Jens Frejd, som för tillfället spelar i schweiziska UHC Grünenmatt, toppar Maggets zorro-lista.
Landet runt

25 magiska zorro-mästerverk

ANNONS

Vi har surfat fram och rankat de 25 läckraste zorro-målen som finns på Youtube. Kolla in alla Don Diegos här!

25. Runar Snellingen
När Snellingen för någon säsong sedan satte norskt poängrekord kom de flesta målen till via zorro. I det här klippet, som fick stort genomslag i Norge 2009, håller han springandes bollen länge i zorroposition innan han skjuter upp den i krysset bakom svenske målvakten Johnny Wallenius – som nog undrar vad som hände.


24. Jens Frejd
Frejd hinner upp bollen och fri med målvakten är det bara en sak som gäller. Enhandszorro bakom ryggen och därefter välförtjänt målfirande.


23. Simen Knudsen
Med en zorrorusch bakom kassen skaffar sig Knudsen helt öppet mål. Målvakten är uppe på läktaren och köper korv – med bostongurka på.


22. Japanska ligan
Det är inte bara i Europa det görs mål med zorrofinter. Här är ett fräckt skott från snäv vinkel. Den okände skytten är garanterat zorrokung i Japan.


21. Peter Runnestig
Blixtsnabb kontring och Runnestig med bollen, helt fri. Gissa vad som händer då? Inte så svårt att lista ut eller hur? Fullträffen blir ännu snyggare med "Runnes" efterföljande "handen vid örat"-målgest som han snott från fotbollsanfallaren Luca Toni – som en hyllning till den italienska bombern. (4.45 in i klippet)


20. Lisa Andebratt
Tjejer kan också zorra! Andebratt visar hur det ska gå till. Målvakten hinner inte ens reagera innan bollen ligger och myser i mål.


19. Peter Runnestig
Målvakten vet, publiken vet och huvudpersonen själv vet naturligtvis vad som väntar. Runnestig zorrar in straffen lekande lätt. (4.24 in i klippet)


18. Hendrik Stjernström
Finten är tagen direkt från Don Diegos skolbok. Trots att en något klumpig back står i vägen vispar han in bollen.


17. Peter Runnestig
Kontring där Runnestig rundar målvakten med en ”enkel” zorrofint. Runnestig får visserligen alla zorrofinter att se enkla ut…


16. Lisa Andebratt
Damernas egen zorro-mästarinna trampar fräckt och explosivt emellan två försvarare innan hon elegant snärtar upp bollen i krysset.


15. Peter Runnestig
Helsingborgs-försvaret tror att de har full koll på läget, ack så fel de har. Imponerande hur snabbt och precist han utför zorron. (0.33 in i klippet)


14. Sonny Pettersson
Här går det verkligen undan. Petterssons finter är snabba och skottet i borte likaså, förre landslags-keepern Gunnar Domeij är inte i närheten.


13. Peter Runnestig
Två olika mål, men i samma match och ungefär lika snygga, så de får dela plats 13. Vid det första målet så trampar Runnestig in från sin position bakom Espoon Oilers mål och lägger in bollen lågt vid första stolpen. Sedan avgör "Runne" hela Euroapcupfinalen när han från nära håll använder zorrofinten på en retur.


12. Martin Karlsson
Karlsson får bollen till sig lite turligt, men finten han gör håller världsklass. Zorro bakom ryggen och avslutet inborrat i nätmaskorna.


11. Janne Tähkä
Självklart finns det plats för zorrons fader på den här listan. Här fintar Tähkä bort både målvakt och försvarare från sin favoritposition bakom buren innan han i öppet mål zorrar in bollen. Tähkä var före sin tid och därmed också före Youtube. Om det hade funnits fler videokameror när finländaren var aktiv hade han haft med betydligt fler mål på listan.


10. Daniel Johnsson
”Magic" zorrar bort Järfällas mur lekande lätt. Här används zorrofinten på sitt absolut mest effektiva sätt. Johnssons frisyr håller även den världsklass.


9. Peter Runnestig
Oerhört läckert frislagsmål. Denna gången är det Runnestig som fintar bort hela Täby-försvaret, inklusive en maktlös Daniel Ramsin i målet.


8. Alexander Nede
Straffen ser så otroligt enkel ut, Nede går långsamt fram, ställer sig med ryggen mot målvakten och så pang zorrar han in bollen.


7. Peter Runnestig
Från vänsterkanten trampar Runnestig in i slottet och med ett snärtigt zorroskott placerar han bollen otagbart i krysset. Perfekt utförande.


6. Alexander Nede
Nede fintar (mot AIK) att gå in vid första stolpen, men vänder, tar upp bollen i zorroläge, sträcker sig runt bortre stolpen och trycker upp den i krysset.


5. Peter Runnestig
Finess i fart i dess renaste form. Runnestig zorrar in bollen bakom Peter Sjögren – trots att han i samband med skottögonblicket åker på en ful tackling.


4. Alexander Nede
Det ser ut som att chansen ska gå om intet, men på något sätt får Nede in bollen från "noll" vinkel. Galet snyggt. (0.20 in i klippet)


3. Niklas Fischerström
Han zorrar upp bollen, trampar förbi backen, fintar sedan bort målvakten innan han enkelt lägger in den i mål. Wow!


2. Fredrik Åhlberg
Åhlberg gör en zorrofint där avslutet kommer samtidigt som han har klubban bakom sina ben. Oerhört svårt att genomföra i match.


1. Jens Frejd
Frejd visade upp zorron för den breda massan, efter att Aftonbladet snappat upp klippet på Maggets hemsida. Det förvandlade honom till en stjärna över en natt. Han får bollen bakom Dalen-målet, lägger den i klon, spinner iväg i en piruett och vispar upp konststycket i bortre krysset. Fullkomlig magi med klubba och boll.


Frejd om mästerverket
”Oftast när jag gör något zorro-trick i matchspel så kommer det mestadels av sig självt. Det är ett vapen som jag vet att jag behärskar och alltid har i baktanken när jag spelar. När det rätta läget dyker upp precis som i Dalen-matchen så får jag någon sorts impuls och sedan bestämmer jag mig på någon millisekund för att göra ett försök. I just denna situation hade vi bra snurr på bollen vilket gjorde att Dalen-försvararen hamnade på efterkälken och jag fick lite yta att jobba med. För mig var det självklart extra kul att målet hamnade på film och att det blev sådan uppståndelse. Just snurren jag använde mig av hade jag utnyttjat redan tidigare och gjort ett liknande mål mot Norrköping i division 1 när jag spelade med Västerås. Även efter zorronumret mot Dalen lyckades jag göra mål på samma variant mot Storvreta under mitt sista år i Järfälla och sedan härnere i Schweiz där jag lirar nu (i UHC Grünenmatt). Numera använder jag inte zorro-finten alltför ofta men det händer då och då att jag dammar av den.”
Den här artikeln handlar om: