Carl-Åke Ahlqvist har vart borta från innebandyscenen i fem år men brinner fortförande för sporten som han levde nära i över 35 år.
Foto: Mikael Karlholm
Internationellt

Ahlqvist: "Behåll fokus på Tyskland"

ANNONS

För fem år sedan sålde pionjären sitt livsverk Unihoc. Detta efter 35 års hårt arbete med att skapa efterfrågan på innebandy och utrustning till den. - IFF borde koncentrera sig ännu hårdare på Tyskland, mycket dokumentation finns redan på det tyska språket genom Schweiz, säger Carl-Åke Ahlqvist till Innebandymagazinet.se.

Carl-Åke Ahlqvist kom över innebandyutrustning i slutet av 60-talet och ganska snabbt började han att importera klubbor till Europa och Sverige från USA. Under närmare 35 år åkte han till land efter land för att lansera innebandy och i minst 25 länder har hans arbete gett fina resultat.
- Jag efterlyser att det internationella innebandyförbundet, IFF, anställer en person som åker land och rike runt och berättar om innebandyn. Det finns så otroligt mycket att göra där, framför allt i skolans värld och på alla universitet. Det är ett hårt och tufft jobb att påverka alla gymnastiklärare om innebandy.

Men är det inte bättre att satsa på eliten direkt. Få ett land att starta en liga, ett landslag?
- Det är ett alldeles för osäkert sätt att arbeta, vad händer den dagen då de entusiasterna tröttar? Då är chansen stor att allt arbete varit förgäves. Genom att bygga upp det bakifrån finns det något att luta sig emot. I Tjeckien har innebandyn blivit den största skolsporten, det är därför inte så konstigt att den snart kommer vara Tjeckiens näst största sport efter fotbollen.

Det finns alltså mycket att göra i till exempel Tyskland?
- Ja, absolut, då har jag ändå varit där åtskilliga gånger under 25 år. Tyskland är ett stort land och innebandyn måste få med sig ett stort land för att få ett ännu större genomslag.

Hur ser du på VM och OS?
- Internationella innebandyförbundet har gjort VM till en jättegrej och som ger sporten en viss status. Jättebra för sporten såklart. Och kan innebandy bli en del av OS-familjen är det inte säkert att alla börjar med innebandy. För hur många håller på med luftpistol trots att det är en OS-gren, avslutar Ahlqvist.
Den här artikeln handlar om: