Regelvidrigt mål i direktsändning
ANNONS
Såg ni målburarna på TV-sändningarna igår? Det är många som har reagerat kraftigt på reklamlapparna som sitter på målburarna. En förändring som inte är godkänd av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP). Dom sköter allt godkänningsförfarande åt Internationella Innebandyförbundet (IFF).
Lars-Åke Henriksson, innebandyansvarig på SP, är mycket förvånad över arrangörens tilltag. Han är inte informerad om att man valt randiga målramar.- Det här är absolut inte godkänt. Hade de kommit med randiga målburar hade det blivit tvärstopp. Reglerna för godkännande är tydliga och de säger att målramen skall vara röd och gjord av metall.
Och fortsätter:
- Jag är ansvarig för det tekniska godkännandet av innebandyutrustning. Jag har inte godkänt de randiga burarna. Det här är ett politiskt beslut av IFF att sanktionera målburarna utan SPs kännedom.
- Tyvärr urvattnar sådant här agerande alla de regler om certifiering av innebandyutrustning som IFF och SP satt upp.
Hur allvarliga konsekvenser beslutet att sanktionera icke godkänd utrustning i ett världsmästerskap får återstår att se.
Pengarna som IFF får från utrustningstillverkarna genom certifiering utgör en av grundpelarna i förbundets ekonomi.
Öppnar man upp för en ”omkörningsfil” i systemet innebär det att om en sponsor, eller annan intressent, kommer med påtryckningar eller ett tillräckligt bra erbjudande, så är det möjligt att ändra på kriterierna för vad som är godkänd innebandyutrustning.
- Det är IFF som bestämmer reglerna. Det är en sponsordeal som vi gjort, säger Krister Kalte VM-general till Zorronet.
Oavsett så leder detta till ytterligare bränsle i debatten om innebandyns utrustningscertifiering.