Rasmus Enström mottog det ärofyllda beskedet med en blomsterkvast. Hans namn skrivs nu in i en oerhört exklusiv skara som mottagit priset - Mika Kohonen, Anders Hellgård och Magnus Svensson.
Foto: Michael Olsén
Internationellt

Världens bästa spelare – Rasmus Enström

För nionde året i rad utser Innebandymagazinet tillsammans med förbundskaptener och internationell media världens bästa herrspelare. För första gången på fem år hamnar en svensk spelare i topp - IBF Faluns och landslagets Rasmus Enström. - Jag är lite chockad men det känns oerhört hedrande, säger Rasmus Enström till Innebandymagazinet.se.

Motivering: Rasmus Enström har visat under flera säsonger att han tillhör den absoluta världstoppen. Under det senaste året har han visat upp en otrolig jämnhet i sitt spel och varit mycket bidragande till IBF Faluns historiska första SM-guld, samt seger i Champions Cup. Som spelare är Rasmus i det närmaste komplett då han är en lika skicklig avslutare som framspelare. Har dessutom en balans och teknik som är få förunnat.

Rasmus, du har blivit utsedd till världens bästa innebandyspelare 2013. Hur känns det?
- Det känns riktigt stort att få höra det. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga nu, men det känns oerhört hedrande. Jag är lite chockad. Det är riktigt coolt att bli utsedd till världens bäste i den konkurrensen som finns.

Är detta något du haft som mål att uppnå under din innebandykarriär?
- Det är inget man gått och tänkt på varje dag, men det har väl varit alla barns dröm att bli världens bästa spelare. Det känns lite overkligt just nu måste jag säga.

Vad tror du har varit bidragande till att du har tilldelats utmärkelsen i år?
- Det är nog främst att jag kunnat ligga på en hög nivå i så många matcher. Det är nog det som syns mest, att jag presterat i match efter match. Och det har känts väldigt bra för min del under en lång tid.

Vilken annan spelare har imponerat mest på dig under året som gått?
- Det finns hur många som helst. Johan Samuelsson, Kim Nilsson och Alexander Galante Carlström är alla jätteduktiga, det finns många bra finska spelare, och en viss norrman som är ganska hyfsad också. Men framförallt vimlar det av duktiga spelare i Sverige så det gör det ännu större att bli utsedd till den allra främsta.

Du vann allt som gick att vinna i fjol, SM-guld och Champions Cup-guld och har ett VM-guld sedan tidigare. Vad är drivkraften?
- Det finns mycket. Framförallt kommer det ett hemma-VM nu som jag vill vara med och spela till varje pris. Har man vunnit ett guld så får man mersmak och vill vinna fler. Så det stora målet är hemma-VM.

Vad är ditt starkaste minne från 2013?
- Det är resan vi gjort med laget från att ha tagit SM-guld och Champions Cup-guld fram tills idag. Den tiden har varit helt sjuk, så det blir helheten. Jag tror inte man hunnit smälta allt än och fattat att man vunnit allt som går att vinna som innebandyspelare. Men när man blickar tillbaka på det om några år kan man säkert njuta ännu mer.

Du bröt den finska dominansen på den här listan, efter fyra år har vi svenskt överst på tronen igen. Tror du att denna lista kommer att domineras av svenska spelare framöver?
- Det beror säkert på om vi klarar av att försvara VM-guldet bland annat. Men vi har många framträdande svenskar i SSL som är världens bästa liga för närvarande. Sedan finns de många duktiga utländska spelare med. Men med tanke på hur många duktiga svenskar som finns nu hoppas jag att vi kommer ligga högt upp ett tag nu.

Mika Kohonen blev utsedd till världens bästa fem gånger totalt, kommer du nå upp till den nivån?
- Nja, Mika är en livs levande legend som man dessutom får äran att möta nu. Så det är bara att fortsätta se och lära från honom tills den dagen han kliver av. Han är innebandyns svar på Wayne Gretzky!

Vad har du för tips till unga spelare som drömmer om att gå i dina fotspår?
- Det jag har gjort är att lyssna på alla mina tränare som jag haft under åren, och det har jag gjort genom hela karriären. Sedan måste man träna mycket. Jag tränade kanske inte lika mycket när jag var 14 år, men ju äldre jag blivit desto mer har jag lärt mig att träna ordenligt och har även tagit till mig viktiga förberedelser inför match som att sova ordentligt och äta rätt. Det är viktigt att man inte tullar på sådana bitar.

Fakta Rasmus Enström
Född: 7 november 1989.
Position: Forward
Moderklubb: Råby BK
Nuvarande klubb: IBF Falun
Meriter: 1 VM-guld 2012, 1 SM-guld 2013, 1 Champions Cup-guld 2013, Årets spelare i Sverige 2011/12, Årets forward i superligan 2011/12; poängrekord i superligan 64 poäng (11/12),
A-landskamper: 39. 37 mål, 23 assist, 60 poäng totalt.

Världens bästa innebandyspelare 2013
1. Rasmus Enström, Sverige och IBF Falun
2. Ketil Kronberg, Norge och IBK Dalen
3. Kim Nilsson, Sverige och AIK
4. Alexander Galante Carlström, Sverige och IBF Falun
5. Johan Samuelsson, Sverige och Granlo BK
6. Alexander Rudd, Sverige och IBF Falun
7. Martin Östholm, Sverige och Pixbo Wallenstam IBK
8. Tatu Väänänen, Finland och Wiler Ersigen
9. Mattias Samuelsson, Sverige och Storvreta IBK
10. Tero Tiitu, Finland och Warberg IC

Världens bästa spelare genom tiderna
2005: Mika Kohonen, Finland
2006: Anders Hellgård, Sverige
2007: Anders Hellgård, Sverige
2008: Magnus Svensson, Sverige
2009: Mika Kohonen, Finland
2010: Mika Kohonen, Finland
2011: Mika Kohonen, Finland
2012: Mika Kohonen, Finland
2013: Rasmus Enström, Sverige

Profilernas reaktioner efter beskedet
Mika Kohonen: "Mycket bra resultat"
Thomas Brottman: "Rasmus har vuxit med åren"
Jan Kratochvil: "Definitivt världens nummer ett"
Tomáš Rambousek: "Enström är helt rätt"

Rasmus Enström: Så gick jag från talang till stjärna

Världens bästa spelare 2013 – Emelie Lindström
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten