Jag kräver mer av klubbarna
ANNONS
Innebandyn har blivit så stor i Sverige att den inte längre kan vänta på morgondagens naturliga utveckling. Sporten har en så snabb – och helt unik - utvecklingskurva att landets...
Innebandyn har blivit så stor i Sverige att den inte längre kan vänta på morgondagens naturliga utveckling. Sporten har en så snabb – och helt unik - utvecklingskurva att landets kommuner inte hinner följa med. Hallbristen är stor. Moderna arenor med plats för 3 000 till 5 000 åskådare existerar inte.Innebandy är topp tre bland Sveriges samtliga idrotter. Men vi är på
en annan nivå än sporterna runtomkring oss. Fotbollen har mängder av egna planer och arenor. Dessutom satsas det mer än någonsin på nybyggen som är anpassade till dagens moderna sportevenemang. Vi inom innebandyn måste få fram fler fräscha arenor.
Vi kommer stå kvar på perrongen bland de mindre sporterna och stampa om inte något händer. Innebandyn har på tok för dåliga möjligheter att utveckla spelarnas skicklighet med de begränsade träningsförhållanden som råder för både ungdom och elit i dag. Pixbo Wallenstam är en klubb som byggt och äger sina egna planer i Mölnlycke. Genom detta är man inte bara en förebild utan har också på ett suveränt sätt säkrat upp en kvalitativ verksamhet från minsta knatte till äldsta veteran i seniorlaget. När de får till sin evenemangsarena blir klubben livsfarlig.
Det finns fler föreningar som jobbat på ett liknande sätt, exempelvis KAIS Mora och IBF Falun. Egentligen borde alla stora innebandyklubbar satsa på att äga sin egen hemmaplan. Utvecklingen kan uppfattas som skrämmande för många men klubbledarna måste ta upp frågan. Konkurrensen i samhället blir inte enklare framöver och för att kunna driva en framgångsrik idrottsförening behövs det möjligheter att tjäna pengar på A-lagsmatcher, egna cuper och dessutom krävs bättre träningsmöjligheter.
Det här är ingen enkel fråga främst ur ekonomisk synvinkel. Att bygga och driva en egen arena görs inte i en handvändning. Men samtidigt är det den verkligheten som vi nu står inför. Det krävs betydligt mer av föreningarna. Dessutom ska jobbet göras på ideell basis, något som fotbollen och hockeyn sluppit. Debatten måste upp på det lokala planet samtidigt som klubbarna bildar nya interna grupper för att arbeta med arena-frågorna.
Nej, jag har inte gått och blivit tokig… Det är fullt möjligt att skapa bra förutsättningar med en egen arena och det är såklart inget måste att arenafrågan hör samman med en elitsatsning mot superligan. Lokalt kan varje förening föra sina matcharrangemang till succé oavsett om A-laget lirar i högsta serien eller division III.