”Tanken är att kunna överta hela den verksamheten”
ANNONS
Svensk Innebandy gör en satsning för att kunna inkludera personer med funktionsnedsättning, där man tillsätter en 50 procent tjänst för att kunna nå sina mål.
Förbundets utvecklingsansvarige, Emil Risberg, menar att detta är något som varit planerat under en längre tid.- Detta är något som vi velat få till under en längre tid, det har funnits i verksamhetsplanen. Vi vill kunna erbjuda alla inom innebandyn en möjlighet att kunna spela inom svensk innebandy och samtidigt lyfta det nationellt, säger Risberg till Innebandymagazinet.
Vad är målet som ni vill nå i slutändan?
- Vi har en dialog med parasportförbundet i nuläget som just nu ansvarar för detta både på tävlings och motionsnivå. På sikt är tanken att kunna överta hela den verksamheten, men det är något som ligger ett par år framöver. Det finns ju lite olika delar, både mentala och fysiska funktionsnedsättningar. Just en ganska stor del är ju Special Olympics, en turnering med mentala funktiondsnedsättningar, där innebandyn kommer återfinns 2017 i Österrike i motsvarigheten till Vinter-OS, vilket är kul att se.
Någon tidsintervall på projektet är inte bestämt, utan det kommer tiden få utvisa.
- Vi har ju dialog med parasportförbundet som sagt, men de kommer inte släppa verksamheten till oss förrän de känner att vi kan driva det på ett bra sätt och ha rätt resurser till att klara av det. Vi kommer sätta upp olika steg att jobba utefter och sedan får tiden utvisa när vi är redo.
Den som fått anställningen är Ulrika Backlund, där hennes andra 50 procent kommer innefatta en roll i Storvretas organisation.
- Ulrika var en av de sökande för den här nya tjänsten. Storvreta har ju jobbat tidigare med henne på Fyrisgården under ett par år och nu kommer hennes tjänst delas mellan just förbundet och Storvreta.
Vad kommer Ulrikas huvudsakliga uppgifter vara i början?
- Den nationella delen som rör oss, kommer ju först och främst innefatta att se hur stor verksamheten är runtom i Sverige i nuläget. Redan nu vet vi att den finns bland våra föreningar och ibland i separata handikappsföreningar. Vi ska även titta på en långsiktig på hur vi ska jobba som förbund i dessa frågor och hur vi kan stötta föreningar som vill starta den här verksamheten.