Snart kan RIG:et utvecklats med ytterligare en skola i de södra regionerna.
Foto: Calle Ström
Landet runt

Möjligheterna om ett nytt RIG undersöks

ANNONS

Förbundets stora RIG-utredning går vidare och man har nu inlett steg ett för att se hur möjligheterna att starta ett till RIG ser ut.

För tillfället finns Sveriges enda Riksidrottsgymnasium för innebandyn i Umeå, där eleverna spelar i RIG Umeå IBF. Förbundet har inlett ett arbete för att se om man ska försöka starta ett nytt för att kompletta det i Umeå.
- Det första vi vill göra är att skrapa på ytan, ett 20-tal ”huvudmän” som vi kallar det, alltså NIU-skolor till största del, men även någon kommun som ansökt om att starta NIU, har fått ett mail där vi beskrivit situationen, där de sedan får återkoppla till oss om de vill gå vidare med processen. Vissa går att räkna bort direkt om de inte har tillräckligt programbredd, säger förbundets utvecklingskonsult, Anders Jonsson till Innebandymagazinet.

Vad kommer krävas av kommunen eller skolan för att få ha ett RIG?
- Det är många saker som måste klaffa, men det är viktigt att skolan har en ordentlig programbredd, en skola som kan erbjuda ett program kommer inte få ett RIG. Det är viktigt att det finns en innebandymiljö som har både bredd och spets, men sedan är det viktigt med saker som kanske inte själva ”innebandyrörelsen” tänker på. Saker som till exempel elevboende, vilket stöd eleverna kan få, läxläsning och liknande då det är många som flyttar dit utifrån.

Vilka distrikt och skolor är mest aktuella?
- Det blir en skola eller ort som tillhör de södra regionerna, Småland och Göteborg är väl distrikten som tillhör de nordligaste av de sydligaste så att säga. Med tanke på hur NIU-verksamheten ser ut idag så finns det många orter som klarar av skolbiten i alla fall. Om svenska innebandyförbundet bestämmer sig för ett nytt RIG så kommer namnen på skolorna och kommunerna säkerligen ut förr eller senare, men det är inget som vi vill gå ut med i nuläget.

Vad kommer beslutet grunda sig på sedan?
- Vi måste först och främst klargöra, efter ansökningarna, om det är vettigt eller inte för talangutvecklingen att ha två RIG, det kanske är så att ett RIG i Umeå är bättre helt enkelt. Om det blir ett till RIG så ska syftet vara att ha två likvärdiga RIG, kanske inte från start, men inom ett par år. Tanken är inte att ha ett ”första” och ett ”andra” och därmed finns det ingen mening att starta ett nytt RIG som inte har rätt kapacitet.

Vad säger det nuvarande RIG:et i Umeå om det hela?
- Det håller vi för oss själva i nuläget. Det viktiga i det här arbetet är inte att hitta en ny ort, arbetet går först och främst ut på att se om det finns intressanta alternativ och hur det skulle bli för talangutvecklingen.
Den här artikeln handlar om: