Risberg: "Har funnits fall på landslagsnivå"
ANNONS
Emil Risberg, landslagschef, berättar om hur förbundet jobbar med att förebygga ätstörningar och förbättra innebandyspelarnas kostmedvetande.
- Vi använder en nutrionist som vi får stöd av via riksidrottsförbundet, som planerar alla våra måltider på landslagslägrena. Sedan jobbar hon både individuellt och i grupper med spelarna, där enskilda personer kan få hjälp även utanför landslaget. Sen har vi jobbat förebyggande gentemot NIU-istruktörer. Det är i den åldern, i gymnasiet, där symptomen oftast uppträder. Våra NIU-instruktörer har fått lära sig att se signaler, det är oftast där man kan göra som störst skillnad: När man ser att det är på gång. Vi sätter också in resurser för behandlingar om det behövs, säger Risberg till Innebandymagazinet.se.Hur stor är problemet i innebandy kontra andra sporter?
- Klart att det är finns idrotter som lider av en värre problematik än vad vi gör inom innebandyn. Då tänker jag framförallt på extrema konditionssporter. På senaste tiden har det aktualiserats en del fall, och det gäller främst tjejer. Därmed inte sagt att problemen inte finns hos killar. Men jag upplever att det vanligare på tjejsidan.
Har det funnits fall bland landslagsspelare?
- Ja, det har det har funnits. Vi har under de senaste åren haft en del allvarliga fall, och då pratar vi om på högsta nivå när det gäller ätstörningar.
Vilka har mest ansvar kring liknande frågor?
- Någonstans blir det ju en mix. Omgivningen måste någonstans vara vaksamma och våga ta tag i det. Sedan beror det på i vilken fas spelaren är. Om spelaren totalt förnekar problemen kan man ju ta upp det med vederbörande. Där kan det vara svårare att sätta in resurser och få hjälp. Om man tar upp det med en spelare och konfronterar han eller hon så kan personen i fråga bryta ihop, eftersom någon har sett det och avslöjat problemen. Men det kanske spelaren hade hoppats på?
Är det viktigt med hur förebilder beter sig och hur de äter?
- Så är det, absolut! Någonstans är vi en del av samhällsproblematiken kring kroppsideal. Det är viktigt att våra innebandystjärnor föregår med gott exempel. Därför är jag inte jättesugen på att se spelare lägga upp bilder på sociala medier där de dricker vissa typer av energidrycker. Fast egentligen kallas de inte för energidrycker då de inte innehåller kalorier, utan bara en massa konstiga kosttillskott.
Läs även
Psykologi-studerande landslagsspelaren: "Man tror man har koll, men det har man inte alltid"