rikt idrottsutbyte, och att jag ska lära mig hur dom utvecklar innebandyspelare och idrottare som helhet i Tjeckien. Förhoppningsvis kan dom plocka upp någonting från mig också. Klubben har även ordnat tjeckiska språklektioner, språket är ganska likt ryska, så att lära sig det relativt snabbt bör inte vara omöjligt.

Han debuterade i ryska ligan förra våren och redan i december var det dags för VM-debut. En snabb utveckling för isbandyspelaren.
– Ja, men jag började i Åkersberga Ackers innebandyskola som väldigt liten, och fortsatte även sporadiskt med innebandy på olika nivåer när min familj fortfarande bodde i Sverige. I Ackers gick jag till och från tills det med tiden blev mer bandy och ishockey. Utan den grundtekniken hade det nog inte varit möjligt. Spartak Moskva förtjänar också stor cred, det mesta jag kan inom idrott, bandy och innebandy har jag plockat upp från Ryssland och ryska tränare, speciellt i bandy från Vladimir Janko och Sergej Lomanov.
 
Nu hoppas han att spel i den tjeckiska ligan ska ge honom en bra chans att komma med i den amerikanska truppen som reser till Wroclaw i sommar.
– Detta är en möjlighet att höja tröskeln rent tekniskt som innnebandyspelare. Det blir många matcher på nivå, och träningar nästan varje dag. VM med landslaget var en rik upplevelse och fysiskt känns det bra, så jag koncentrerar just nu på att komma in i en bra form med Česká Lípa, och hoppas att det leder till en landslagschans sen, amerikansk innebandy blir bättre hela tiden, och det vore kul att göra ett World Games med USA på den nivån.


Här jublar Alexander Hart för sitt första landslagsmål för USA. (Foto: IFF)
Den här artikeln handlar om: