Under fjolårets turnering snittades det sju mål per match. Slås den noteringen den här gången tro?
Foto: Robert Edlund
Landet runt

Gothia Innebandycup: "Gör dina egna live-sändningar"

ANNONS

7 842 mål, 24 olika hallar och 40 000 spelade matchminuter. Det var facit för Gothia Innebandycup 2014. Nu är det dags för årets upplaga och vi har tagit oss ett snack med turneringsansvarige Lena Rönnefors.

1994 beslutades det att införa en turnering för innebandy, som en motsvarighet till fotbollens Gothia Cup. Teamet som låg bakom Gothia Cup, idag världens största fotbollsturnering för ungdomar, var inbitna innebandyfantaster och funderade på om de skulle kunna genomföra ett storartat evenemang inom en annan sport.
– Vi var ett gäng som spelade innebandy på kontoret och tänkte att om det finns ett Gothia Cup i fotboll borde det finnas ett Gothia Cup för innebandy, säger turneringsansvarige Lena Rönnefors som varit med sedan starten för snart 20 år sedan.

Idén blev snabbt verklighet och när den allra första turneringen genomfördes deltog 135 lag från fem länder, vilket får anses som direkt anmärkningsvärt i en tid då innebandyn fortfarande inte hade fått något större erkännande ute i samhället. Faktum är att Gothia Innebandycup var långt före sin tid, då exempelvis det första världsmästerskapet i innebandy spelades först två år senare.
- Anledningen till att cupen har blivit så framgångsrik är för att teamet vi jobbar med har enormt stor erfarenhet. Man skulle kunna säga att vi kan det här med att anordna turneringar, det är inte minst fotbollens Gothia Innebandy Cup ett levande bevis på.

En av höjdpunkterna för spelarna i de 426 lagen som kommer till start i år är supermatchen i Scandinavium mellan ärkerivalerna Pixbo och AIK den 4 januari.
- Vi siktar på att det kommer runt 9 000 åskådare, det brukar vara mangrann uppslutning bland deltagarna på den matchen under turneringen, avslutar Lena som samtidigt påpekar att alla finaler kommer websändas och att samtliga lag har möjlighet att göra sina egna livesändningar från matcherna.
Den här artikeln handlar om: