https://static-cdn.esmg.se/4/images/Staffan Lindström krönika.jpg
Opinion

Om andra får bestämma!

ANNONS

Hallbyggen, gärna! Arenaidrott, kanske! Krav, aldrig! Järfälla kommun, en kommun med 67 000 invånare med ett livligt och välmående företagsklimat. Publikkapacitet för innebandy, 650 åskådare, på plats mellan 400-650 entusiastiska...

Hallbyggen, gärna!
Arenaidrott, kanske!
Krav, aldrig!

Järfälla kommun, en kommun med 67 000 invånare med ett livligt och välmående företagsklimat.
Publikkapacitet för innebandy, 650 åskådare, på plats mellan 400-650 entusiastiska fans.
Närmsta godkända hall, Solnahallen där AIK innebandy och Solna basket spelar. Därefter åker vi till Eriksdalshallen som ligger i Stockholms stad. Knappast en chans att vi varken får träningstid eller åskådare där!

Det är drygt en månad kvar till premiärmatch mot IBK Dalen i Jakobsbergs sporthall. Eller?
”Vi ska titta på en dispens till seriespelet, men i slutspelet är det kört”
I Järfälla finns tradition, ett sunt tänkande för våra ungdomslag, en klok elitsatsning, eldsjälar, en anda. Det är det som gör att Järfälla finns kvar i högsta serien och inte Fornudden, Haninge, Högdalen med flera. Järfälla går inför denna säsong in som sjätte lag i elitseriens maratontabell. Problemet, en sporthall som inte klarar av uppställda krav!

Arbetet med kommunen och tankarna om bättre förutsättningar gällande träningstider och arena har funnits länge. Men arbetet går trögt, även fast ritningar finns på en utbyggnad av vår sporthall så vill den inte ta den krångliga vägen in i kommunens budget. Vi är ute på stigen och hittar alla sportsliga kontroller, stämplar kortet och springer vidare mot de kommersiella intressena. Här kommer en stor betongvägg, utan hake och rep måste vi igen börja en ny säsong med samma förutsättningar och hitta en annan väg runt denna Kinesiska mur.

”Vi låter klubbarna sköta alla förhandlingar med den offentliga sektorn själva, vi har ju inga resurser att hjälpa till”

Järfällas Innebandys totala omsättning är två miljoner per säsong. Det mesta arbetet inom föreningen sköts på ideell basis. Men kravet är en ny hall, en investering på ca 40 miljoner, en arena som skall ta minst 1 000 åskådare. I dag har innebandyn (inräknat arenamatcherna och ett fåtal klubbars överdrivna publiksiffror) ca 1 000 personer per match. Ett bra publiksnitt för en så pass ung sport. Om några år så kanske detta publiksnitt är 2 000 personer. Vilka krav ställs då på våra hallar och arenor från förbundet?
Kommer ett lag som bara kan ta in 1 500 åskådare uteslutas eller bli tvungen att flytta till annan stad?

Ska vi den dagen något lag från landsbygden går upp i elitserien säga
”ni får åka till den närmsta staden där ni kan ta in minst 700, 1 000 eller 2 500 åskådare”. Så kanske det blir, om andra får bestämma!
Personligen tycker jag att det är viktigare att alla spelar på samma underlag! Då pratar vi i varje fall om sportsliga förutsättningar. Hoppas vi kommer till en nivå där vi premierar sportsliga insatser, god ekonomi och de framgångarna som följer.

Min åsikt i frågan är att 500 livliga åskådare i en hall som tar in 650 är roligare att spela inför än 500 i en hall som tar in 2 500 personer. Kanske till och med mer roligt än att spela inför drygt 2 000 åskådare i Hovet som tar in ca 8 000 personer. Med den lokala anknytningen får vi lättare att arbeta vidare med kommunen, vi får lättare att inspirera ungdomar, vi får lättare att få in fler sponsorer och åskådare till våra matcher.

Järfälla satsade på en arenamatch för två år sedan, slutspelsmatch mot AIK (förlust 5-6 tror jag). Vi hade 950 åskådare och ett bakslag ekonomiskt. I tidningen veckan efter, en av de två gånger de skrev om oss den säsongen så var det en helsida om två ungdomsspelare som fick sin hockeyträning inställd i Järfälla ishall den kvällen, WOW! Innebandyn kanske inte riktigt är där ännu!

Tillbaka till marken jag älskar så tror jag och säkert många med mig att med hjälp av kommun, företagsinvesteringar och en stor kraftinsamling av Järfälla innebandy så finns möjligheterna till en ny hall. Faktum är att, lyckas vi inte med denna kraftinsamling, få kommunpolitikerna med oss samt ca 20-30 miljoner från den privata sektorn så kan Järfälla innebandy spela i division 2 om tre år. Om andra får bestämma!

Nu tror jag inte att Järfälla kommer att spela i division 2 om tre år, men risken finns. Det enda jag är säker på att Järfälla innebandy alltid kommer att arbeta med en sund inställning att förbättra oss, ta ett steg till. Vår sportliga framtid ser ljus ut!
Om inte andra får bestämma!

Det är föreningarna som bygger framtidens innebandy, det är eldsjälarna som gör det möjligt. Behåll den lokala förankringen så växer vi snabbare.
Jag vill att vi ställer en grundläggande fråga, ska vi ställa det sportsliga eller kommersiella i främsta led?
Den här artikeln handlar om: