Linköping slutade på en åttonde plats i publikligan under den gångna säsongen.
Foto: Per Wiklund

SSL-tränarens syn på den minskande publiktrenden

ANNONS

Linköpings tränare Johan Astbrant ser många aspekter kring den trend som råder med minskande publik i SSL Herr.

Efter att publiksnittet i herrarnas SSL ökade i 16 raka säsonger mellan 1991-2006 har det stagnerat och nu är den senaste trenden att det minskar istället. De två senaste åren har publiksnittet varit det sämsta sedan 2009/10.

Linköping hamnade under den gångna säsongen på en åttonde plats i publikligan med sitt snitt på 759 åskådare per match.
- Jag tror att föreningarna kanske behöver ta efter andra idrotter som är bra på att locka publiken. Jag tycker att man kan ta efter vad många lag gör inom fotbolls- men även hockeyvärlden där man ser över biljettpriser och så vidare, säger Linköpings Johan Astbrant till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Sen är det klart att SSLPlay och även TV-sändningar gör att det tappar åskådare, det blir lite så att gemene man tycker mer om att ligga hemma i soffan och kolla på matchen. Där tycker jag någonstans att man ska kunna ha större möjlighet att få en större ersättning från förbundet vilket i sin tur kan leda till att klubbarna kan sänka priserna på biljetter för att locka folk. Men det är ingen bra trend.

Likt det Storvretas ikon Hannes Öhman nämnde igår så tar Astbrant även upp spelschemat som en del i trenden med minskande publik i SSL Herr.
- Sedan är det ganska mycket hopp i spelschemat. Det är bara att kolla exempelvis den här säsongen då vi har ett mindre uppehåll under hösten med landslagsförberedelser men där står vi också över omgången innan. Sedan har vi ett VM som ligger mitt i, och för mig är det en gåta att man lägger VM mitt under en säsong.

När Linköping tog emot Falun på hemmaplan i november i fjol lyckades klubben locka 1127 åskådare till matchen, något som Astbrant tror beror mycket på motståndet.
- Jag tycker att det är lite för mycket hemma-hemma och sen borta-borta. Då hänger det lite på vilka man möter, och det är klart att jag gärna hade kommit i den andra derbygruppen och fått möta Storvreta och Falun en extra gång för det ger oss ganska mycket gratispublik. Det ger oss inte så mycket publik att möta Pixbo, Dalen eller Höllviken. Det finns flera såna lag som inte lockar så mycket publik utan det är våra derbyn mot Mullsjö, Växjö och matcherna mot Falun.

Men tränaren tror att mycket av arbetet behövs läggas av klubbarna kring att förbättra matcharrangemangen i sig.
- Jag tror att det finns många parametrar, jag tror att klubbarna behöver jobba ännu mer för att få ett bra matcharrangemang och att det inte bara handlar om 3 x 20 minuter innebandy. Det gäller att jobba hårt för det kommer inte per automatik.

Att få till ett perfekt spelschema har också sina svårigheter för en klubb som Linköping.
- Vi har inte den möjligheten med en arena och något vi kan styra själva. Vissa kvällar får vi åka några mil för att träna när vi inte får till en träningstid. Det säger sig självt då hur svårt det är att få in ett spelschema som funkar perfekt. Jag tror framförallt att föreningarna behöver jobba extremt hårt och jobba med bättre lösningar. Både schemamässigt men också med matcharrangemang.

Läs mer
Trenden: Publiksnittet minskar - sämsta på 8 år
Storvretaikonens teori: spelschemat förstör publiksiffrorna
Dalenikons teori: SSLPlay stjäl publiken