Vem blir nästa säsongs Malte Lundmark i Falun?
Foto: Per Wiklund

Storsatsning på utveckling av unga talanger i Falun

ANNONS

SSL-klubben Faluns akademiverksamhet säkrar upp framtiden.

Allt fler unga spelare som vill ta innebandykarriären till nästa nivå blickar mot Faluns akademiverksamhet, där man kan få goda förutsättningar att utvecklas genom att gå på gymnasium med innebandyinriktning och samtidigt ha möjlighet att träna med, och få hjälp av, klubbens SSL-stjärnor.
- Historiskt sett har vi haft en rekryteringsbas med 20 mils radie runt Falun, och letat efter spelare i 18-19-20-årsåldern. Men nu tittar vi på spelare i yngre åldrar från hela landet, säger Filip Nordkvist, ledamot i klubbens styrelse, till Innebandymagazinet.

I fjol var man högst lyckosamma i rekryteringen av unga spelare. Både Emil Kalentun och Malte Lundmark, som hämtades från Göteborg respektive Örebro, fick speltid i SSL. Den senare blev också utsedd till Årets rookie.
- Att vi får hit några av de största talangerna i Sverige visar att vi gör något rätt. Och vi vet ju också historiskt att vi haft en god förmåga att utveckla spelare här. Vi vill fortsätta med den här satsningen och satsa på JAS-verksamheten men även division 1 som vi klev upp i på herrsidan också.

Nu är klubben på jakt efter en akademiansvarig på herrsidan, som ska ha hand om IBF Falun Ungdom i division 1 och juniorallsvenskan samtidigt som man har ett nära samarbete med elittränarna. På damsidan är man redan muntligen överens med en ny ansvarig.

Vad är det som gör att ni lyckas så bra i Falun med att utveckla spelare?
- Naturligtvis har vi bra förutsättningar för att utöva innebandyn här med våra anläggningar, gym och hallar. Samtidigt som vi har det goda samarbetet med gymnasierna. Sen även hela träningsmiljön, att få vara nära några av de bästa och även träna med de bästa i världen. Vi tror det är viktigt att fostra spelarna tidigt.

Hur går rekryteringen till?
- Det är traditionell scouting. Både från gymnasiet och från oss som förening, där vi ser vilka namn som är tänkbara och aktuella. Många hör också av sig till oss och frågar om vår verksamhet.

Hur skiljer sig er akademi från till exempel Riksinnebandygymnasiet (RIG) i Umeå?
- Det ska nog egentligen eleverna själva prata om. Men RIG har ju ändrat strategi nu och släppt upp sitt lag i allsvenskan i år. Skillnaden hos oss är att till exempel Malte och Emil redan har spelat i SSL och tränat hela säsongen med vårt elitlag. Vi har en pool på fem spelare som får vara med och träna med A-laget varje vecka. Sedan får man avgöra själv om man tror att det är en bra väg att gå, att få spela med de bästa sex dagar i veckan. Jag skulle själv tycka det vore intressant i den åldern. Sen släpper vi självklart inte upp spelare om de inte är mogna för det. Man ska vara redo både fysiskt och mentalt.