Pixbo Wallenstams tränare Thomas Andersson ger sin syn på det allt tuffare spelet i SSL.
Foto: Per Wiklund och Chritofer Axelsson

Håller lirarnas sport på att bli busarnas?

ANNONS

Innebandymagazinet har pratat med flera av tränarna i Superligan för att höra vad de tycker om det allt mer tuffare spelet och vad de tycker om videogranskningsnämnden. Två heta diskussioner just nu på sociala medier.

Säsongens stora snackis i Superligan så här långt har varit det hårda spelet med många tuffa tacklingar som av många upplevs sker allt oftare. Vi är inte halvvägs in i säsongen än och redan nu har 8 incidenter rapporterats till videogranskning och flera andra incidenter har inträffat som inte rapporterats vidare. Videogranskningsgruppens funktion är också en het diskussion på sociala medier. Vi har pratat med ett par SSL-tränare för att se om det är så att lirarnas sport håller på att bli busarnas sport istället.

- Spelat är tufft men jag tycker ändå att man försöker att stävja det. Jag tycker fortfarande så att det är lirarnas sport men det är klart att det händer saker ibland och då är det bra att det lyfts upp, säger Pixbo Wallenstams herrtränare Thomas Andersson till Innebandymagazinet.

Du har ju själv spelat i SSL med Pixbo för många år sedan. Tycker du att spelet är tuffare idag?
- Det är betydligt tuffare spel nu. Men gubbarna är bättre och har bättre fysik så spelat går snabbare. Det känns som en naturlig utveckling. Man brukar ju säga att det var bättre för med det tycker jag inte men däremot var det nog roligare förr. Tycker även att fotbollen och ishockeyn blivit tuffare men det är fortfarande väldigt roligt att åka och titta på innebandy för att det just händer så mycket saker.

Andersson tycker fortfarande att det är lirarnas sport men han är oroad över vad som kommer hända om de tuffa tacklingarna inte bedöms konsekvent.
- Det har varit många tuffa tacklingar denna säsongen och om vi ska behålla charmen med sporten så gäller det att vi får bort det fula spelet och bedömer det som man gjorde med Ojaniemi i början på säsongen.


Kolla in flera av säsongens uppmärksammade incidenter som rapporterats till videogranskning.

Pixbos Martin Ojaniemi var säsongens första spelare i herrarnas SSL som blev avstängd efter en tuff tackling på en Kalmarsundsspelare. Han stängdes av i tre matcher.
- Det var ett riktmärke inför resten av säsongen tycker jag som sa att så här får vi inte spela för då blir man avstängd i tre matcher. Jag tycker inte det var något fult men det blev fel och då får man ta sitt straff. Men då gäller det att man håller den nivån resten av säsongen också. Det blir så fel och konstigt när situationer som den med Hampus Ahren slinker igenom. Då blir det svårt för oss ledare och spelare att veta var gränsen går.

I helgen inträffade en incident där Storvretaspelaren Robin Nilsberth kom in fel i en situation med Warbergs Philip Subiabre som fick föras till sjukhus efteråt. Den incidenten blev rapporterad till videogranskningsnämnden som anmälde den vidare till Juridiska Nämnden som nu ska göra en bedömning av situationen. Men Andersson reagerade på videogruppens motivering.
- Jag läste igår hos er att videogruppen inte bedömde att Nilsberth kommer från blindside och att han tar ner steglängden innan tacklingen. Okej...det håller jag inte med om och om Ojaniemi fick tre matcher bör ju Nilsberth få det minst också. Skulle sådant här slinka igenom då är det oroväckande och då kan man undra var vi är på väg. Tillåts det så kommer det börja smälla rejält och då kommer det bara bli värre och sluta med skador.

Videogruppens funktion har ju diskuterats flitig på social medier efter att Hampus Ahren och Billy Nilsson inte anmäldes vidare till Juridiska Nämnden. Vad tycker du om Videogruppens funktion?
- Jag har inte full kunskap om hur Videogruppen fungerar men jag har blivit förvånad över vissa beslut som de tagit. Jag förstår inte varför de inte skickade vidare Ahren för att låta någon annan med rätt kunskap göra en bedömning av den situationen till exempel.