”Kombinera tre lag – det känns en bra bit bort”
ANNONS
Förra året var Patrik Eklund (tävlingssamordnare hos svenska innebandyförbundet) med och bestämde att det ska finnas möjlighet till att gå ihop med en annan förening och skapa ett gemensamt lag i juniorallsvenskan. Nu, ungefär ett år senare, är första säsongen färdigspelad och Eklund ger sina tankar på hur det gick.
När nyheten kom i maj förra året berättade Eklund om anledningen till att införa kombinationslag i JAS:- Vi vill att så många som möjligt ska kunna vara med. Om en förening inte har eget underlag ska man kunna vända sig till en förening i en liknande situation. Det här är helt rätt sätt att arbeta dels efter SIU-modellen, dels efter våra mål att bli fler utövare och att så många som möjligt ska få möjlighet att vara med, sa han då.
Nu har det gått ett år med möjligheten – har det gett den effekt som ni önskade?
- Det är svårt att säga redan efter ett år. Men spontant känns det bra eftersom det är fler som får möjlighet att delta. I och med att vi har seriespel så är det fler som får möjlighet att spela på den nivån, som man inte kunnat göra tidigare. Det kommer mycket ansökningar på mailen om kombinationslag vilket känns ganska okej. Sedan får vi titta över hur det ska gå till, och hur vi ska utvärdera det i fortsättningen. Distrikten får titta över om det är rätt syfte med kombinationslag.
Sett till antalet spelare som deltog i JAS så har siffran ökat i år (2042 till 2093) mot förra säsongen, kan det tillskrivas kombinationslagen eller finns det flera faktorer att ta hänsyn där?
- Fler får möjlighet att spela i JAS nu. I en del föreningar finns det inte så många spelare kvar från den berörda åldersgruppen, de ryms inte för att konkurrera i representationslagen. Det är många som inte haft möjligheten tidigare då man varit för få i sin åldersgrupp. Nu finns möjligheten! Sedan har vi seriespel på tjejsidan vilket är bra, så de får något att se fram emot. De kan också landa någonstans mellan ungdomsserier och innan man kommer upp i seniorspel. Tidigare har man varit tvungen att ta det steget direkt, och de som inte klarade av det hade ingen stans att landa. Så jag tror att kombinationslagen har gett möjligheten till fler att spela.
Har det funnits fall att föreningar missbrukat systemet med exempelvis toppning av lag osv?
- Det finns inga klockrena bevis, men det finns alltid något som folk kan lyfta upp under en säsong – på samma sätt som tidigare, att det kan vara sena värvningar eller att man slår ihop och toppar lag. Men det är svårt att sätta nageln i det, syftet är att fler ska kunna spela istället. Vi har satt en siffra på ungefär 25 spelare, vilket inte är statiskt, utan mer av ett riktvärde. Men vi har inte varit stenhårda på den, det är svårt att sätta den nu när seriespelet börjar på hösten. Det är distrikten som får titta igenom det, är det en toppning eller är det en chans för att få fler att spela? De har kollen och vet precis hur det ser ut på sin ort. Det ska inte vara något större problem.
Samtidigt har det varit en liten minskning på antalet lag i JAS-serierna på herrsidan (från 90 till 86 inkl kombinationslag), varför har det blivit så tror du?
- Det är så jäkla svårt att säga. Jag tror inte det är någon jätteminskning. Det kan också vara på grund av att seriespelet sträcker sig över en längre tid på säsongen, men det tror jag inte heller. Det är svårt att lägga värde på det. Sen får vi se om det sker över en längre period. Vi får se om det blir större till det här året, då man vet vad det handlar om: Det är ett längre seriespel med kanske fler matcher än tidigare.
Kommer ni fortsätta med systemet även i höst?
- Ja, den här säsongen kommer vi definitivt köra på det. Vi har en tävlingskongress på hösten där distrikten får möjlighet att motionera. Då får man se om vi ska skruva på det eller om det är bra som det är. Men den spontana känslan är att det kommer se ut på samma sätt, med ett längre seriespel. Säsongen ska inte ta slut för tidigt.
En del har ju efterfrågat att man ska kunna gå ihop med tre olika föreningar, kan det bli verklighet i framtiden?
- Jag hoppas vi blir så jäkla bra att alla föreningar lyckas hålla kvar så pass mycket spelare att man kan ha var sitt lag istället. Så nej, tre lag känns en bra bit bort. Två lag är lagom.
Hur kan man göra för att inkludera mindre lag på olika orter som vill tävla i JAS, men som kanske inte har tillräckligt mycket spelare i den åldersklassen?
- Det är var ett sett för att få mindre föreningar att kunna delta i JAS, och så spelarna kan vara kvar i sin förening och ändå få spela JAS. De mindre föreningarna ska kunna hålla kvar sina spelare och ge dem möjlighet att växa. Det är ett av syftena med kombinationslag.
Den senaste tiden har det debatterats att unga spelare matchas för mycket. Innebär inte en längre JAS-säsong att det problemet förvärras?
- Jag tror inte det har något att göra med vad man erbjuder. Det har varit så jämt, att man kanske väljer att överexponera spelare i fel syfte. Vi har spelare som dykt i tre, fyra, fem olika lag och att de blir utbrända den vägen – men det är ett föreningsansvar. Jag hoppas man har den insikten själv. När vi har ett SM som spelas har man gruppspel som spelas i två helger på en säsong, och sedan en Innebandyfest. På många ställen finns in de här lagen, det är inga träningsgrupper. Det är de som redan spelar jäkligt många matcher som spelar ännu fler som finns damettan, dam SSL, herrettan och herrallsvenskan som plockas ihop. När du har ett seriespel så är du tvungen att ha någon annan grund bakom sig. De som står längst fram får jäkligt mycket om de ska spela i både JAS och kanske i allsvenskan.
Kommer det komma fler nyheter som rör JAS-systemet i höst?
- Debatten som pågår hela tiden är hur säsongen ska se ut. Kan vi hitta en möjlighet att förlänga säsongen, så seriespelet växer sig längre? Framförallt på SDF-nivå, men det berör även JAS. Om vi kan flytta fram SM-finalen lite längre så vi får in mer luft i systemet. Nu är det så att många seriespel fortfarande tar slut i början på mars. Man spelar sju veckor efter jul, sedan tar säsongen slut. Det känns angeläget så vi kan hålla igång lite längre. Det är det stora problemet. Men det är en internationell fråga då vi är styrda efter den internationella tävlingsplanen. Det tar lite längre tid!