https://static-cdn.esmg.se/4/images/STR140903CS9025 kopiera.jpg
Finalerna av årets SDF-SM spelas i Cloetta Center.
Foto: Calle Ström
Landet runt

Förbundskaptenen: "Därför är SDF-SM så viktigt"

ANNONS

SDF-SM i Linköping är 17-åringarnas stora chans att imponera på landslagsledningen. Nu delar U19-herr-förbundskaptenen Fredrik Holmgren med sig av sina bästa tips på hur du impar på honom.

Hur viktigt är SDF-SM för spelarna?
- På killsidan är det vår enda scoutingmöjlighet egentligen. Historiskt sett har den visat sig otroligt viktig. På dam-sidan spelar de flesta i division 1 eller superligan, vilket gör det lättare att ha koll på alla spelare, men på killsidan krävs det att man följer alla distrikts- och juniorserier för att man ska få koll på alla spelare. Därför är distriktslags-SM otroligt viktigt, då har man verkligen chansen att visa upp sig och sticka ut. Har man väl gjort det är det lättare för oss att följa spelarna i sina respektive klubblag efter turneringen.

Vilka från landslagsledningen kommer vara i Linköping och följa turneringen på plats?
- Vi har en stor stab i år. VM spelas i maj, därför passar vi på att träffas alla sju i landslagsledningen under SDF-SM. Tanken är att se alla distrikt minst en gång var och ibland kommer vi vara två personer som följer matcherna.

Vad tittar du främst efter?
- Det är frågan som man gillar att ställa, men som är så svår att svara på. I början av matchen handlar det om att få sig en uppfattning om vilka som för matchen, vilket lag eller spelare det är som styr. När man sammanfattar en turnering vill man ha sett spelare som verkligen betytt något för sitt lag, som tagit för sig. För att lyckas med det behöver spelaren ha karaktär, så väl offensivt som defensivt. Vi i landslaget vill spela en rörlig innebandy med hög intensitet. Så har man en sådan spelstil, ligger man bra till hos oss.

Vad har du för uppmaning till spelarna som är med och gör upp om de ädla medaljerna?
- Detta är sista distrikts-SM för 17-åringarna, det är deras stora final. Det finns ingenting att spara på och Linköping har ordnat en fin final i Cloetta Center. Vårt talesätt är; ”Älska att tävla, aldrig ge upp” och det tycker jag spelarna ska ha med sig i bakhuvudet under matcherna. Oavsett resultat ska de alltid vilja påverka nästa situation i matchen. Om de sedan vinner eller inte, ja det får kvalitén på motståndet avgöra.

TIPS: Så tar du en plats i distriktslaget
Den här artikeln handlar om: