Historik: Suomi-Ruotsi-maaottelu!
ANNONS
Det är dags för årets stora prestigekamp mellan Sverige och Finland. Finnkampen har spelats varje år sedan 1999 och skapades främst för att sprida innebandyn runtom i länderna. - Man ville ha en landslagsturnering som kunde spelas årligen och framförallt hitta ett sätt att visa upp sporten, säger landslagskonsulenten Jan Lindberg till Innebandymagazinet.se.
Det blir 14:e gången som Finnkampen arrangeras. Hela nio gånger av 13 möjliga har Sverige stått som slutsegrare och på lördag i Boråshallen ska herr-, dam-, U19-herr- och U19-damlandslaget se till att vinstsiffran blir tvåsiffrig.Namnet "Finnkampen", eller "Sverigekampen" som den kallas av svenskspråkiga i Finland, hämtades från det klassiska friidrottsevenemanget som startade redan år 1925. På finska heter den "Suomi-Ruotsi-maaottelu" eller "Ruotsi-ottelu" och det råder såklart stor rivalitet mellan världens två bästa innebandynationer. Varför Finnkampen startades inom innebandyn var mest för att visa upp sporten för publiken runtom i länderna.
- Det är därför det spelas på olika orter. För lagen ger det kanske inte lika mycket, i andra turneringar brukar de annars få spela åtminstone fyra matcher, menar Jan Lindberg.
Och folkfester är precis vad det har blivit genom åren. Bästa publiksiffran kom i Stockholm år 2004 då det var över 5 000 åskådare på plats. På lördag får Sverige återigen stöd av hemmapubliken och det behöver man för att kunna ta revansch på förra årets förlust då man snöpligt föll på målskillnad.
Läs mer inför Finnkampen
Marklund: "Viktigt att sätta sig i respekt"
Parsjö-Tegner: "Sevärt och fartfyllt"
Video: Presskonferensen inför Finnkampen
Sveriges damtrupp till Finnkampen
Sveriges herrtrupp till Finnkampen
Sveriges U19-damtrupp till Finnkampen
Sveriges U19-herrtrupp till Finnkampen
Finska herrtruppen till Finnkampen