Opinion

Mitt Waterloo?

ANNONS

Trevligt att åter på lite mer reguljär basis få möjligheten att dela med mig om mina synpunkter om vår älskade sport innebandy. Uppskattat av både mig och er. Tyvärr är...

Trevligt att åter på lite mer reguljär basis få möjligheten att dela med mig om mina synpunkter om vår älskade sport innebandy. Uppskattat av både mig och er. Tyvärr är dock så att jag faktiskt för varje dag som går kan allt mindre om innebandy men kanske blir mitt perspektiv bredare och vitalare i samma grad. För jag vet inte längre vilka favoritämnen i skolan alla spelarna i SSL har, heller inte hur många kompisar de har, förvånansvärt nog inte heller vad deras föräldrar heter, tyvärr heller ej vilka vidskepligheter innan match de håller på med numera. Men annars ska jag nog vara med i matchen, har fortfarande lite koll.

Kommer att beröra elitverksamheten i första hand och under den närmsta tiden såklart herrlandslaget i synnerhet, inför det stundande hemma-VM. Kanske kan bli någon övrig löst hållen spaning också. Vi får se.


Har varit på semester en vecka med familjen på en i det närmaste internetlös plats och på grund av det helt missat hur tongångarna gick när förbundskapten Vaara presenterade sin skapelse. Kan tänka mig att den mottags ganska…jaha. I mina ögon inga större sensationer vilket kanske inte var att vänta, inte minst efter att den omtvistade 30-mannatruppen presenterades. Ja, det som var sensationer då hade kanske lite svårt att en vecka åter överraska i samma fråga.

För egen del efterlyste jag framför allt Billy Nilsson i densamma men visst – han skulle fått det tufft att få en plats i den slutgiltiga VM-truppen så kanske var det ett korrekt beslut av Vaara. Än mer debatterad var uttagningen av den kompromisslöse retstickan David Gillek. Kanske hade jag väntat mig att se honom i VM-truppen då oömma vänsterfattade forwards inte just nu växer på träd. Men moraliskt och etiskt kanske SIBF har ett jobb att göra här? Hur kostsamma ska personliga avstängningar vara? När är brott sonade? Dessutom i dagarna ännu en anmälan på sig men där är såklart den anmälde oskyldig till skuld bevisats. En lika delikat som viktig frågeställning för ett sådant stort ungdomsförbund som SIBF är. Är kortsiktiga resultat viktigare än långsiktiga arbeten och förhållningssätt kring moral och etik?

Förstår heller inte de som är upprörda över att spelare anmäls. Jag blir upprörd över att något på planen skett som tydligen gjort någon illa berörd att denne anmäler. Detta ämne kan nog diskuteras väldigt länge och det finns nog anledning att återkomma. Dock hoppas jag att alla brott klaras upp och som ett exempel på hur idrotten många gången resonerar i dessa frågar ska jag låta belysa med följande exempel; vår son Felix kommer hem från skolan och erkänner att han fuskat på ett prov.

Jag frågar då; ”Såg fröken det?”

Felix; ”Nää”

Jag; ”Bra, då gör det inget”

Domare är matchledare som är utsedda för att, till tillsammans med spelare & ledare, se att en match avgörs enligt de av oss gemensamt bestämda regler. Och inte tusan är det någon därute som fuskar när denne spelar poker med sina polare? De sköt man i vilda västern.

Ja, det var ett par snabba tankeställare. Lovar att återkomma i ämnet.

Kan snabbt här även flika in och berömma SIBF för sitt sätt att arbeta med SDF-SM och den senaste undersökningen om varför tjejer slutar att spela! Utan att gå in på sakfrågorna (de kan vi återkomma till framöver) gillar jag sättet att vi försöker sätta vår egen agenda, att vi försöker gå vår egen väg! Nästan som ett litet paradigmskifte efter att i 40 år kämpat för att gå i alla andras fotspår. Viktigt. Tror jag.

För att återgå till truppen kan vi nog konstatera att Vaara bygger sitt lag på tre tunga kompletta producerande enheter och därtill tre avbytare. Inget speciellt i det men jag minns hur debatten pågick under senaste VM då vi alla förståsigpåare undrade på vilka två femmor Vaara skulle toppa upp med inför finalen…av det inget blev. Kanske än mer anmärkningsvärt att jag för varje mästerskap blir allt mindre kritisk till uttagningarna. Beror på att jag blir allt mindre insatt eller att tiden är på väg ikapp mig…? Jag vet vad ni svarar, och ni vet vad jag svarar…

Om vi dristar oss till att särskåda varje enhet;

Målvakter
Patrik Åman. Okuvlig etta med en räcka fina kamper på sitt samvete.

Johan Rehn. Vinner bevisligen allt han ställer upp i, inte minst senast i Champions Cup, en ohyggligt hög högsta nivå och filat bort sina mest flagranta mindre bra insatser.

Förstafemman
A Galante Carlström A Rudd H Stenberg
R Sundstedt M Samuelsson

- världsklass rakt i igenom. Kul att få se Sundstedt som back från start och vi hoppas att Stenberg hinner finna form och fysik innan VM! Och jag säger det igen; Rudd kommer att vid säsongens slut utses till världens bästa spelare. Undrar om han får tröjnummer 29 i Storvreta då…


Andrafemman
P Malmström KJ Iraeus K Nilsson
R Nilsberth M Östholm

- får väl anses som minst lika mycket första femma som enheten ovan. Nilsson bör hålla samma styrka som för ett halvt år sedan, firma Nilsberth/Östholm känner varandra utan och innan och Iraues spelade sin bästa innebandy någonsin i senaste VM och trots en strulig SSL-höst besitter han en inte minst en hejdundrande respekt av sina motståndare.


Tredjefemman
R Enström J Samuelsson E Johansson
J Adriansson M Wallgren

- ja, gott folk…detta är en ”tredjefemma”. Bara att hoppas att Vaara också lyckas fördela ut speltid under turneringen så att alla är nöjda. Hur ska en uppställning i spel i numerärt överläge se ut? Hur ska två sådana se ut? I mina ögon kanske hugget som stucket vem av Anton Karlsson eller Wallgren som spelar men när väl Wallgren är uttagen antar jag att det är för att spela. Oavsett en femma som kan förnedra vilken annan enhet i världen.

Om vi ska leta brister i laget kanske det är i just den sk Tredje femman där till skillnad från de andra enheterna ingen överdriven skottkapacitet från bakplan finnes. Egentligen bara Enström som besitter förmågan och då gärna från en alla tänkbara positioner men gärna närmare motståndarnas mål. Möjligen att detta kan få till följd att den gode Adriansson får kliva ner som en allround-reserv, Nilsberth ner i i Tredje femman och Anton Karlsson upp i Andra femman. Möjligen att Vaara resonerar i de banorna.


Avbytare
A Karlsson – kommit tillbaka fint efter sin svåra knäskada. Kan tycka att ha både Karlsson & Wallgren i truppen är en för mycket. I en sådan här turneringen hade jag nog låtit Johannes Larsson få den roll han hade senast som avbytare på alla positioner hela tiden.

J Kanebjörk – vill man ha mer en renodlad klassisk center, som även kan spela mittfältare och forward och dessutom vet hur saker & ting går till är såklart Joel ett bra val. Men vi får väl ändå påstå att han inte riktigt spelat sig in i VM-truppen genom höstens samlade insatser.

J Svahn – med tanke på att Kanebjörk alltid är med och den lite smalare högerforwardssidan hade jag här tagit med den i form varandes Linus Nordgren eller på endast strikta innebandykunskaper den hete David Gillek . Vi ska dock inte undervärdera den gode Svahn som även han vinner allt han ställer upp i. Det är ingen dålig egenskap, addera därtill ett omställningsspel som är i dryg världsklass. Sedan kanske man skulle önska ett vassare skott och tryggare hållning med boll.


Om vi i några snabba rader ska beröra våra båda högsta serier så känns det som om ingen av serierna ännu inte fått någon riktig karaktär. Kanske inte så konstigt då de flesta lagen, enligt egen utsago, är ute på en resa och tydligen inte har några uttalade resultatmål för den långa mörka höstserielunken. Både lite anmärkningsvärt och trist. Vi i publiken vill inte bara ha skönspel – vi vill även ha nerv och kamp om alla poäng hela tiden.

Men visst verkar både Rönnby och Madelene Backlund bli mitt Waterloo, precis som jag själv domedagsprofetiade om på upptaktsträffen. Rönnby har ett lag som i dagsläget sannerligen kommer att utmana Real Mora! Vidare så verkar Uppsala spänt bågen för högt, vilket dessutom ett skadedrabbat Karlstad har gjort. Men visst, det kommer bli ett rysligt race på den undre halvan om allt ifrån den sista slutspelsplatsen till att få lämna högsta serien. Härligt.

På herrsidan får jag omedelbart och rejält lyfta på hatten för Höllviken och alla där som i mina små innebandyögon gjort en remarkabelt bra start! Det kommer bli spännande att se hur länge den bensinen håller. I övrigt vete tusan. Linköping går som väntat bra, AIK hackar som väntat och Storvreta & Falun har haft det lite småstruligt. Jag tror tyvärr(?) att allt kommer att bli lite som vanligt när vi summerar grundserien under senvintern.

Återkommer innan VM för att hjälpa till att särskåda hur det kommer att gå och vilka lag som har något med medaljerna att göra. Men klart är att Sverige nog kommer vara historiskt stora favoriter. Klara våra svenska grabbar av det? Ja, det gör de…men bollen är rund.

Måste även få avsluta med en liten ros och den går till vår egna VM-arrangörskommitte! Jösses vad det gjorts PR på alla tänkbara vis. Dåliga, bra, nya, gamla och säkert även ett och annat genialt. Ni har troligen jobbat fantastiskt mycket. Hoppas vi får utväxling på det! Och tack.

Tjipp!
Stefan Edberg
Den här artikeln handlar om: