Johan Råsbrink dömde den stekheta SM-finalen i Malmö 2011 mellan Storvreta och Warberg.
Foto: Per Wiklund
Landet runt

Råsbrink: "Fotpassen har knappt utnyttjats alls"

ANNONS

Idag är det exakt sex månader sedan den nya regelboken trädde i kraft. SSL-domare Johan Råsbrink ger nu sin syn på de tre ändringarna som vållat mest debatt runt om i vårt avlånga land, samt delar med sig av sitt personliga önskemål om en regeländring som skulle ge matcherna ytterligare en dimension.

Fotpassen tillåten
- Har utnyttjats betydligt mindre än vad jag trodde. Personligen var jag övertygad om att fler spelare skulle använda den, sätta finess i att nu få passa med fötterna, men så har verkligen inte blivit fallet. Fast det säger ju sig själv, det är lättare att spela med klubban än med fötterna… Visst, under försäsongen upptäckte vi att det var några lag som körde med frislagsvarianter där fotpassen var involverad, men de gjorde det på ett regelvidrigt sätt. Det var flera lag som trodde att man fick sätta igång spelet med en fotpass, men det måste fortfarande göras med klubban. För oss domare är det dock otroligt skönt att slippa göra bedömningen om det var en avsiktliga spark eller inte. Den enda gången som fotpassen riktigt används är när spelare ska rensa bort bollen.

Få tillämpa hög sving framåt och bakåt
- Egentligen ingen större förändring, det enda vi gjort är att anpassat regeln till hur vi tillämpade den innan. Slagskotten idag är precis som de var innan första juli, det finns ingen spelare som lappat till ett slagskott och haft klubban under midjan tidigare. Det enda regeln gjort är att det numera är tillåtet att göra det, om det inte är några andra spelare i närheten. Fast vissa spelare och ledare tycks inte ha anammat att det är okej ännu, man hör fortfarande folk skrika ”ööhh…hög klubba” när någon drar iväg ett stenhårt skott med full sving i fritt läge. De har inte riktigt fattat att det numera är tillåtet.

Max 15 minuters paus
- Här har det blivit en enorm förbättring bland SSL-lagen som jag dömt. Står de inte uppställda och klara efter en kvarts paus, tilldöms lagen ett lagstraff. Numera står lagen ibland redo att dra igång flera minuter innan pausen är slut, att jämföra med förut då nästan samtliga lag drog över på tiden. Här har det skett en enorm förbättring, vilket snabbat på matcherna ytterligare.

Tillåt utkast över halva planen
- Jag kan inte i min värld förstå varför målvakten inte får kasta bollen över halva planen. Vad är hindret mot att införa en sådan regel egentligen? På vilket sätt vore det skadligt för innebandyn? Tvärtom så skulle det ge spelet ytterligare en dimension, då det gett laget en utmärkt kontringsmöjlighet.

TIPS: Regelbokens 12 dolda guldkorn
Den här artikeln handlar om: