RF-juristen: Så kan det påverka föreningen
ANNONS
Riksidrottsförbundets jurist Elin Johansson om vilka konsekvenser det kan bli för en förening som väljer att gå med i utbrytarligan.
Riksidrottsförbundets jurist Elin Johansson gav på onsdagseftermiddagens möte med Svenska Innebandyförbundet, elitföreningarna och distriktsförbunden svar på vilka eventuella konsekvenser det kan få för de föreningar, spelare och domare som väljer att delta i en ny och fristående, icke sanktionerad liga.En förening som väljer att delta i en sådan liga och som idag är medlem i SIBF riskerar att förlora det medlemskapet, på grund av ”bristande lojalitet”. Att det är en illojalitet slår juristen fast, men huruvida det är tillräckligt mycket illojalitet för att man ska uteslutas vågar hon inte svara på.
- Jag fegar ur lite och säger att det är ett lite osäkert rättsläge. Hur långt kan man gå med den här illojaliteten? Men visst är det en illojalitet. Det är det. Och någonstans är en långtgående lojalitet en grund för att ifrågasätta om man inte ska klippa medlemsrelationen (mellan förbund och förening). Sedan kan jag inte svara på exakt ”så här mycket illojalitet, här går gränsen”. Men någonstans går det en gräns, sa Elin Johansson på mötet.
Skulle illojaliteten bedömas vara tillräcklig för att klippa medlemsrelationen så upphör alla rättigheter och skyldigheter som kommer av medlemskapet. Elin Johansson tar upp några exempel.
- Seriespelsmöjligheterna försvinner direkt, för alla lag i en förening där medlemsrelationen upphör. Möjligheterna att påverka specialidrottsförbundet i demokratisk ordning försvinner. I och med att man klipper en relation så försvinner ju även relationen till RF. Det vill säga ekonomiskt och personellt stöd från RF försvinner.
En viktig fråga för föreningarna har varit hur det skulle påverka tillgången till anläggningar och halltider.
- Det finns 290 svar på den frågan. Varför just 290? Jo, det finns 290 kommuner, och varje kommun har som utgångspunkt sitt system och sina regler. Så här kan vi inte säga mer än att man måste fråga sin kommun.
Majoriteten av SSL-klubbarna har redan tagit styrelsebeslut på att anmäla sig till den fristående ligan, Premier Floorball League. Det bör, menar juristen, egentligen vara ett årsmötesbeslut i föreningen.
- För att det riskerar att träffa alla i föreningen. Det är klart att en styrelse kan fatta det här beslutet. Det man riskerar då är ju att bli ifrågasatt i efterhand, vid föreningens årsmöte. Så här är min bedömning att det här som utgångspunkt är en årsmötesfråga.
Ett sätt att komma runt problematiken med att en hel förening, med alla lag och spelare på alla nivåer, påverkas - hade möjligen varit att elitföreningarna bildar en varsin ny förening som inte är SIBF-ansluten, och som spelar i den fristående ligan. Då blir det upp till spelarna att fatta beslut om man vill gå över till den nya föreningen.
- Jag inbillar mig att det beslutet inte är superlätt. Jag ska inte påverka vad den spelaren beslutar, men jag hoppas att den som tar det beslutet får den informationen hen behöver för att förstå vad det innebär.
Läs även
Positivt möte när Riksidrottsförbundet deltog
RF-juristen: Så kan det påverka spelaren
RF-juristen: Så kan det påverka domaren