“Mer jobb att registrera licenser och betala de“
ANNONS
Från och 1 juli blir alla licenser individuella, också för de yngre spelarna som tidigare löst laglicens. Det kan ge stora utmaningar för de största klubbarna.
Istället för laglicenser som alla spelare som har varit 15 år och yngre haft tidigare, ska nu alla spelare lösa en individuell licens inför nästa säsong. Det är en förändring för att anpassa sig Svensk Innebandys Utvecklingsmodell och skapa en tydlighet skriver Svensk Innebandy på sin hemsida.Utbildningarna har anpassats för individen och tävlingsverksamheten är på väg åt samma håll, från ålders- till nivåanpassning. Det ska på sikt ge enklare rutiner för distrikt och föreningar.
-Med individuella licenser, även för spelare 15 år och yngre, behöver en förening inte fundera på vilket lag en 12-årig flicka ska tillhöra som det har varit med laglicenser. Föreningen behöver heller inte tänka på om rätt antal laglicenser är tecknade. Den individuella licensen gör att spelaren kan delta i alla lag och klasser inom föreningen som spelaren har behörighet till, säger Christer Johansson som är administrativ chef på Svenska Innebandyförbundet till Innebandy.se.
Det blir också en förändring hur länge en licens gäller. Alla spelare som finns registrerade i IBIS är försäkrade fram till 31 oktober, oavsett om licensen är betalt eller inte. Föreningen ska under perioden 1 juli till 31 oktober besluta vilka som ska ha licens och betala dessa. Från 1 november är spelare utan obetald licens oförsäkrade.
Linköping har en stor ungdomsverksamhet och det nya systemet kan ge ett rättvisare system, men också mer tidskrävande administration.
– Hade man bara ett lag anmält så blir det billigare, men hade man flera lag förut så kan det bli dyrare. Penningmässigt så är det plus minus noll tror jag. Däremot blir det mer jobb att registrera licenser och betala de. Det blir precis som A-licensen, det blir den stora skillnaden. Vi har ungefär 1100 licenser som vi måste betala nu, istället för att betala en laglicens som det har varit, säger ungdomsansvarig Kjell Selleby till Innebandymagazinet.
Han tycker det är märkligt att man avgiften höjs efter att man nyligen har förenklat systemen som hanterar licenserna.
– Det är konstigt att man höjer avgiften när man har förenklat administrationen, allt sker ju digitalt i dag i IBIS jämfört med IDA, det kan man fundera omkring kanske.
Med totalt 1250 medlemmar kan det bli en del extra arbete för föreningen, även om det blir mer rättvist system för en del av medlemmarna.
– Fördelarna är att det blir att varje medlem betalar exakt det som de ska, så träningsavgift-systemet blir kanske mer rättvist mot varje enskild medlem. Vi kommer att anpassa det här i vår budget som vi lägger nu. Samtidigt förstår jag inte hur SIBF menar att det ska underlätta, det blir fler licenser att betala. Från ett knapptryck till ett kanslimoment till, säger Selleby.
Svensk Innebandy har också startat med en motionslicens för de som bara tränar i en förening eller spelar i distriktens motionsserier. Licensen innebär att spelarna är försäkrade, och tecknas oavsett ålder eller vilket nivå de spelar på.
- Det gör att en förening kan teckna licens för personer som till exempel arrangerar föräldrainnebandy eller bedriver liknande verksamhet, säger Christer Johansson till innebandy.se.
Licenser och avgifter 2016/17:
Licens grön: 0-9 år (född 2007- och yngre) 50 kronor
Licens blå: 10-12 år (född 2004-2006) 100 kronor
Licens röd: 13-15 år (född 2001-2003) 150 kronor
Licens svart: 16 år (född 2000- och äldre) 340 kronor
Licens motion: gäller för spelare oavsett ålder som deltar i motionsverksamhet 50 kronor