Anna Wijk, Emelie Wibron och Ida Sundberg är tre landslagsstjärnor som gått på RIG Umeå.
Foto: Idrottsfoto
Landet runt

Magisk statistik för RIG Umeå - ”orimligt starka siffror”

ANNONS

På damsidan har RIG Umeå levererat spelare till SSL och landslag på löpande band. Under helgens EFT sätter RIG ett mäktigt rekord.

Riksinnebandygymnasiet slog upp sina portar 2002 och sedan den första kullen tog studenten 2005 har RIG producerat spelare till SSL, U-landslag och A-landslag på löpande band. Totalt har 87 tjejer tagit studenten från RIG Umeå och 78,5 procent av dem har sedan spelat minst en match i SSL. 66,2 procent har spelat i U-landslaget och 29,2 procent har spelat i A-landslaget. RIG-tränaren Peter Hörnsten Svensson försöker förklara de magiska siffrorna.
- Det är en blandning av många olika faktorer. Vi får ju årligen in ansökningar från många lovande spelare runt om i landet och det gör att vi på våra åtta platser för tjejer (+ åtta för killar) alltid får spelare med hög potential, säger Hörnsten Svensson till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Sedan tror jag vår intagning är vettig. Vi tittar mycket bredare än bara rena innebandykunskaper. Skolbetyg, konditionstest samt samtal med tränare och kurator gör att vi får in värden som säger lite om hur väl spelaren kommer kunna nyttja åren hos oss. Fungerar inte skolan, flytten eller orken att träna med hög koncentration på alla pass så blir ju tre år hos oss sämre än att jobba vidare på hemmaplan.

Skolans placering, i vad många anser som innebandyns huvudstad, Umeå gör att förutsättningarna för att lyckas ökar.
- Väl uppe i Umeå så är miljön väldigt anpassad till ändamålet. Umeå är ju en riktig innebandystad med möjlighet att se de bästa lagen och till och med spela mot några av dem. Elevhemmet ger en familjär känsla där man bygger relationer utöver det vanliga.

Självklart är verksamhetens utformning också en anledning.
- Sedan tror jag även att vår egen verksamhet håller hög klass och att utbildningen/träningen innehåller rätt delar. Sammantaget blir effekten att efter tidig flytt och tre år hos oss har spelaren gjort en väldigt stor insättning på sitt innebandykonto vilket gör motivationen att testa hur långt karriären bär blir hög. Sedan att vi inte släpper upp spelarna till SSL under gymnasietiden gör att de är hungriga och motiverade under många år efter gymnasiet.

Nu i helgen spelar damlandslaget EFT och den svenska truppen innehåller rekordmånga före detta RIG-spelare. Hela 10 av 22 spelare har fått sin utbildning uppe i Umeå. Med tanke på antalet RIG-spelare i landslaget är det så att RIG-spelarna får en "gräddfil" in i landslaget?
- Fördelen spelarna på RIG får är att vi har så bra relation med U19. Förbundskaptenen är med på våra uttagningar och vi har en instruktör (Torbjörn Sjögren) med i U19-staben. Det betyder att U19 är med i hela spelarutbildningen, ända från själva uttagningen. Det gör att vi får bra hjälp under uttagningen och att U19-staben har eget intresse av att följa våra spelare.

Men bara för att man går på RIG är man inte garanterad en plats i U19-landslaget utan Hörnsten tror att det till och med kanske skulle vara lättare för en del RIG-spelare att komma med i U19 om de spela någon annanstans.
- Däremot är vi rätt tuffa med att släppa upp spelare till U19 - är de inte "värda" platsen vill vi inte att de tas ut - vi är måna om att våra spelare ska förtjäna sina framgångar och att de kan vara föredömen på eventuella landslagssamlingar. Det tror jag är rätt även om det ibland faktiskt skulle varit lättare för en del av våra spelare att nå U19 i en annan klubb. Effekten blir i alla fall att våra spelare har ett gott rykte när de kommer på den typen av samlingar både på och vid sidan av planen och så vill vi att det ska vara.

Kraven är höga på spelarna som ska representera RIG i landslagssammanhang.
- Vi försöker sätta rätt stor press på dem från första början, ställer höga krav, och de som klarar av dem blir väldigt fina elitidrottare. Däri ligger nog också en stor del av svaret på varför vi idag kan representera nästan halva A-landslaget.

RIG har som mål att utbilda morgondagens landslagsstjärnor men har ni några procentmål som ni jobbar efter med hur många i varje årskull som ska nå SSL och landslag?
- För ett antal år sedan var andelen tjejer till U19 för låg som vi tyckte. Då satte vi upp målet att minst 50 procent av RIGs tjejer ska spela U19-landskamper. För att nå målet jobbade vi med att dels ge U19 större inflytande under intagningen men framför allt började vi ställa högre krav på konditionen hos tjejerna.

Varför började ni med det?

- Vi insåg att flera av dem som inte nådde U19 missade på grund av brister i konditionen. Vi lade därför större fokus på konditionen i uttagningen samt jobbade även hårdare med dem som låg på gränsen. Det tycker jag har gett rätt utfall. I övrigt har vi inte några "krav" på hur många som ska nå SSL resp A-landslag. Jag blev positivt överraskad när jag sammanställde senaste listan och såg att 29% har nått A-landslaget - det är en nästan orimligt stark siffra.

Hur ser siffrorna ut på herrsidan?
- Deras statistik är sämre för A-landslaget men likvärdig eller till och med bättre för U19 resp SSL. Anmärkningsvärt att killarna har bättre statistik i U19, det förvånar mig alltid men helt i sin ordning att den blir sämre på A-landslaget. Där är konkurrensen hårdare plus att det tar längre tid efter gymnasiet innan man når dit så klubbarnas påverkan på spelaren har högre betydelse än på damsidan där spelarna tar sig snabbare in.

De 10 spelarna i landslaget som gått på RIG
Amanda Hill
Sophia Lundmark
Cornelia Fjellstedt
Moa Svanström
Emelie Wibron
Anna Wijk
Sofia Joelsson
Ida Sundberg
Isabell Krantz
Matilda Sjödin
Den här artikeln handlar om: