Foto: Gästriklands Innebandyförbund
Landet runt

Bredden ska leda Gästrikland framåt

ANNONS

Under 2019 spelas SDF-SM och Champions Cup i Gävle och arrangeras av Gästriklands Innebandyförbund - ett förbund som genomsyras av att låta breddverksamheten styra.

- Det vi har fått höra från våra föreningar är att vi ska vara ett föregångsdistrikt, och då har vi valt att vara ett föregångsdistrikt inom värdegrund, säger Gästriklands Innebandyförbunds ordförande Michael Parment till Innebandymagazinet.

Annars tror Parment att det finns flera anledningar bakom varför just Gävle tilldelades SDF-SM och Champions Cup.
- Vi fick prova på här för några år sedan med EFT och då gjorde vi ett väldigt bra och professionellt arrangemang kring det hela. Då tror jag dels att vi har visat att vi kan hantera den typen av arrangemang, och att Umeå hade haft det i några år, så var det lägligt att byta stad - och vi ligger mer centralt i Sverige.

Men något som annars genomsyrar hela Gästriklands Innebandyförbund är kampen om bredden.
- Lite som de här seminarierna i Innebandysymposiet vi kommer att ha under SDF-SM, de är ju kring bättre bredd. Vi kommer inte ha något kring elit eller liknande, den biten vi brinner för är att få så många som möjligt vara med så länge som möjligt. Vi vill ha bredden, vi vill hitta alla möjliga sätt att få folk att hålla på längre med innebandyn. Jag har själv bråkat ganska mycket med idrotten om att alla sitter och grinar för att vi förlorar så många unga när de är 16-17 år, säger Parment och fortsätter:

- Men sedann har vi ett sätt där vi bara har serier och aktiviteter som gör att vi pekar på en massa 16-17-åringar och säger - du ville inte träna med oss fyra gånger i veckan så du får inte leka med oss längre - och sen gnäller vi att de slutar.

Och det är ett problem som Gästrikland och Parment vill lösa.
- Jag tycker inte vi är konsekventa. Vi vill hitta så mycket spelformer som möjligt för 16-17-18-åringar som kanske inte tycker att det ska behöva vara på blodigt allvar. Vi tar SIU-modellens lila och ska försöka få till det för de som vill vara lite seriösare och spela innebandy då och då - men som inte behöver ha fyra träningar i veckan. Man ska inte behöva vara superproffs och hela det köret, det tror vi långsiktigt gagnar eliten.

Det finns också flera faktorer som gör att man tappar spelare menar Parment där han vill göra det enklare för spelare att hålla sig kvar i innebandyn - utan att behöva lägga för mycket tid när det känns svårt.
- Dels gagnar det eliten och dels gagnar det bredden. Många av de här 16-åringarna som dels börjar på gymnasium kanske också hamnar i ett förhållande och då kanske man tycker att det är för mycket träning och då slutar dem. Sen efter några år när de har fått balans i livet så går de inte tillbaka till oss, utan då möjligtvis kanske de drar igång ett lag i korpen. Det jag vill ha till är grejen att om du tycker att det är stökigt i skolan eller inte har tid att träna så mycket så ska du fortfarande kunna vara kvar i innebandyn. Vi måste kunna tillhandahålla såna spelformer då där du efter ett eller två år ska ha mycket lättare att glida in i någon svart serie för att man tycker att det är roligt att träna. Då har vi inte tappat dem.

Gästrikland har även ett annat system inför SDM-SM och hur det går till för de spelare som är aktuella.
- Jag var lite frustrerad över den gamla modellen där vi plockar in X-antal 16-åringar och sen under resans gång så pekar vi på några av dem och säger - du är för kass för att få leka med oss. Där har vi vänt på det i Gästrikland med att alla 16-åringar som vill vara med får vara med, och sen flyttar vi åt sidan de som kommer representera oss under SDF-SM. Så att istället för att flytta de som är "dåliga" åt sidan så flyttar vi åt sidan de som är bra.
Den här artikeln handlar om: