I VM 2010 besegrade Sverige Tyskland med 21–1. Några sådana siffror blir det inte den här gången, tror Jan Kratochvil.
Foto: IFF
Internationellt

Krönika: "Det starkaste tyska landslaget någonsin"

ANNONS

Vad betyder bragdsegern mot Slovakien för tysk innebandy? Hur ska man stärka sin ställning i landet? Och hur kommer semin mot Sverige sluta? Jan Kratochvil är chefredaktör på tyska Floorballmagazin och han ger här sin syn på saken.

Som vanligt skrev jag på artikeln om Tysklands kvartsfinal mot Lettland redan under matchen. Jag hade förberett en inledning både för en vinst och en förlust och hoppades att laget skulle överleva slutsekunderna av två anledningar. Den första givna - att avancemanget till VM-semifinal skulle hjälpa den tyska innebandyns utveckling. Den andra - för min förlustversion var genomusel.

Hur som helst, efter matchen chattade jag med Tomas Rambousek, chefredaktör på den tjeckiska innebandysajten Florbal.cz och jag skrev att allt var galet här. Att jag var förvirrad och inte visste vad jag skulle tro på längre när Tyskland slutar bättre än Tjeckien i VM. Han svarade: "Tro på Dietz (Tysklands målvakt), han är Jesus”.

Faktum är att det tyska lagets framgångar i årets VM är en sportsensation som den internationella innebandyscenen drömt om länge. Men den har bara delvis att göra med Tysklands innebandyutveckling.

Soutters lag är det klart starkaste Tyskland någonsin sänt till ett VM och den "schweiziske" förbundskaptenen har gjort ett fantastiskt jobb. Denne karismatiske karaktär har en fantastisk fingertoppskänsla när det gäller att förbereda laget maximalt och han såg till att spelarna behöll båda fötterna på jorden efter det framgångsrika kvalet och gruppspelssegrarna mot Kanada och Ryssland.

Även om nivån på mästerskapen och antalet unga spelare i Tyskland stiger snabbt och några av dem redan utgör en viktig roll i dagens landslag. Så lär Tysklands resultat troligtvis dippa rejält efter att bröderna Mucha och Holtz, som växt upp och lärt sig sporten utomlands, pensionerat sig från landslaget. Medan Polen, Slovakien, Ungern och särskilt Lettland byggt sitt lag nästan uteslutande på inhemska spelare så har Tyskland gjort det motsatta.

I många år brydde sig tyska innebandyspelare inte om landslaget överhuvudtaget. De tidigare pamparna på det nationella förbundet lyckades inte presentera laget. Resultaten var mediokra och truppen profillös, nu har saker och ting förändrats. Laget utvecklas utifrån ett koncept som involverar unga talanger, vilket leder till imponerande segrar och förbundet vet hur man ska sälja produkten.

Sedna får man inte glömma att tyska medier är bortskämda med framgångsrika och anmärkningsvärda sporthändelser. Innebandy är, och kommer förbli, ljusår ifrån livesändningar i nationell TV – frånsett några publikmässigt oberoende, nischade kanaler som exempelvis Eurosport 2. Men ett framgångsrikt VM-deltagande ger oss väldigt goda möjligheter att sprida sporten via artiklar i olika tidningar, magasin, på relevanta webbsidor eller till och med under bästa sändningstid i TV – vilket redan bevisats de senaste månaderna.

Slutligen kan jag konstatera att Tyskland förblir IFF:s ännu icke fullt utnyttjade guldgruva. Potentialen i det här landet är enorm. Stora sponsorer och reklamköpare kommer inte att intressera sig för den internationella innebandyscenen förrän en av de stora nationerna kliver in i rampljuset och Tyskland ser ut att vara närmast att göra det. Personligen tror jag att Sverige, Finland, Schweiz och Tjeckien kommer vara dominanta i flera år framöver, men den ökade konkurrensen från lagen precis under toppskiktet kommer gynna sportens utveckling.

Det är viktigt att sätta den uppkomna situationen i rätt perspektiv. Tysklands framsteg kommer inte att fortsätta vertikalt uppåt. Innebandyns utveckling i det här landet befinner sig i den mest komplexa situation den någonsin varit i. Med en rejäl dos tålamod och det är viktigt att vi tänker långsiktigt. Det lär nämligen krävas mer än några internationella framgångar för att sporten ska få rejält fäste i det här landet. Ett första steg vore till exempel att innebandyn upptas i det nationella olympiska förbundet för att få större finansiellt och strukturellt stöd.

Semifinalen mot Sverige kommer Tyskland givetvis förlora. Men inte med 1–21 som för två år sedan. Och det kommer inte enbart bero på att Sverige lär spara krafter inför söndagen, utan främst för att Tyskland gjort ett bra jobb med att hitta en taktik som får ut maximalt av laget. Dock kommer ingen att bli ledsen av en förlust. Medan Schweiz förberedde sig i Dubai och Finland på Kanarieöarna fick Tyskland skippa det sista träningslägret och alla spelarna fick bidra med uppemot 1 000 euro för att finansiera deltagandet i VM. Nu kommer killarna att få något för pengarna.
Den här artikeln handlar om: