Anna Wijk och de andra VM-spelarna gås igenom på Bellas lista denna vecka. På söndag börjar VM i St. Gallen.
Foto: Gunnar Hoffsten
Landslaget

Bellas lista: VM-tips från start till mål

ANNONS

Varje onsdag listar Innebandymagazinets damredaktör Isabella Rådevik det hetaste på damsidan i innebandy-Sverige. Nu blir det mycket uppsnack inför VM. Bland annat tippar Bella hur VM slutar, från gruppspel till final. Och så får du en rejäl genomgång av de svenska VM-spelarna.

5. Karlstad-Jönköping i elitserien på söndag
Elitserien är världens bästa innebandyliga! Därför platsar söndagens match bland det hetaste som händer i Innebandy-Sverige denna vecka. Upp till bevis för Karlstad att visa att laget hör hemma i högsta serien eller inte. Värmländskorna är fortfarande utan vinst och för att ha chansen att hänga kvar utan kval bör laget visa att de kan slå en elitserienykomling. JIK har två vinster hittills i elitserien, borta mot Falun i oktober och hemma mot Täby i november. Godkänt resultat för ett lag som inte kan räkna med stjärnspelaren Sara Anteryd i truppen längre. Tror det blir en jämn fight men att bortatjejerna från Jönköping kammar hem tre poäng och tredje segern för säsongen. Kanske blir det Karlstad som i år inte lyckas hålla sig kvar och blir kvar på jumboplatsen - eftersom ingen av elitserienykomlingarna de senaste säsongerna verkar se ut bli av med sin elitserieplats.

Södra Dal, Älvstranden, Fröjered, Warberg (division I södra), Linköping (division I mellersta) och Gävle, Uppsala RIG Umeå (division I morra) är alla topplag i näst högsta serien och det blir så klart intressant att se vilka lag som tar sig till elitseriekval 2012! Linköping ser ut att vara en het elitseriekandidat med nio raka segrar hittills. Kan Karlstad matcha dels de starka division I-lagen och dels de etablerade elitserienykomlingarna?

4. Endre till VM!
Gotländskorna har aldrig varit särskilt populära hos förbundskaptenen. Varken under VM 2007 eller 2009 har Endre fått med spelare till VM-truppen. 2007 var Sara Anteryd nära men petades. Två år senare gjorde laget sin bästa elitseriesäsong (semifinal) men imponerade inte heller på landslagsledningen. 2011 är inget undantag! Men Endre satsar ändå på att knyta internationella kontakter! Tidigare har världsstjärnan Simone Berner spelat i Endre och nu Tanja Stella. Endreledningen kommer att hålla ögonen öppna både för talanger och seniorspelare som kan tänka sig att spela en säsong i elitserien. Som Endre jobbar med att ta vår sport framåt i världen är det få lag som gör, kanske jobbar Dietlikon och Köniz i Schweiz på liknande sätt. Ett exempel alla elitserieklubbar borde ta efter!

3. Dags för VM # 8 på damsidan
För första gången spelas inte B-VM alls utan de sju bästa lagen från förra VM och vinnaren av B-VM från Västerås 2009 har kvalat in direkt. Dessutom har sex ytterligare nationer kvalat in från Europa och två från Asien/Oceanien och Amerika. Enligt utländska medier lyckades Sverige (2009 i Västerås) dåligt med arrangemanget för de svagare nationerna. Det var bättre ordnat för topplagen och för Sverige var det ett perfekt VM med guld inför drygt 4 000 åskådare. Något publikrekord lär det inte bli i St.Gallen, men kanske lika härlig stämning och ett bra arrangemang som vi (sedan bland annat VM 2003 och 2004) vet att de röd-vita kan fixa? Inga missar, tack!

Vi på Innebandymagazinet packar snart våra VM-väskor och självklart kommer vi vara på plats i St.Gallen under hela VM-festen. Det ska bli lika kul att följa toppen som botten. Upptäcka vilka lag som är på frammarsch och vilka som går tillbaka!

2. Tipset: Så går det i VM
Grupp A: (Holland, Polen, Schweiz, Ryssland)
Schweiz klar etta. Polen och Ryssland fajtas om andraplatsen.

Grupp B: (Australien, Finland, Tyskland, Lettland)
Finland krossar allt motstånd och vinner gruppen överlägset. Lettland kniper andraplatsen.

Grupp C: (Slovakien, Ungern, Tjeckien, Norge)
Tjeckien har utvecklats mycket de senaste åren, vinner gruppen före Slovakien eller mera troligt, Norge.

Grupp D: (Japan, Sverige, USA, Danmark)
Blågult i topp. Våra danska grannar tar hem andraplatsen.

Kvartsfinaler:
Kvart 1: Schweiz-Lettland. Schweiz tar sig till semi, nästan lika lätt som Sverige.
Kvart 2: Tjeckien-Danmark. Bragd om Danmark kan rubba tjeckiskorna. Tror på Tjeckien men en skräll skulle vara roligt för sporten!
Kvart 3: Finland-Polen. Klar blå-vit seger.
Kvart 4: Sverige-Norge. VM-genrepet i repris. Blågult går lätt till semi.


Semifinaler/final:
Semi 1: Schweiz-Sverige
Trist att inte Sverige kommer att möta hemmanationen i final men när lagen möts i semifinal blir det en tuff och tight match som i VM-semin 2007. Sverige vinner med uddamålet.

Semi 2: Tjeckien-Finland
Här blir det också jämnt med Finland vinner på sin rutin.

Final: Sverige-Finland
Sverige vinner med ett par måls marginal och Vaara-epoken har fått sitt slut. Tre guld på tre försök har ingen annan förbundskapten lyckats med på damsidan. Återstår att se om Jan-Erik Vaara är lika bra som Peter Kokocha (Vaara har ju tagit över herrlandslaget). Vem som tar över damlandslaget återstår att se efter VM.

Bronsmatch: Schweiz-Tjeckien
Skrälläge för Tjeckien men allt annat än medalj är ett misslyckande för hemmanationen Schweiz. De röd-vita vinner men det blir svettigt.


1. Här är Sveriges VM-lag
Sverige körde som väntat över Norge i VM-genrepet i fredags. Vilka är de svenska VM-spelarna egentligen? Har tagit mig en titt på de landslagsnamn som Vaara tog med till Varberg förra veckan.

Målvakt
Hanna Pettersson: Ska vara given förstamålvakt. Rönnbys stjärnmålvakt är säkerheten själv med både SM- och VM-guld hemma i prisskåpet. Rutin är viktigt i matcher där det fajtas om medaljer, där det är vinna eller försvinna som gäller.

Förstafemman
Isabell Krantz: Från supertalang till etablerad världsback. En av världens bästa backar redan och kan bara bli bättre. Ha gjort en enorm resa i sin innebandykarriär.
Emelie Wibron: En av många talanger RIG i Umeå tagit fram. Vann VM-guld för två år sedan som 17-åring. Var då skrällen i VM-truppen (men kom med i All Star team), nu i förstafemman!
Karolina Widar: Självklar ledargestalt i Sverige annars unga landslag. Läser spelet perfekt. Smart i närkamperna. Visar även att hon har en utmärk teknik (Widars patenterade straff har vi sett gå in både i VM- och SM-final) och förmåga att göra sina medspelare bättre. Stark mentalt, bäst när det gäller.
Elin Tjärnström: 22-åringen som enliga experterna kommer bli nyckeln till nytt svenskt VM-guld. Redan given i Vaaras landslag efter den goda utvecklingen de senaste säsongerna.
Victoria Wikström: En av få superstjärnor i IKSU. Har ett supervasst skott, bra fysik och är given i förstafemman.

Andrafemman
Lisah Samuelsson: En av få rutinerade spelare som fortfarande får förtroende från förbundskaptenen. Snabb som få backar, med stor delaktighet i det offensiva spelet som sitt signum.
Jenny Gustafsson: Bra i det defensiva backspelet. Läser motståndarnas spel på ett lysande sätt och stoppar de flesta forward som kommer i hennes väg.
Josefina Eiremo: Hårt slitande center som gör det viktiga grovjobbet. Vinnarskalle med rutin från viktiga finaler.
Emelie Lindström: Poängdrottning med vinnarmentalitet. Världens bästa forward.
Sara Kristoffersson: Härlig tekniker som gör det lilla extra. Tänder till i viktiga matcher. Hattricket från VM-finalen 2007 finns på alla innebandyfans näthinnor.

Tredjefemman
Malin Eriksson: Denna 23-åriga backstjärna har gjort tio mål i år i elitserien för sitt nya lag Djurgården! Stark i offensiven. Vinnarskalle. 35 spelade landskamper. Har redan rutin från viktiga finaler.
Sanna Scheer: Knep välförtjänt en plats i VM-truppen. Stark i närkamperna och självklart en av nycklarna till Rönnbys lyft från att vara ett mittenlag i elitserien till en given SM-guldfavorit.
Anna Wijk: KAIS Mora-stjärnan som levererar oavsett om det är landslaget eller klubblaget som gäller.
Amanda Larsson: Avgjorde den målsnåla EFT-matchen mot Tjeckien senast.
Therese Karlsson: En av KAIS Moras poängplockare. 31 poäng på 11 matcher i elitserien än så länge i år (Bara fyra poäng efter suveräna Emelie Lindström, som i och för sig har en match mindre spelad).

På bänken
Sara Hjorting: Talangfull men fortfarande lite för ojämn. Hjorting borde kunna få chanser i vissa matcher, till exempel i premiären mot Japan på måndag.
Therese Strömberg: Denna Faluforward har gjort 10 landskamper och redan 4+4 i blågult. 8+8 i elitserien 2011/12. Inte ett dåligt facit alls. Kan poängplockaren ta en plats i startuppställningen också?
Cassandra Edberg: 12 poäng på 11 spelade matcher hittills i elitserien. I IKSU sedan 2006 och en av lagets supertalanger. Fyra mål på nio landskamper. 20-åringen har en del att bevisa i landslaget fortfarande. Ska bli intressant att se om de talangfulla spelare förbundskaptenen satsar på också kan leverera i viktiga matcher.
Linn Lundström: Lite oväntat men säkert inte oförtjänt att denna hårt slitande center och Dalenkapten får chansen i VM. Dock upp till bevis om hon platsar där. Hoppas vi får se henne spela, i alla fall i någon gruppspelsmatch så hon får visa sin spelkvalitet.
Den här artikeln handlar om: