En RIGtig soppa!
ANNONS
Svensk innebandy kan visa upp en imponerande statistik över licensierade spelare. Men hur är det med den sportsliga ambitionen hos vårt förbund? En söndag i februari 2008 deltar en RIG-elev...
Svensk innebandy kan visa upp en imponerande statistik över licensierade spelare. Men hur är det med den sportsliga ambitionen hos vårt förbund?En söndag i februari 2008 deltar en RIG-elev (elev på Riksinnebandygymnasiet i Umeå) i seriespel på hemmaplan i division I östra damer för sin moderförening. RIG-eleven gör mål och är en av hemmalagets bästa spelare. Samma spelare deltog också i en seriematch för RIG Umeå IBF den 14 februari 2008 mot Vännäs AIK, i division I norra trots att övergångsfönstret stänge den 31 januari. Men reglerna är annorlunda för RIG.
Svenska Innebandyförbundets tävlingsbestämmelser tillåter en RIG-elev att delta i två föreningar, dels i RIG Umeå IBF, dels i sin moderförening, om föreningarna inte spelar i samma serie. Det som inte tydligt framgår i regelverket är vad som menas med samma serie. I och med att RIG-eleven deltar i division I norra och i östra under säsongen 2007/2008 måste tolkningen vara samma regionserie (östra, södra osv.). Det som gör den här historien betydligt mer raffinerande är följande: Det lag som vinner division I östra damer kommer i kvalet (Play Off 1) att möta segraren i division I norra.
Här är ett hypotetiskt exempel: Anta att en RIG-spelares moderförening leder division I östra och att RIG Umeå leder division I norra. Anta vidare att fem av RIG-spelarna tillhör samma moderförening. Om båda föreningarna kvalificerar sig för Play Off I säger reglerna att spelarna ska delta i den förening där den första för säsongen bindande matchen genomfördes. Vi har från en obekräftad källa hört att RIG Umeå brukar se till att den matchen görs i RIG Umeå. Ingen annan förening i innebandy-Sverige har ett undantag av nu beskrivet slag. RIG-spelare kan sålunda representera två föreningar på samma divisionsnivå och i samma Play Off-grupp.
Efter att själva gått igenom fotbollens, ishockeyns, handbollens och volleybollens tävlingsbestämmelser framgår att inga av dessa förbund tillåter att en RIG-student tillåts representera fler än EN förening utom vid samarbetsavtal likt innebandyns.
I mars avgörs Innebandyfesten där man ska kora svenska mästare för 16- och 18 åringar. Täby IS är med i båda åldersklasserna för tjejerna. RIG är med i F18. Det finns en spelare som spelar med RIG i F18 och med Täby IS i F16. Överenskommelsen är att hon ska dubbla och spela för båda lagen parallellt. Det är inte alls ett otroligt scenario att denna spelare i en match spelar för Täby IS F16 för att i matchen direkt efter byta tröja och spela med RIG F18. Denna gång mot Täby IS F18 med sina egna lagkamrater som också dubblar.
Vi anser också att RIG som består av handplockade spelare från hela landet inte borde kunna koras till svenska mästare. Det kan vara acceptabelt att de tillåts spela i vissa serier under vissa villkor, men det undergräver hela trovärdigheten för en SM-titel om ett handplockat lag från hela landet kan titulera sig svenska mästare.
Det som började som en god tanke med siktet inställt på utbildning av ungdomar till lysande innebandyspelare parallellt med gymnasiestudier har numera fått oacceptabla konsekvenser för den reguljära innebandyverksamheten. Vi tar det för givet att Svenska innebandyförbundet ändrar sina regler och tar bort undantaget för RIG-spelare att delta i flera föreningar än EN i seniorspel på samma divisionsnivå.
Stefan Zetterström
sportchef och vice ordförande, Huddinge IK
Göran Svegeboe
sportchef och ledamot, Täby IS Innebandy Dam
Hans Elfstrand
sportchef, Hammarby IF IBF