Nu ska steget från U19-landslaget till seniorlandslag minskas på dam- och herrsidan.
Foto: Per Wiklund
Landslaget

Läger för framtida landslagsspelare införs

ANNONS

Landslagsledningen har startat ett Topp & Talang-läger för framtida landslagsspelare. Målet är att minska glappet mellan A- och U19-landslagen.

Svenska Innebandyförbundet beskriver lägret, som är för spelare mellan 19 och 23 år, enligt följande:
”Topp & Talang 19-23 år är ett projekt som sträcker sig över kommande säsong och involverar 16 dam- och 16 herrspelare. Projektstarten genomförs med ett veckolångt träningsläger på Playitas, Fuerteventura, den 24-31 maj 2016 och sedan individuell uppföljning av spelarna under säsongen.”

Lägret och uttagningen av spelare kommer skötas av två tränare – en på damsidan, och en på herr. Vilka ledare som kommer sköta lägrat är ännu inte offentliggjort.
- De har fått stöta och blöta namnen med seniorförbundskaptenerna, utifrån att de har bäst koll. Men även U19-ledningen har varit involverad, säger Emil Risberg, utvecklingschef på Svenska Innebandyförbundet, till Innebandymagazinet.

Vilka spelare kommer ni ta ut? Vad kommer krävas i form av serietillhörighet och tidigare landslagsmeriter?
- Vi har inte satt ett antal kriterier som spelarna måste uppfylla. Det kommer vara en subjektiv bedömning av spelare som ska ha möjlighet att bli en framtida landslagsspelare. Så det innebär inte att man måste ha spelat i U19-landslaget. Det är också viktigt att de ska ha tydliga ambitioner, att man ska vilja komma någonstans med sin innebandykarriär. Syftet är att fostra framtida landslagsspelare. Glappet mellan A- och U19-landslaget är ju stort. Kliver man upp i seniorspel, som i SSL, så är det mer fokus på prestationer och resultat. Där vill vi hjälpa till!

Hur många spelare från respektive position på planen kommer bli uttagna?
- Det är helt oviktigt, undantaget att det ska vara med två målvakter vilket man behöver ha för att bedriva ett träningsläger. Vi vill fokusera på individen – inte ta ut ett B-landslag med backar, centrar och forwards. Det primära är att man tar ut spelare med rätt karaktär som kan bli framtida landslagsmän.

När kommer trupperna att släppas?
- Vi har tagit ut trupperna, nu återstår processen med att ställa frågor till spelarna.

Är detta initiativ ytterligare ett led i att få spelare att fortsätta satsa på sin innebandykarriär, istället för att lägga klubban på hyllan?
- Nej, det kan jag inte påstå. Det här är för spelare som har bestämt sig för att fortsätta spela och satsa på sin karriär.

Finns det en risk att de spelare som inte blir uttagna tappar motivation, då de kanske känner sig förbisedda av landslagsledningen?
- Det hoppas jag inte. Det här är snarare ytterligare en möjlighet att få extra hjälp. Det finns inga stängda dörrar någonstans. Sen kan vi givetvis inte erbjuda plats till 100 spelare.

Hur kommer lägret att se ut? Vad kommer hända under veckan?
- Det blir lite varierat, med minst ett innebandypass och ett fyspass varje dag. Sedan kommer vi ha en del teori och praktik, men också mycket snack kring nutrition, och om hur du sköter egenträningen. Det är pusselbitar som är viktiga om man ska bli en självständig spelare och utvecklas. Man märker att en del klubbar matar spelarna, och att spelarna förväntar sig att klubbarna eller tränarna ska ta ansvar.

Spelarna i åldern mellan 19-23, som är målgruppen, är som bekant redan välutbildade. Men vad hoppas du att de ska ha tagit med sig efter lägret?
- Jag hoppas att det här ger spelarna en extra sporre för sin fortsatta satsning. Sen är de välutbildade, precis som du säger, de har gått på innebandygymnasium och spelar i välfungerande föreningar. Det här ska vara en push i rätt riktning!

Spåkulan: Så kommer Sveriges U23-trupp formeras på herrsidan
Spåkulan: Så kommer Sveriges U23-trupp formeras på damsidan
Den här artikeln handlar om: