Rullstolsinnebandyn visar upp sig
ANNONS
Rullstolsinnebandyn får en fantastisk möjlighet att visa upp sig för en bred publik. När finalen i innebandy-VM spelas den 14 december blir det också uppvisning av rullstolsinnebandy. I pausen mellan finalens första och andra period möts två färska landslag i rullstolsinnebandy, Sverige och Tjeckien, i en uppvisningsmatch.
Det svenska landslaget är helt nybildat och i början av november hade man en första sammandragning med laget för att förbereda sig inför den första landskampen någonsin i rullstolsinnebandy.Det hela startade förra året med en internationell klubblagsturnering i just Tjeckien.
Turneringen samlade totalt elva lag från Sverige, Tjeckien, Belgien och Tyskland. I och med det startade också ett internationellt samarbete som nu lett till den första landskampen.
– Vi fick väldigt bra kontakt och har fortsatt att ha kontakt. I höst fick vi ett mejl med en förfrågan om vi ville spela uppvisningsmatch under innebandy-VM, berättar Henrik Ehrlington en av spelarna i den svenska truppen och till vardags spelare i Göteborgs rullstolsidrottsförening, GRIF.
Det kommer att bli mer än en match i Tjeckien. I planeringen finns två matcher utöver uppvisningsmatchen. Men det är ändå den senare som är den viktigaste, då kommer lagen att mötas på en arena som tar 18 000 åskådare och med tanke på att det är mitt under VM-finalen lär den vara fullsatt.
– Det är ett lyft och en otrolig chans att sprida kunskapen om att rullstolsinnebandyn finns.
Det svenska laget består av spelare från Göteborg, Kalmar, Eskilstuna och Skellefteå och man har haft ganska kort om tid på att spela ihop sig. Sammandragningen i Eskilstuna är den första för laget. Men målet är ändå en svensk seger.
– Vi har ett starkt lag. Ett väldigt åkstarkt och drivande lag. Vi är visserligen inte helt samspelta än men målsättningen är att vinna.
Det var i Sverige som rullstolsinnebandyn föddes och klubblagsturneringen Sverigeserien har funnits sedan 1996. Därför har det känts som ett naturligt nästa steg att bilda ett landslag.
– Ja, det är ett steg i utvecklingen av idrotten. Landslaget höjer statusen, säger Henrik Ehrlington och får medhåll av Carina Andersson, en av lagets två coacher.
Till vardags tränar hon Eskilstuna och hon tror att landslaget kommer att få en stor betydelse.
– Jag ser redan nu på våra yngre spelare att de är nyfikna och vill veta mer vad som krävs för att komma med i landslaget. Det blir en extra sporre och en möjlighet att utvecklas som spelare.
Med den svenska truppen åker också en svensk domare och det ser laget som viktigt för den fortsatta utvecklingen.
– Att på sikt kunna få till EM eller VM är något som vi pratat lite om och för att det ska fungera måste vi hitta gemensamma regler. Därför är det jättebra att en av våra domare är med nu. Han kan både innebandyförbundets regler och våra regler och det är bra när vi ska diskutera kring ett gemensamt internationellt regelverk för rullstolsinnebandyn.
Rullstolsinnebandyn är idag etablerad i flera europeiska länder. Störst är sporten i Sverige och Tjeckien. Men den finns också i Tyskland, Holland, Schweiz, Belgien och Finland.