”Ärendena har inte gått långsamt”
ANNONS
Det är upprorsstämning i innebandy-Sverige. Kritiken är stark och frågorna många kring DG:s beslut som kom tre månader efter Båstadsturneringen. Innebandymagazinet.se ger här SIBF:s handläggare i disciplinärenden, Anders Jonsson, chansen att ge svar på de vanligaste frågorna.
1. Vad kan du säga om gårdagens offentliggörande av straffen?- Straffmätningen ställs i relation till något som varit på den nivån tidigare och som gör att straffet blir rimligt. Det finns ingen färdig lista där man kan titta hur det varit förut och döma ut exakt samma straff igen. När någon spelare kallar domaren för domarjävel är det en förseelse som kan jämföras med liknande händelser tidigare.
- Berörda föreningar, spelare och ledare har nu tre veckor på sig att överklaga till Riksidrottsnämnden, om de vill göra det. I övrigt kan jag inte ge några kommentarer om hur DG (Disciplingruppen) resonerat. Det ska inte ligga ute kommentarer och skvalpa innan eventuella överklaganden är klara.
2. 28 ärenden låter mycket. Hur brukar det se ut under Båstad Outdoor Open?
- Det är tävlingsenheten som håller i det. Jag vet inte hur skillnaderna ser ut år från år. Däremot är det inte vanligt att ett organ inom SIBF anmäler, men det var väl nödvändigt den här gången med tanke på omfattningen och tillvägagångssättet.
3. Flera ledare var under utredning. På vilket sätt kan en ledare vara skyldig till disciplinbrott?
- Det är de som godkänner matchprotokollet och leder sitt lag i turneringen.
4. På vilket sätt kan en förening vara skyldig till disciplinbrott?
- Det är en förenings skyldighet tillsammans med spelaren att se till att spelaren är spelklar på alla sätt. En förening kan bara dömas till böter när det handlar om disciplinärenden och där går gränsen på 250 000 kronor. Spelare och ledare kan vara helt oskyldiga till något som bara föreningen känner till. Det var förmodligen därför TG (Tävlingsgruppen) anmälde både spelare, ledare och föreningar för att utreda ansvaret.
5. Finns regler som ger hårdare straff om man avsiktligen gör fel?
- Ja. En spelare kan ju ibland inte ha en chans att veta om denne är spelklar om han eller hon har skrivit på övergångshandlingarna men sedan har inte föreningarna gjort sitt.
- Det kan också finnas spelare som vet att de kanske inte är spelklara men inte frågar om det. Slutligen finns det spelare som vet om det, att det är uppenbart att han eller hon inte ska spela, men struntar i regelverket.
6. Vad påverkar mer när DG sätter straffen?
- Åldern innebär ofta en tydlig straffrabatt och det går att ta hänsyn till spelarens ålder om denne är under 20 år (jämför Peter Norströms straff med lagkompisen Mikael Karlssons red anm). Som ett exempel är det är skillnad på om man är 15 eller 16 år, 18 eller 19 år och 25 eller 26 år.
7. Dömdes Mikael Karlsson hårdare för att han var landslagsspelare?
- I beslutet från DG framgår att en elitspelares kunskap i ämnet borde vara god då han spelar i högsta ligan och landslaget.
8. Det ska enligt uppgifter ha funnits fler okvalificerade spelare i Båstad som inte har utretts. Varför är det så?
- Det är TG som tar beslutet om att anmäla eller inte. DG och TG är helt separata organ och licenskontrollen som gjordes är inte samma sak som disciplinärendena.
- Alla fall handlar om okvalificerade spelare men har spelaren gjort allt han har kunnat för att bli spelklar, eller en ledare inte haft kännedom om spelarnas klubbtillhörighet, då kan det vara så att föreningen får ta ansvaret fullt ut.
9. TG hade två månader att göra en anmälan till DG efter Båstad. Är det en rimlig tid?
- I RF:s kapitel 14 står det att anmälan till DG måste göras inom två månader. Jag vet inte exakt när TG gjorde sin licenskontroll men den 19 september kom TG:s anmälan till DG. För övrigt var inte Båstadturneringen i juli som det stått i media utan första veckan i augusti.
10. Hur funkar en licenskontroll som TG gör?
- Vid kontrollen upptäckte de ett stort antal okvalificerade spelare. De tittade då närmare på fallen och undersökte om det gick att göra en anmälan om bestraffning.
- Efter det kontaktades föreningarna så att de fick en chans att yttra sig. Tävlingsavgifter tillkommer på 1 500 kronor per förening och 1 000 kronor per spelare. Först när den tävlingsanknutna processen var klar kunde TG göra en anmälan till DG, vilket de denna gång gjorde den 19 september.
11. Vad händer sedan?
- DG vill ha ett yttrande från föreningarna om anmälningen till DG och ibland har de fått påminna någon anmäld part. Den 30 oktober kom så beslutet i samtliga ärenden.
- Vissa tycker att det har dragit ut på tiden med de underskattar komplexiteten. Det har inte gått ovanligt långsamt så att det ska väcka förvåning, men det kan alltid gå snabbare. Jag kan ändå förstå att folk kan tycka att det tagit lång tid mellan händelse och avstängning. Det beror ofta på att de har liten kunskap om vad som händer däremellan.
12. Finns det, som du ser det, något SIBF kunde ha löst snabbare?
- Det är en resursfråga. Generellt sett är det föreningarnas svarsdatum som påverkar beslutets datum. Lämnar de in sitt yttrande sista dagen istället för första dagen förlorar de upp till åtta dagar. Vad gäller de här ärendena bör alla förstå att de varit ovanliga och komplicerade. De är av allt att döma praxisbildande för DG på detta område. Det kommer att bli en måttstock framöver.
13. Hur många timmar har DG lagt ner i dessa ärenden?
- Bara på mötet i Halmstad i tisdags var det minst 50 timmar fördelat på fyra personer. Det är ingen i DG som lagt ner mindre än tre hela arbetsdagar. Hade det bara varit en person för att lösa allting pratar vi arbetsveckor istället.
14. Får avstängda spelare spela i väntan på Riksidrottsnämndens beslut?
- Bara om RIN väljer att häva DG:s beslut i väntan på deras beslut. Om överklagan går igenom är de också fria att spela igen.
15. Kan avstängda spelare skriva över sig till utländska klubbar?
- Det går inte att göra en internationell övergång när man är avstängd av en nationell klubb.