https://static-cdn.esmg.se/4/images/PorträttOve_090922.jpg
Opinion

En kvart in på säsongen

ANNONS

Då har ungefär en fjärdedel av elitseriesäsongen spelats och jag tänkte försöka se vilka tendenser man redan nu kan se. Följande är fakta: - Inget lag är obesegrat. - Mora...

Då har ungefär en fjärdedel av elitseriesäsongen spelats och jag tänkte försöka se vilka tendenser man redan nu kan se.

Följande är fakta:
- Inget lag är obesegrat.
- Mora har startat riktigt starkt.
- Dalen har startat något bättre än väntat.
- Pixbo har startat något sämre än väntat.
- Det finns fyra lag som halkat efter: Huddinge, Skellefteå, Karlstad och Lockerud.

Inför säsongen hoppades och trodde jag att serien skulle bli jämnare, det är också något som jag tycker mig kunna se. Det finns till exempel inte något lag som är obesegrat och bland topp fyra så är det till och med så att lagen har en förlust och en oavgjord (förutom Mora).

Tittar jag i min spåkula så tycker jag mig kunna se följande:
När vi summerar serien i början av mars kommer det att vara ganska jämnt mellan de åtta slutspelslagen. Det är möjligt att de lag som placerar sig på plats sju och åtta är något efter, men det ser ut som att vi får en topp på sex lag istället för fyra och det medför att det kommer att bli fler bra matcher i årets serie. Det är också något som gör att vi i förlängningen kommer att få fler bra spelare och kvaliteten på svensk daminnebandy höjs.

I min krönika inför säsongen skrev jag: ”Finns det något lag som kan överraska? Nja, det är väl i så fall Endre som kan gå bättre än ifjol, men det vore inte direkt någon överraskning. Den stora överraskningen (och mest glädjande) vore om Mora eller Täby med sina unga spelare, tog ett kliv och utmanade topp fyra. Talang finns, men är de beredda att göra jobbet … och kan de få ihop det som ett lag?

Endre har inlett bra, trots skador och sjukdomar, och visar att de vill utmana i toppen. Endre har tidigare säsonger varit bra men ”svajiga”, i år så tror jag Endre blir ett stabilare lag. Mora verkar ha tagit ett rejält steg i sin utveckling och vill på allvar utmana i toppen. Serien är naturligtvis bara i sin inledande fas, men jag tror Mora tagit ett steg såväl mentalt som spelmässigt. Täby har inlett med att på bortaplan förlora mot Endre, IKSU, Falun och Mora. Detta gör att jag är övertygad om att Täby kommer att klättra i tabellen, de har faktiskt redan börjat genom att i sin första hemmamatch för säsongen besegra Rönnby.

I mittenskiktet ligger Dalen något högre upp än väntat, de har i och för sig mött Skellefteå, Karlstad och Lockerud och ligger nog något högre än vad de kommer att göra i slutet på säsongen, men det kommer definitivt klara nytt kontrakt med marginal. Pixbo är det lag som inlett med att överraska negativt, jag hade trott att de skulle gå lite bättre. Efter jul kommer Johanna Dahlin hem och vi kommer förmodligen att se ett helt annat lag, det gäller bara att de inte halkat efter för mycket till dess …

Mest negativt med starten på årets säsong är att det finns fyra lag som har halkat efter och placerat sig i botten. Det känns redan nu som om att det kommer att vara Huddinge, Skellefteå, Karlstad och Lockerud som kommer att slåss om att undvika nedflyttningsplatsen. Historiskt sett så har det varit så att en nykomling behöver en bra start för att klara sig kvar, jag hoppas att jag har fel och att nykomlingarna kan snäppa upp sitt spel.

Den stora frågan är om Mora kommer att hålla hela säsongen? Jag tror definitivt att de kan hålla sig kvar bland topp fyra. Det känns som om de i år bestämt sig, eller som den gamle amerikanska fotbollslegenden OJ Simpson uttryckte det: ”Den dag du tar ansvar fullt ut, den dag du slutar med ursäkter, det är dagen du börjar gå mot toppen”.
Den här artikeln handlar om: