Sändningarna av SM-finalerna har flyttats från "stora" TV4 till "lilla" TV4 Sport.

Innebandyprofilerna om TV4:s beslut

ANNONS

För första gången på åtta år kommer SM-finalen inte att visas i någon av de stora kanalerna. SVT sände i sina huvudkanaler från 2004 till 2007 och de senaste tre åren har TV4 sänt. Så här säger Innebandysverige om flytten från TV4 till TV4 Sport:

Lars Johnsson, sportchef i Storvreta
”Det är jättetråkigt att ett sådant beslut tagits, men det är TV-avtal som styr. För innebandy som event känns det som ännu ett stort steg tillbaka – först flyttade finalen från Globen till Malmö och nu från stora TV4 till TV4 Sport. Vilka skulle reaktionerna vara om SVT flyttade stora bandyfinalen till SVT 24, det skulle inte tas seriöst.”

Niklas Ekblom, sportchef i IKSU
”Det kommer som en överraskning för mig. Spontant känns det väldigt tråkigt. Vi har ju hela tiden jobbat för att få till bättre avtal inom innebandyn, det här känns som ett stort steg tillbaka. Ett av argumenten vi använder när vi träffar nya sponsorer är att deras namn kommer synas i nationell TV om vi går till final.”

Conny Vesterlund, expertkommentator på TV4
”Klart att det är tråkigt för svenska folket. Men jag är inte besviken på beslutet, jag har förståelse för att flytten blir av. Det är avtal som styr det.”

Jan-Inge Forsberg, VD Renew och vice ordförande i Pixbo Wallenstam
”Det visar vad de tycker om innebandy. TV4 gör väl alltid som de själva vill. Det här är inget som främjar innebandyn, avtal är till för att följas så att man vet vad som gäller. Är man proffsig affärsmässigt fullföljer man sina kontrakt.”

Victoria Wikström, finalspelare i IKSU
”Det var tråkigt, det var inget jag visste om. Det är ju klart att man hellre hade sett att det var fler som hade kunnat titta på finalen. Det kommer väl inte vara något man tänker på när vi spelar, då blir det mer som en egen bubbla på planen och i arenan. Så vi får hoppas på att det blir mycket folk i Malmö, även om det är lite längre att åka för oss här uppifrån.”

Kenta Sjögren, Hammarbys starke man
”Det är för jävligt, men hallå, innebandyn har ju själva valt att utsättas för kommersiell konkurrens när de gick över till TV4. Innebandyn har bevisligen inte presterat tillräckligt bra och det känns surt, för jag tycker att innebandyn hade kommit i en bra position även om man inte har musklerna att sälja reklam. Detta är en otroligt stor prestigeförlust och innebandyn hamnar i radioskuggan, igen.”

Mathias ”Bult” Larsson, rutinerad back i Warberg
”Detta kände jag inte till. Om man ser på innebandyn i stort så är det ju en jävla miss, för detta är ju vår enda chans på året att nå ut till den breda publiken och vi får fler tittare än vanligt. Men för dem som gillar trav är det väl roligt.”

Isac Carlsson, tränare i Malmö, ass förbundskapten
”Detta var verkligen synd. Nu vet ju inte jag hur dialogen varit mellan innebandyn och TV4, men skillnaden tittarmässigt blir ju ganska stor beroende på vilken kanal man väljer att visa det på. Samtidigt förstår jag TV4 om de väljer att satsa på det man tror genererar mest tittare, men jag personligen tycker ju att man borde visat travet på TV4 Sport istället.”

András Czitrom, fd ordförande i SIBF och IFF samt fd Generalsekreterare i SIBF
”Det här är absolut inte bra nu när finalerna sedan många år sänts på riktigt. Det är mycket synd att SM-finalerna i innebandy göms undan av TV4, trots att vi inte är en produkt i samma klass som en ishockeyfinal ännu. SM-finalen är en produkt som förtjänar att synas ordentligt, men det är pengarna som styr det här.”

Karolina Widar, lagkapten i landslaget
”Det visste jag inte, klart det hade varit roligare om man visat det på den stora kanalen men jag tror att innebandyfolket kommer att titta ändå. Fast chansen är ju inte lika stor att man bara zappar förbi TV4 sport som att man bara zappar förbi TV4.”

Jan-Erik Vaara, förbundskapten
Personligen tror jag att många innebandyintresserade hittar till kanalen. Vi får vänta in mätningarna från finalerna så kan vi börja att gnälla efteråt.

Mika Packalén, nyutnämnd tränare i AIK
”Jag var nära att sätta kaffet i halsen när jag hörde om det i morse. För oss alla som älskar innebandy är det jättetråkigt, för alla som inte kan komma ner till Malmö. Men jag förstår TV4:s dilemma, de måste titta ur en kommersiell synvinkel. Det här är sånt som kan hända när man har ett avtal med en kommersiell kanal.”

Kimmo Eskelinen, stjärnback med tre SM-guld
”Jag fick en chock när jag såg det här, det känns som en jättemiss. Det är synd för finalen och det är stor skillnad att synas i TV4 jämfört med TV4 Sport. Spelarna tror jag inte bryr sig så mycket, men om man vinner så märks det ju om det har sänts på en stor kanal för då trillar det in sms från sådana som inte brukar kolla på TV-matcherna. De som har TV4 Sport är väl sportintresserade och hade nog kollat ändå, men nu tappar man säkert många av extratittarna.”