Landgren-Carestam: ”Jag vill ge tillbaka”
ANNONS
I juli blev förre förbundskaptenen Kristina Landgren-Carestam invald som innebandyns representant i Riksidrottsförbundets elitkommitté. I del sju av "Säsongsstart" berättar hon varför hon valde att tacka ja till det prestigefyllda uppdraget. - För mig handlar det om att ge tillbaka, säger hon till Innebandymagazinet.se.
Vad blir ditt stora uppdrag i Riksidrottsförbundets elitkommitté?- Det vet jag inte ännu, det första mötet har vi först i september. Men RF:s elitkommitté är ett organ som finns till för att stödja svensk elitidrott. Jag blev tillfrågad av innebandyförbundet om jag ville bli innebandyns representant i urvalsprocessen och tackade naturligtvis ja. Av 50 nominerade personer (och sporter) valde de ut mig, vilket är väldigt kul för mig och för vår idrott. Med den kunskapen och erfarenheten som jag har kan jag bidra med mycket.
Hur kom det sig att du antog denna utmaning?
- Jag har varit delaktig i svensk idrott under lång tid, så för mig handlar det om att ge tillbaka. Det känns väldigt inspirerande.
Hur ska du värna om innebandyn?
- RF:s elitkommitté är ett stödjande organ för Riksidrottsstyrelsen. Jag kommer inte att värna mer om innebandyn än om någon annan idrott, som representant för elitkommittén värnar man om all svensk elitidrott. Jag har inte valts in i kommittén enbart på grund av min kunskap om innebandy, jag har valts in i egenskap av att jag är Kristina Landgren-Carestam.
Kommer vi få se sig som elittränare igen i framtiden?
- Absolut, det är jag helt övertygad om. Jag är väldigt sugen på att träna ett elitlag.
Vilka klubbar har ryckt i dig de senaste åren?
- Inga alls. Alla klubbar har säkerligen koll på att det bara är Pixbo Wallenstam som gäller för mig.
Apropå Pixbo Wallenstam, vad gör du där just nu?
- Jag jobbar heltid som sportchef.
Kommer du att hinna med både Pixbo Wallenstam och RF:s elitkommitté?
- Absolut. RF:s elitkommitté är ett ideellt uppdrag som inte kommer att ta upp allt för mycket av min tid. Så det blir inga problems alls att sitta på två stolar.
Sedan du klev av som förbundskapten från herrlandslaget 2006 har Sverige inte vunnit VM-guld, hur ska Sverige bli etta igen?
- Det har gjorts en stor analys över situationen och jag anser att man är på rätt väg. Det går inte att trycka på en knapp för att allt ska lösa sig, nyckeln till framgång är att alla tar sitt ansvar. Den nuvarande generationen är talangfull och det är hårfina marginaler mellan Sverige och Finland. Det har sagts att juniorlandslagen ska börja ta efter A-landslagen spelstilsmässigt, så att landslagen blir mer enhetliga - jag tror på det tillvägagångssättet.
Hur är elitinnebandyn idag - vad måste bli bättre?
- Vi är Sveriges näst största bollsport, men det är långt ifrån alla som vet om det. Professionalismen inom innebandyn måste bli mer påtaglig på samtliga fronter. Under de senaste åren har jag dock sett en förändring i föreningarnas organisationstänk, de har börjat jobba mer långsiktigt viket är bra. Det blir allt dyrare att värva spelare, så nuförtiden tvingas klubbarna att lägga mer fokus på talangutveckling.
Hur jobbar Pixbo Wallenstam med talangutveckling?
- Fram tills man är 16 år är man ungdom, sedan går man i elitverksamheten. Väl där har vi talangutveckling med målsättningen att förvandla talanger till elitspelare. Vi vill att 50 procent av A-laget ska komma från egna led – om man går i årskurs nio och börjar spela för oss räknas det som att spelaren är fostrad i Pixbo.
Vilka är de viktigaste beståndsdelarna gällande professionaliseringen av föreningar?
- Ekonomibiten är jätteviktigt, föreningarna måste hitta vägar för att öka sina intäkter. Sedan är det viktigt att spelare och ledare förstår exakt vad som krävs för att bli bäst. Det gäller att få ihop hela tillvaron och inte bara vara bäst resultatmässigt. Jag blir upprörd när jag ser spelare som är 28 år och som bara har fokuserat på innebandy i livet och missat helheten med utbildning och jobb. Vi i Pixbo kommer inte att vinna striden om de bästa spelarna, men vi kommer att vinna striden om den bästa helheten.
* Övriga ledamöter i RF:s elitkommitté är: Lena Arhun (friidrott), Tommy Boustedt (ishockey), Susanne Brokopf (simning), Niklas Carlsson (skidor), Ulf Josefsson (bowling), Lars Lagerbäck (fotboll) och Marie Landh (SVEMO).
Intervjuserien Säsongsstart
Tjärnquist: "Nytt TV-avtal innan årsskiftet"
Sjögren: "Bajen ska bli bättre än AIK"
Vaara: "VM-truppen börjar ta form"
Dahlerus: "Lägger av efter säsongen"
Tvillingarna Lindgren: "Kul att vara tillbaka i elitserien"
Holmgren: "Mitt lag ska älska att svettas"
Carlson: "Försöker göra innebandyn till en snackis i riksdagen"
Eriksson: "OS 2024 är aktuellt"