Södra Götaland, med bland andra Lagan IBK, kan bli ett riktigt getingbo.
Foto: Björn Sandberg

Tippar division 1: Så placerar sig alla 72 lag!

ANNONS

Innebandymagazinet synar de sex division 1-serierna. Redan ikväll smygstartar det med Partille mot Backadalen, där ett av lagen tippas vinna serien Västra Götaland och det andra hamna på jumboplats.

H1 Norrland
1. Gimonäs Umeå IF
2. Ankarsvik BK
3. Gamla Stan IBK
4. Skellefteå IBK
5. IBK Sundsvall
6. IBF Dalen
7. RIG Umeå IBF
8. K 4 IF
9. Örnsköldsvik IBK
10. IBK Luleå
11. Ersboda SK
12. Håsta IBK

Kommentar: Ett tydligt topp- och bottenskikt är vad man skulle kunna förvänta sig på förhand, där det är flera lag som kan göra upp om topplaceringarna. Ankarsvik kryssade med allsvenska Hudik/Björkberg (5-5) på försäsongen, det gjorde även Sundsvall som har matchat mot bra motstånd. Nykomlingarna Håsta, Ersboda och Örnsköldsvik kan få det tufft, även om ”Övik” fått tillbaka stjärnan Simon Sedin. Gimonäs Umeå såg mycket starka ut förra året och en hel del talar för att de blir lika bra den här säsongen.


H1 Östra Svealand
1. Hagunda IF
2. Rosersbergs IK
3. Grimsta AIK
4. Sandvikens AIK
5. Åkersberga IBF
6. Rasbo IK
7. KAIS Mora IF
8. Bele Barkarby IF IBF
9. Runsten IBK
10. Strömsbro IF
11. Gottsunda IBF
12. IBF Falun Ungdom

Kommentar: Ett rejält revanschsuget Hagunda efter förra säsongens missräkning i kvalet är att vänta. Målvaktsspelet kanske var lagets frågetecken i fjol - nu har man plockat in hela division 1-Sveriges bästa nyförvärv, rutinerade Tomas Åhrberg från SSL. Laget har under försäsongen bland annat kryssat (Örebro) och vunnit (Täby) mot allsvenskt motstånd. Utmanarna är Rosersberg, Grimsta och Sandviken med en hel del meriterade namn i sina trupper. I botten förväntar vi oss att Gottsunda och Falun ska få det jobbigt, medan Bele Barkarby känns som den vassaste nykomlingen.


H1 Mellersta Svealand
1. Balrog B/S IK
2. FBI Tullinge
3. Älvsjö AIK
4. Linköping FBC
5. Åby IBK
6. Hässelby SK IBK
7. Huddinge IBS
8. Farsta IBK
9. Telge IBS
10. Tumba GOIF
11. Värmdö IF
12. Katrineholms IBF

Kommentar: Balrog får gälla som favoriter efter lagets magiska Silly season, med bröderna Khan, Patrik Andersson och Anton Spångberg bland nyförvärven. Men man utmanas av några riktigt starka kollektiv i Tullinge och Älvsjö. Just Älvsjö har bland annat slagit Strängnäs och Järfälla på ett övertygande sätt under försäsongen. Nykomlingen Linköping har imponerat i division 2 med många mycket lovande spelare och kan bli en vass outsider. I botten förväntas Katrineholm, Värmdö och Tumba få det tufft.


H1 Västra Svealand
1. Skoghalls IBK
2. Hagfors IBS
3. IBK Lockerud Mariestad
4. Arvika IBF
5. IBF Västerås
6. IBK Lidköping
7. GS 86 AIF
8. IBK Köping
9. IBK Hallsta
10. Kumla IBK
11. Surahammars IBF
12. KFUM Örebro

Kommentar: En mycket svårtippad serie, även om det inte är någon vågad gissning att Skoghall och Hagfors kommer finnas med i toppen precis som förra året. Med namn som Simon Klein, Andreas Jansson och Oskar Thorén förväntar vi oss att Skoghall drar det längsta strået. Degraderade Västerås är säkerligen sugna på ett snabbt återtåg till allsvenskan, men truppen är ett stort frågetecken. Nykomlingen Hallsta har gjort en stark värvning i Joakim Turunen och skulle kunna klara sig kvar.


H1 Västra Götaland
1. Partille IBS
2. Östra SK Jönköping
3. FBC Lerum
4. Floda IBK
5. Pixbo Wallenstam IBF
6. Mölndals IBF
7. Hovslätts IK
8. Borås IBF
9. IK Zenith
10. IBK Vänersborg
11. Stenungsunds IBK
12. IBF Backadalen

Kommentar: Partille är favoriter till serieseger. Laget har hittat flera fina värvningar, flera med stort hjärta för klubben, och vann som bekant serien överlägset förra året. Nu bör man ha bättre möjligheter att kvala sig upp i allsvenskan. Degraderade Östra Jönköping har fortfarande en stark trupp med erfarna spelare. Sedan är lag som Floda, hemmastarka Lerum, Pixbo och Mölndal sådana som kan ställa till det för vilket lag som helst. I botten tror vi att Backadalen, som bland annat förlorade med 8-0 på försäsongen mot Mölndal, kommer få en jobbig säsong.


H1 Södra Götaland
1. Åstorp/ Kvidinge IBS
2. IBK Vöikers
3. IBK Lund Elit
4. Röke IBK
5. Sävsjö IBK
6. Munka-Ljungby IBK
7. Lagan IBK
8. SST NET Landskrona IBK
9. Halmstads IBK
10. Malmhaug KFUM IBF
11. Palmstaden IK
12. Carlshamns IBK

Kommentar: Kanske den allra tuffaste serien att tippa, som många tror kommer att bli mycket, mycket jämn. Åstorp/Kvidinge kommer ner med stor erfarenhet från allsvenskan och har lyckats behålla stora delar av truppen. Vöikers har gjort några bra värvningar från SSL-samarbetslaget Växjö och ser stabila ut. Lund Elit gjorde en mycket bra säsong i fjol och kommer säkerligen vara vassa även i år. I botten förväntas trion Malmhaug, Palmstaden och Carlshamn husera.



Här är herrettans sex drömtrupper - serie mot serie!
Norrland, Östra Svealand, Mellersta Svealand, Västra Svealand, Västra Götaland och Södra Götaland ställs mot varandra med totalt 72 spelare som kommer att dominera på division 1-planen den här säsongen.
✔ ”Riktigt fräck övergång” ✔ ”Division 1-Sveriges bästa målvakt”