Jan-Erik Vaara öppnar för att fortsätta som förbundskapten för Sveriges herrar.
Foto: Per Wiklund
Landslaget

“Man är två parter som ska dansa i takt“



ANNONS

I april går kontraktet ut med det svenska herrlandslaget. Nu öppnar Jan-Erik Vaara för att fortsätta som förbundskapten.



Det har gått en dryg vecka sedan Finland vann VM-finalen över Sverige i Riga. Det svenska landslagets förbundskapten Jan-Erik Vaara börjar att återhämta sig efter en tung höst.
– Jag är fortfarande irriterad på att vi förlorade finalen, naturligtvis. Fysiskt håller man på att återhämta sig efter hösten. Den har varit bedrövligt arbetsam och strulig, där många våra planer gick om intet med skador och sjukdomar i slutfasen som gjorde det tuffare och svårare, så det har varit många arbetstimmar nedlagda, säger Jan-Erik Vaara till Innebandymagazinet.


Kort tid före VM skulle dra igång tappade man två starka kort.
– Det blev extremt rörigt när Anton Karlsson och Alexander Rudd var tvungna att kliva av VM-tåget precis innan mästerskapet. De är tongivande på många sätt och vis, och hade säkert spelat på två femmor om det varit så. De har varit bofasta på landslaget så länge och det blev en hel del ommöbleringar och så vidare så nära inpå. Det var svårt att hämta när den fastlagda planen rök helt enkelt.

Och det slutade inte där, även under lägret i Visby blev det utmaningar.
– Sedan fortsatte det under VM-lägret, med sjukdomar och vi var tvungna att kalla in spelare under lägret. Vi hade lagt en del planer som gick om intet inför VM, så vi var tvungna att börja om på något sätt. Nu gnäller jag inte, för det är en uppgift man har som förbundskapten och vi fick försöka att se till att det gick bra ändå.


Det gick inte så bra som man hoppades under VM. Sverige hade det tidvis lite svårt att komma igång och det blev senare förlust mot Finland i VM-finalen efter straffar. Vaara gillar inte hur utvecklingen har varit för svensk innebandy på landslagsnivå de senaste säsongerna.
– Den är monumental och jag tar inte lätt på det, absolut inte. Jag tycker det är allvarligt och gillar inte den resultatmässiga utvecklingen för landslagsinnebandyn de senaste säsongerna. Förlust på straffar nu och damernas straffvinst i Finland för ett år sedan, och vi är inte regerande mästare på pojksidan för U19 heller. Det är inga resultat med god marginal längre. Det tycker jag är viktigt att fundera och reda ut varför det är på det här sättet nu, det är en väldigt mycket större fråga än vi tror.




Han gillar inte att det har blivit jämnare i matcherna internationellt den sista tiden, även om det är bra för sporten innebandy.
– Naturligtvis ökar det spänningen och det blir mer intressant att se på den typen tävling där det är såpass jämnt och knivskarpt, på det viset är det säkerligen bra. Men samtidigt så vill man ju inte det, man vill ju att Sverige ska högst upp på pallen oavsett gren och vilket innebandylandslag vi ställer upp med. På det viset är inte mitt kall eller uppdrag att det ska bli så, jag vill inte ha jämnare resultat i VM. Har vi den basen spelare, talanger, resurser och kompetens som vi har, skal vi använda oss av det för att vinna titlar, och inte acceptera ett utjämnande resultat. Det är min ledstjärna och det har det alltid varit - att vinna titlar till Sverige.

Efter EFT i april går Vaaras kontrakt ut med det svenska landslaget. Om han fortsätter eller får fortsätta är inte klart ännu.
– Vi har inte pratat om det ännu. Det är sånna diskussioner man ofta tar efter ett VM och ibland före naturligtvis. Just nu har vi inte diskuterat något mer konkret eller lagt ner något fundament.


Efter stor succé med både damlandslaget och herrlandslaget borde det finnas intresse från båda parter om en fortsättning.
– Det är alltid så att man är två parter som ska dansa i takt naturligtvis. Alla parter ska känna att det är finns ett intresse och vilja, och att man tycker det är bra och man ser en framtida utveckling tillsammans och så. Vi måste arbeta igenom de senaste två säsongerna, analysera och utvärdera den tiden. Vi får se på resultat från VM och se vad som kan göras bättre under den tvååriga resan. Sen måste både organisationen och landslagsledningen göra en självransakan och se var man landar någonstans.


Vaara är hemlighetsfull till att börja med, men visar sin hand mer och mer.
– Naturligtvis så måste kraften, energin och nyfikenheten samt tron på att man fortfarande kan utveckla den här produkten finnas. Jag känner att det finns mer att bidra med och chippa in med så att säga, sen får man se hur uppdragsgivaren ser på det hela naturligtvis, men de diskussionerna är man öppen för. 

Så du öppnar med andra ord för att fortsätta?

– Jag är sugen på att fortsätta med idrotten, så är det ju.
Den här artikeln handlar om: