<b><a href="https://www.fundedbyme.com/en/campaign/5965/sport-for-integration/" target=_blank">På denna hemsida</span></a> hittar du mer information om Pontus Bergers integrationsprojekt och hur du kan visa ditt stöd.
Landet runt

Innebandyn ska minska gängproblematiken

ANNONS

Gängproblematiken i nordöstra Göteborg är stor. Utanförskapet likaså. Det fick den lokala profilen Pontus Berger att agera – med ett hjälpmedel som stavas innebandy.

Pontus Berger har under sina 49 år hunnit med det mesta inom innebandyn. Han var verksam i sporten redan på 80-talet och var med och grundade Mölndals IBK, och sedan dess har han varit både spelare, ledare, tränare, domare och styrelsemedlem i olika förbund.

Men Pontus ville göra mer skillnad. Detta efter att ha sett dokumentären Trevligt Folk, som handlar om det somaliska herrbandylandslagets resa mot VM. Spelarna var bosatta i Borlänge, som har tagit emot 3000 somaliska flyktingar de senaste sju åren.
- När jag läste om det först tänkte jag, ”herregud, vad håller de på med?” Men sedan fick jag info att åtta av killarna läste på bandygymnasium. Då fick jag en aha-upplevelse, säger Pontus till Innebandymagazinet.se.

Det fick Pontus att fundera på vad han själv kunde göra för skillnad. Han har förutom innebandyn jobbat på Volvo i många år, och tanken föll på att förena dessa två stora nätverk. Det hela utmynnade i idén om en innebandyförening för människor i utanförskap. Det kortsiktiga målet är att lag med 25-30 killar från 16 år och uppåt, som ska delta i division 6 till hösten.
- Det kan vara personer som är litegrann i utanförskap eller de som inte är ute i arbetslivet, förklarar Pontus.

- Då kan man förhoppningsvis lägga mindre kraft på destruktiva saker. Gängproblematiken som finns i Göteborg är en sån sak. Kan man använda innebandy som verktyg för att skapa aktiviteter så kan man lämna ett litet bidrag för att skapa en bättre miljö och mer meningsfull vardag för många ungdomar.

Hittills är det bara killar som laget kommer rikta in sig på, även om nästa steg blir att utveckla en ungdomsverksamhet och damlag.
- Gängproblematiken man läser om är grövre på killsidan, även om den också finns på tjejsidan. Sedan finns det också en del utmaningar kring den religiösa biten på tjejsidan.

Projektet kommer kallas för ”Idrott för Integration”. Till skillnad från bandyprojektet vill man inte låsa det till en viss nationalitet eller område, och det kommer inte heller uteslutande vara människor i utanförskap. Förebilder är en lika viktig faktor i laget.
- Vi vill även ha de som redan är etablerade och som har jobb, samt sådana som bara hänger i en pizzeria.

Man har redan kunnat genomföra två provträningar i Hammarkullen. Berger har inte marknadsfört projektet vidare hårt ännu, och till första träningstillfället dök det bara upp fem personer – varav två ville spela fotboll.
- Det är en av utmaningarna som kommer inträffa. Innebandyn är väldigt obekant för de här människorna. Folk tänker väldigt snabbt på fotboll i de områdena, även om det spelas innebandy på gårdarna. Men de som har testat tycker innebandy är jätteskoj. Vi har exempelvis en 03:a som bara ville spela innebandy, och han ska jag försöka få in i ett lag som har en 03-verksamhet.

- Man blir lite av en innebandyambassadör. Jag får massor med frågor om sporten, hur det går till och hur man spelar.

Huvudmålet med projektet blir inte att vinna matcher. Pontus Berger använder Somalias bandylandslag som exempel, som åkte till VM med att göra ett mål – vilket man lyckades.
- Det handlar om att skapa ett lag och få det att fungera. Man ska utvecklas och ha roligt. Förhoppningsvis kan de hitta en praktikplats och gå vidare. Då har man lyckats.

- Att vara med i ett lag innebär att man får fysisk aktivitet. Man lär sig ta hänsyn och respektera varandra samt att passa tider.

För att kunna genomföra projektet tog Berger tjänstledigt från sin anställning på Volvo från första maj fram till december 2016. Tanken är att man ska kunna finansiera satsningen via en så kallad gräsrotskampanj, där vem som helst kan bidra med pengar. Så sent som i söndags hade 21 människor anmält sitt intresse för att hjälpa till – men fler behövs. Projektet väntas kosta 375 000 kr, men för att pengarna ska kunna användas (en s.k tipping point krävs bara 40 000 kr ytterligare.
- För mig finns det inga alternativ. Jag har gått all in, det finns ingen återvändo. Jag tutar och kör!

Här kan du stödja projektet
Den här artikeln handlar om: