söndagen den 21 april 2019
 
 
 
Start
Nyheter
#ibsilly
Resultat
PLAY
Matcher idag
PLUS
Coachen: SSL
Allsvenskan
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera Jobba här  
Start / Övrigt
2018-11-10

Övrigt

Tre RIG-spelare skiljer sig från mängden

Det händer väldigt sällan men ibland gör det trots allt. Tre RIG-spelare har något gemensamt som de övriga RIG-spelarna inte lyckats med.

DELA
TWEETA
KOMMENTERA


Tre RIG-spelare tillhör en exklusiv skara och det är Alice Grantstedt, Emil Johansson och Wilma Johansson.  Foto: Bosse Grängsjö och Idrottsfoto

annons


För cirka två veckor sedan blev det klart att RIG Umeås Wilma Johansson kommer spela klart säsongen i SSL med Dalen istället då hon enligt tränare Peter Svensson Hörnsten saknar utmaningar i allsvenskan. Något som placerar 18-åringen i en väldigt exklusiv skara. Svensson Hörnsten berättar mer om hur man tänkt i Wilmas Johanssons fall.
- Vi har egentligen inte skickat upp några spelare sedan våra egna lag etablerades. Innan dess var det vanligt på damsidan, eftersom division 1-serierna (som då var näst högsta serien) inte kunde ta hand om alla spelare från RIG, säger RIG-tränaren till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Effekten blev dock inte så bra; dels fick flera alldeles för lite speltid, dels blev det mentalt jobbigt att behöva göra en ny anpassning igen.

Vad menar du med en ny anpassning?

- Normalt är årskurs 1 jobbig då så mycket nytt ska bli vardag. I årskurs 2 är eleverna inlandade och i årskurs 3 "levererar" de. Just det sista året ser vi som viktigt då man där får chansen att leda laget och på allvar vara i ledande position på planen. De spelare som i årskurs 3 flyttas till nytt lag på högre nivå missar den möjligheten och kastas åter in i ett kaos - vilket de är betydligt bättre rustade att klara efter år 3.

Hur tänkte ni med Wilma nu då med tanke på det som du nämner ovan?
- Anledningen till att vi valt att fråga ifall Dalen vill ta emot Wilma är för att hon har spelat i den näst högsta serien två år innan RIG och nu inte har någon riktig utmaning kvar där. Speciellt var också att norra Allsvenskan i år tappade flera topplag (Ö-vik, Thoréngruppen) så att serien tappat i slagstyrka. Vi var sugna på att låta Wilma ta nästa steg, vilket för oss var spel i Dalen alternativt träning kontinuerligt med IKSU och fortsatt spel hos oss. Det är alltså inte Dalen som frågat oss - det är vi som undersökt möjligheten att få lyfta in Wilma där för resten av säsongen.

RIG slog upp portarna 2002 men det var först 2006 som man fick egna etablerade lag i seriesystemet. Sedan dess är det bara två spelare som flyttat upp till SSL innan de gått ut gymnasiet.
- Vi startade föreningen 2006 och under de första åren var det fortfarande några som tillhörde SSL-lag. Efter att vi blivit etablerade är det två spelare som gått tidigare till SSL.

Först var Falun- och landslagsstjärnan Emil Johansson.
- Under hans sista terminen spelade han med dåvarande SSL-laget Umeå City. Anledningen då var att vi var rätt överlägsna i seriespelet samtidigt som vi det året inte fick spela JSM. Eftersom han redan bestämt sig för Umeå City så "gick vi med på" att släppa honom tidigare - delvis också för att ge mera speltid till de i årskurs 1.

Den andra spelaren som gick till SSL mitt under terminen spelar också i landslaget idag men den gången var inte RIG med och bestämde.
- För något år sen så bestämde sig Alice Granstedt för att hon ville gå till IKSU. Den övergången gjordes helt utan att vi fick vare sig vara med i diskussionen eller ens blev informerade. Hon bara meddelade att hon hade bestämt med IKSU. I det fallet fick hon samtidigt kliva av RIG. Blev ju lite upprört från oss den gången eftersom det gicks bakom vår rygg, däremot var ju även Alice en spelare som gjort några säsonger i vår serie innan RIG så vi hade ju också börjat fundera på hur vi skulle göra i hennes fall.

-Jag och Alice är bra vänner idag då vi fått prata ut om händelsen. I det fallet var det helt enkelt en brist i kommunikationen från bägge sidor och idag försöker vi ligga steget före i samtalen med spelarna.

På RIG jobbar man väldigt tydligt efter en utvecklingstrappa, den så kallade RIG-pyramiden, som ska förbereda spelarna på bästa vis för en kommande elitsatsning.
- Den är framtagen för att vi och eleverna ska kunna jobba mot en individuell utvecklingsplan på ett överskådligt sätt. Den går enligt devisen "Människa-Atlet-Innebandyspelare", vilket innebär att vi först försöker hjälpa eleven med en inre trygghet och en ökad självkänsla. Därefter jobbar vi med elevens fysik och elitidrottsstatus. När de delarna är klara är det att spetsa sina innebandykvaliteter och då kan träning med stans elitklubbar vara på tapeten. Våra elever är på Människan-nivån hela årskurs 1 sedan är det individuell gradering. Normalt blir man Atlet i årskurs 2. Innebandyspelare blir du tidigast vid jul i årskurs 2 och senast vid jul i årskurs 3.

Förutom att gå till klubbar högre upp i seriesystemet så finns det även möjlighet för spelarna på RIG att lånas ut till lag lägre ner i seriesystemet om den nuvarande nivån anses för hög. Men det har bara hänt en gång.
- Vi har egentligen bara haft en spelare som spelat i lägre division genom åren och det var en tjej som kom tillbaka efter skada. Hon gjorde inte så många matcher där men det är definitivt en möjlighet vi skulle kunna använda oss av igen.

- Jag tror personligen att skaderisken ökar när unga spelare för tidigt går till för höga divisioner och tycker inte att det är något vi normalt vill stå för. Förra året hade vi en erkänt stark kull som gick ut på tjejsidan. När vi frågade dem i slutet av tvåan var de tydliga med att SSL satsar man på efter RIG, så där känner vi likadant. Däremot är det ett problem att vår serie tunnas ut - den börjar likna mer och mer gamla div 1.

Tror du att detta kan bli vanligare att ni flyttar spelare uppe eller ner nu när ni till exempel på killsidan valt att spela i allsvenskan för första gången?
- Steget till SSL är nu mycket kortare för en duktig gymnasietjej än för en duktig kille. Jag ser inte att vi har motsvarande situation på killsidan. I år har vi vassa spelare i årskurs 3 men deras roller i vårt Allsvenska lag ligger på exakt rätt utmanande nivå. Deras möjlighet att påverka resultatet i matcherna är stor men bara ifall de förbereder sig rätt och levererar under match. Tycker till exempel inte att vi klarade det i inledningen, spelade inte efter spelboken då, men nu när vi börjar vänja oss vid den Allsvenska nivån kan de visa sin höga klass. SSL nästa år blir perfekt för dem.
//Christian Svensson

DELA
TWEETA
KOMMENTERA

Kommentera


LÄS MER
  TV: SM-semifinal igår - dubbel målskytt på Festen idag
Övrigt  Faluns Malte Lundmark var med och hjälpte laget till SM-final under gårdagen när...
  Nu är det dags - idag startar Innebandyfesten 2019!
Övrigt  En av årets stora höjdpunkter är här - Innebandyfesten 2019! Så spelas dagens al...
  Personlig succé men kvalfiasko med laget
Övrigt  16-åriga supertalangen Filip Erheden har gjort en fantastisk säsong individuellt...

PLUSStörsta stjärnorna i Innebandyfesten: HJ18
PLUS Den här veckan ska SM-medaljerna på juniorsidan fördelas. Innebandymagazinet hjä...
 

Största stjärnorna i Innebandyfesten: P16
PLUS 
Den här veckan ska SM-medaljerna på juniorsidan fördelas. Innebandymagazinet hjä...
 

Poängtoppen: Bästa spelarna - i sämsta divisionen
PLUS 
I Uppland och Västsvenska sträcker sig seriesystemet ända ner i division 6 på he...
 
Missa inte#ibsilly-bloggen 2019

Övergångar och rykten
#ibsilly-bloggen

Poängspelare kan flytta - två klubbar aktuella 12:03
Bekräftar intresset för Herr1an-spelaren 16:10
Är han Visbys första nyförvärv inför SSL-debuten? 13:10
Ska Salem värva från tidigare allsvenska klubben? 11:36
Pixbo ger sig ut på rävjakt 16:28
Fler inlägg

Notiser

All Star Team HJ18 16:10
Täby tar ledningen på straff 15:19
All Star Team P16 14:01
All Star Team DJ18 13:45
Repris på fjolårets final i DJ18-SM 18:14
P16: Växjö får spela SM-final inför hemmapubliken 16:26
Semifinalklart i JAS 13:09
Tidigare vinnare av utmärkelserna i SSL (herr) 08:55
Tidigare vinnare av utmärkelserna i SSL (dam) 08:50
Klart: Han kliver in i JIK:s ledarstab 13:44
Fler notiser

Senaste nytt

Highlights: RIG Umeå-Falun 5-4 16:06
Mora värvar landslagsspelare 14:51
SM-guld till Sveriges största talang 14:33
Stark upphämtning när Pixbo tog brons 14:18
RIG svenska mästare i DJ18 13:25
Lockerud tog bronset i DJ18 12:41
Periodsnacket som vände matchen 12:10
Fler artiklar

MER FRÅN STARTSIDAN

IKSU-Täby (spel pågår)


TV: Täby tar ledningen på straff


Semi 5 Lisa Carlsson är hur kylig som helst när hon ger Täby ledningen

Innebandyfesten


Kaptenen ledde Sundsvall till brons i P16-klassen


Dag 3 Med 3 mål och en assist visade Viktor Hammarstedt vägen i bronsmatchen
Vad sa egentligen FBC Lerum i periodpasuen?  

Matchvinnaren Joel Ekström berättar om snacket som vände matchen
  En helt magisk vändning när Lerum tog SM-guld

FBC Lerum kan titulera sig 2019-års första svenska mästare i P16-klassen
  RIG Umeå försvarade guldet i DJ18

Efter Linnea Hammars stormatch är RIG Umeå fortfarande regerande mästare
SM-guld till Sveriges största talang  

Matchhjälten Linnea Hammar: Det känns så sjukt jävla skönt ska jag säga dig
IKSU-Täby 15.00


Ska det bli Täbys första eller IKSUs elfte SM-final?


Semi 5 Idag avgörs det vem som kommer få möta KAIS Mora nästa lördag

Slutspel Schweiz


Tre svenskar spelar huvudroller i semin


Internationellt Aligator Malans har vänt 1-3 till 3-3 i matcher - imorgon avgörs det

Silly season


Poängkungen 2014 tankar om framtiden


SSL Kommer Patrik Malmström fortsätta spela och var i så fall?
  Extra: KAIS Mora värvar en finsk landslagsspelare

Moras trupp fylls på med en landslagsforward från Finland till nästa säsong
Innebandyfesten


Så spelas de 12 sista matcherna på Festen


Dag 3 Sista dagen är här och nu ska medaljerna börjas att dela ut

INNEBANDYFESTEN


TV: Malte Lundmarks äkta hattrick tog Falun till JAS-final


HJ18 Falun Ungdom vann semifinalen mot Ledberg - gissa vem som blev hjälte?
TV: RIG till JAS-final - två mål av Hampus Ahrén  

Dramatiken: RIG Umeå slog Pixbo Wallenstam i JAS-semifinalen med 4-3
 
PLUS

Lockerud tog bronset i DJ18
Kandidater: Årets rookie, dam
Kandidater: Årets rookie, herr
Kandidater: Årets tränare, dam
Kandidater: Årets tränare, herr
Kandidater: Årets forward, herr
Kandidater: Årets forward, dam
Kandidater: Årets center, dam
Kandidater: Årets center, herr
Kandidater: Årets back, dam

Fler PLUS-artiklar


NYTT MANAGERSPEL
Världens största managerspel för innebandy.

1. Ta ut ditt lag (5 utespelare + 1 målvakt)

2. Tävla mot andra om SM-finalbiljetter!

Välj spel:
Superligan
Allsvenskan

Just nu pÅ PLAY
 
 
SENASTE KLIPP


Highlights: RIG Umeå-Falun 5-4
2019-04-21
  SM-guld till Sveriges största talang
2019-04-21

  Stark upphämtning när Pixbo tog brons
2019-04-21

  RIG svenska mästare i DJ18
2019-04-21

  Periodsnacket som vände matchen
2019-04-21

Till Innebandymagazinet PLAY

MEST LÄST IDAG
  SSL herr

Före detta poängkungen i SSL om framtiden
  Juniorallsvenskan

Lerum tog Guld i P16 efter en fullständigt magisk vändning
  Juniorallsvenskan

Så spelas finalerna i Innebandyfesten
  Juniorallsvenskan

Periodsnacket som vände matchen
  Juniorallsvenskan

Lagkaptenen ledde Sundsvall till brons i P16

PLUS-EXKLUSIVT


SSL herr-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen!

FACEBOOK


Hetaste nyheterna
 
TWITTER


Det senaste snacket

PLUS-EXKLUSIVT


Nytt managerspel för innebandy - skapa ditt lag!
PLUS Tävla mot polarna med ditt Dream Team

annons


TRÄNING


Bli en bättre spelare!
Här är de senaste träningstipsen

#ibsilly 2018


Superligan herr
 
#ibsilly 2018


Superligan dam

PLUS-EXKLUSIVT


SSL dam-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen! 
Start
Resultat
Nyheter
Notiser
PLAY
Matcher idag
Bloggar
Länkar
PLUS
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera