onsdagen den 23 januari 2019
 
 
 
Start
Ungdomsweekend
Nyheter
Resultat
PLAY
Matcher idag
PLUS
Coachen: SSL
Allsvenskan
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera Jobba här  
Start / Övrigt
2018-11-10

Övrigt

Tre RIG-spelare skiljer sig från mängden

Det händer väldigt sällan men ibland gör det trots allt. Tre RIG-spelare har något gemensamt som de övriga RIG-spelarna inte lyckats med.

DELA
TWEETA
KOMMENTERA


Tre RIG-spelare tillhör en exklusiv skara och det är Alice Grantstedt, Emil Johansson och Wilma Johansson.  Foto: Bosse Grängsjö och Idrottsfoto

annons


För cirka två veckor sedan blev det klart att RIG Umeås Wilma Johansson kommer spela klart säsongen i SSL med Dalen istället då hon enligt tränare Peter Svensson Hörnsten saknar utmaningar i allsvenskan. Något som placerar 18-åringen i en väldigt exklusiv skara. Svensson Hörnsten berättar mer om hur man tänkt i Wilmas Johanssons fall.
- Vi har egentligen inte skickat upp några spelare sedan våra egna lag etablerades. Innan dess var det vanligt på damsidan, eftersom division 1-serierna (som då var näst högsta serien) inte kunde ta hand om alla spelare från RIG, säger RIG-tränaren till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Effekten blev dock inte så bra; dels fick flera alldeles för lite speltid, dels blev det mentalt jobbigt att behöva göra en ny anpassning igen.

Vad menar du med en ny anpassning?

- Normalt är årskurs 1 jobbig då så mycket nytt ska bli vardag. I årskurs 2 är eleverna inlandade och i årskurs 3 "levererar" de. Just det sista året ser vi som viktigt då man där får chansen att leda laget och på allvar vara i ledande position på planen. De spelare som i årskurs 3 flyttas till nytt lag på högre nivå missar den möjligheten och kastas åter in i ett kaos - vilket de är betydligt bättre rustade att klara efter år 3.

Hur tänkte ni med Wilma nu då med tanke på det som du nämner ovan?
- Anledningen till att vi valt att fråga ifall Dalen vill ta emot Wilma är för att hon har spelat i den näst högsta serien två år innan RIG och nu inte har någon riktig utmaning kvar där. Speciellt var också att norra Allsvenskan i år tappade flera topplag (Ö-vik, Thoréngruppen) så att serien tappat i slagstyrka. Vi var sugna på att låta Wilma ta nästa steg, vilket för oss var spel i Dalen alternativt träning kontinuerligt med IKSU och fortsatt spel hos oss. Det är alltså inte Dalen som frågat oss - det är vi som undersökt möjligheten att få lyfta in Wilma där för resten av säsongen.

RIG slog upp portarna 2002 men det var först 2006 som man fick egna etablerade lag i seriesystemet. Sedan dess är det bara två spelare som flyttat upp till SSL innan de gått ut gymnasiet.
- Vi startade föreningen 2006 och under de första åren var det fortfarande några som tillhörde SSL-lag. Efter att vi blivit etablerade är det två spelare som gått tidigare till SSL.

Först var Falun- och landslagsstjärnan Emil Johansson.
- Under hans sista terminen spelade han med dåvarande SSL-laget Umeå City. Anledningen då var att vi var rätt överlägsna i seriespelet samtidigt som vi det året inte fick spela JSM. Eftersom han redan bestämt sig för Umeå City så "gick vi med på" att släppa honom tidigare - delvis också för att ge mera speltid till de i årskurs 1.

Den andra spelaren som gick till SSL mitt under terminen spelar också i landslaget idag men den gången var inte RIG med och bestämde.
- För något år sen så bestämde sig Alice Granstedt för att hon ville gå till IKSU. Den övergången gjordes helt utan att vi fick vare sig vara med i diskussionen eller ens blev informerade. Hon bara meddelade att hon hade bestämt med IKSU. I det fallet fick hon samtidigt kliva av RIG. Blev ju lite upprört från oss den gången eftersom det gicks bakom vår rygg, däremot var ju även Alice en spelare som gjort några säsonger i vår serie innan RIG så vi hade ju också börjat fundera på hur vi skulle göra i hennes fall.

-Jag och Alice är bra vänner idag då vi fått prata ut om händelsen. I det fallet var det helt enkelt en brist i kommunikationen från bägge sidor och idag försöker vi ligga steget före i samtalen med spelarna.

På RIG jobbar man väldigt tydligt efter en utvecklingstrappa, den så kallade RIG-pyramiden, som ska förbereda spelarna på bästa vis för en kommande elitsatsning.
- Den är framtagen för att vi och eleverna ska kunna jobba mot en individuell utvecklingsplan på ett överskådligt sätt. Den går enligt devisen "Människa-Atlet-Innebandyspelare", vilket innebär att vi först försöker hjälpa eleven med en inre trygghet och en ökad självkänsla. Därefter jobbar vi med elevens fysik och elitidrottsstatus. När de delarna är klara är det att spetsa sina innebandykvaliteter och då kan träning med stans elitklubbar vara på tapeten. Våra elever är på Människan-nivån hela årskurs 1 sedan är det individuell gradering. Normalt blir man Atlet i årskurs 2. Innebandyspelare blir du tidigast vid jul i årskurs 2 och senast vid jul i årskurs 3.

Förutom att gå till klubbar högre upp i seriesystemet så finns det även möjlighet för spelarna på RIG att lånas ut till lag lägre ner i seriesystemet om den nuvarande nivån anses för hög. Men det har bara hänt en gång.
- Vi har egentligen bara haft en spelare som spelat i lägre division genom åren och det var en tjej som kom tillbaka efter skada. Hon gjorde inte så många matcher där men det är definitivt en möjlighet vi skulle kunna använda oss av igen.

- Jag tror personligen att skaderisken ökar när unga spelare för tidigt går till för höga divisioner och tycker inte att det är något vi normalt vill stå för. Förra året hade vi en erkänt stark kull som gick ut på tjejsidan. När vi frågade dem i slutet av tvåan var de tydliga med att SSL satsar man på efter RIG, så där känner vi likadant. Däremot är det ett problem att vår serie tunnas ut - den börjar likna mer och mer gamla div 1.

Tror du att detta kan bli vanligare att ni flyttar spelare uppe eller ner nu när ni till exempel på killsidan valt att spela i allsvenskan för första gången?
- Steget till SSL är nu mycket kortare för en duktig gymnasietjej än för en duktig kille. Jag ser inte att vi har motsvarande situation på killsidan. I år har vi vassa spelare i årskurs 3 men deras roller i vårt Allsvenska lag ligger på exakt rätt utmanande nivå. Deras möjlighet att påverka resultatet i matcherna är stor men bara ifall de förbereder sig rätt och levererar under match. Tycker till exempel inte att vi klarade det i inledningen, spelade inte efter spelboken då, men nu när vi börjar vänja oss vid den Allsvenska nivån kan de visa sin höga klass. SSL nästa år blir perfekt för dem.
//Christian Svensson

DELA
TWEETA
KOMMENTERA

Kommentera


LÄS MER
  Växjö vidare i P16-SM - går för guld på hemmaplan
Övrigt  Sundsvall FBC Ungdom, Ingarö IF, FBC Aspen och Växjö IBK Utveckling. Där är de f...
  Fick spela i pojkserien - och vände matchen
Övrigt  15-åringarna Tova Pettersson, Stina Öhgren och Cornelia Holgersson hoppade in i ...
  Regionslutspelet: 24 lag har blivit 16
Övrigt  Lagen som möts i semifinal på söndagen - och citat från spelare. ...

PLUSSveriges 50 mest populära domare - distrikt för distrikt
PLUS Innebandymagazinets läsare har röstat fram sina favoritdomare 2018/19 - där alla...
 

Vi tippar: Regionslutspelet i P16-SM - grupp för grupp
PLUS 
Sveriges 24 bästa 02-lag samlas på fyra olika orter. Spåkulan avslöjar: Så här g...
 

77 spelare födda -03 som blir giftiga nästa SDF-SM
PLUS 
Nästa gång är det 03:ornas tur. Här är talangerna som kan bli stjärnor!...
 
Missa inte77 spelare födda -03 som

blir giftiga i nästa SM
Notiser

Highlights: Pixbo-Storvreta 6-9 22:05
Highlights: Mullsjö-Kalmarsund 6-7 21:34
Highlights: Lillån vs Craftstaden 2-3 16:29
Amanda Delgado Johansson till Idrottsgalan 16:14
Sundsvallsduo avgjorde regionsfinalen i USM 15:23
Mullsjö bäst i Jönköpings län 14:56
Highlights: Hovslätt-Nykvarn 5-6 sd 13:34
Höjdpunkterna från seriefinalen i Herr1an 12:57
Framtiden är säkrad för Kalmarsund i SSL 11:18
Highlights: Lerum-Karlstad 6-5 10:15
Fler notiser

Senaste nytt

Storvreta fick revansch efter den senaste mardrömsmatchen 22:10
Betyg: Mullsjö-Kalmarsund 21:27
Betyg: Pixbo Wallenstam-Storvreta 21:03
Storvretastjärnan skadar sig mot Pixbo och tvingas utgå 19:34
Galante Carlström tvingas lämna återbud till landslaget 19:08
Lindås Rastas nya tränare om sitt mirakelrecept 19:01
Minskning av tränarbyten jämfört med i fjol 18:01
Fler artiklar

MER FRÅN STARTSIDAN

Pixbo-Storvreta 6-9


Storvretastjärnan skadar sig - tvingas utgå efter 14 min


SSL TV: Valdemar Ahlroth trampar snett och får hjälpas av planen
  Katastrofinledning förvandlades till ketchup-effekt

Storvreta kunde vända matchen mot Pixbo och ta sin 15 raka seger
SSL: Omgång 23

Häng med i samtliga matcher och resultat från superligans 23:e omgångÅterbud


Falustjärnan tvingas lämna återbud


Landslaget Alexander Galante Carlström missar Finnkampen på grund av skada

Mullsjö-Kalmarsund 19.15


Mullsjö vill utkräva revansch ikväll


SSL HERR Senaste SSL-förlusten kom mot nykomlingarna - vill ta revansch ikväll
  Stjärnan bryter med Mullsjö - klar för Herr1an

Viktor Wibring lämnar SSL och Mullsjö för spel i Hovslätt och Herr1an
Pixbo-Storvreta 18.30


Monstersviten- ikväll kan Storvreta ta 15:e raka SSL-segern


SSL HERR Tränaren: ”Det här är nästan som en slutspelsperiod för oss”
  Tuffa beskedet - backklippan skadad

Storvreta får klara sig utan Filip Stenmark efter helgens skada mot Dalen
Juniorallsvenskan Herr


Drömfemmorna i JAS - grupp för grupp


PLUS Från grupp A till K - drömfemmorna: ✔ ”Kompletta spelgeniet”

EXTRA - SSL HERR


Lindås byter tränare - han tar över laget


SSL HERR Åtta poäng på 22 omgångar: ”Ett tränarbyte är nödvändigt”
  ”Första delmålet är att vinna Göteborgsderbyt”

Lindås nya herrtränare om utmaningen att hålla kvar laget i SSL
Innebandygodis


Här gör Sirius två mål mot Falun - på bara sju sekunder!


SSL HERR Ibland går det fort - Sirius reducerar med bara sekunder mellan
  Succécomebacken - backtuffingen gör två mål i helgen

Thomas Holmgren gjorde comeback i december - tvåmålsskytt i helgen
 
PLUS

Drömfemmorna i JAS herr - grupp för grupp
Sveriges 50 mest populära domare - distrikt för distrikt
Vi tippar: Regionslutspelet i P16-SM - grupp för grupp
Topp 50: Juniorallsvenskans bästa poängmakare
Tippar våren: Så slutar Allsvenskan norra och södra
77 spelare födda -03 som blir giftiga nästa SDF-SM
Spåkulan: Så slutar alla fyra allsvenskor
Topp 100: Bästa poängmakarna i Dam3an
Topp 100: Bästa poängmakarna i Herr5an
Tippar våren: Så slutar alla Herr1an-tabeller

Fler PLUS-artiklar


NYTT MANAGERSPEL
Världens största managerspel för innebandy.

1. Ta ut ditt lag (5 utespelare + 1 målvakt)

2. Tävla mot andra om SM-finalbiljetter!

Välj spel:
Superligan
Allsvenskan

Just nu pÅ PLAY
 
 
SENASTE KLIPP


Storvretastjärnan skadar sig mot Pixbo och tvingas utgå
2019-01-22
  Highlights: AIK-Team Thorengruppen 2-7
2019-01-21

  Gjorde comeback i december - tvåmålsskytt i helgen
2019-01-21

  Här gör Sirius två mål mot Falun - på bara sju sekunder!
2019-01-21

  Highlights: RIG Umeå- Hudik/Björkberg 7-6
2019-01-21

Till Innebandymagazinet PLAY

MEST LÄST IDAG

PLUS-EXKLUSIVT


SSL herr-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen!

FACEBOOK


Hetaste nyheterna
 
TWITTER


Det senaste snacket

PLUS-EXKLUSIVT


Nytt managerspel för innebandy - skapa ditt lag!
PLUS Tävla mot polarna med ditt Dream Team

annons


TRÄNING


Bli en bättre spelare!
Här är de senaste träningstipsen

#ibsilly 2018


Superligan herr
 
#ibsilly 2018


Superligan dam

PLUS-EXKLUSIVT


SSL dam-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen! 
Start
Resultat
Nyheter
Notiser
PLAY
Matcher idag
Bloggar
Länkar
PLUS
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera