Flera domare vill se att äldre coachar och hjälper de yngre. "Ta hand om de domare ni har", säger Bemir Brkic.
Foto: Peter Sonander
Landet runt

Hårda domarklimatet: Vi får ta enormt mycket skit

ANNONS

Hur skapar vi ett bättre domarklimat i innebandy-Sverige, och hur ser det egentligen ut? 10 av Sveriges mest populära domare svarar.

Bemir Brkic, Södermanland:
- Domarklimatet är väldigt hårt. Framförallt i den yngre serien där ungdomarna spelar. Jag tycker att många ledare är alldeles för mycket tävlingsinriktade och det är vi som får ta emot enormt mycket skit, tyvärr. Vi hade till exempel en ungdomsmatch innan en herrmatch där spelarna var 13 år gamla. Där ledaren skriker ”hej domarn, men blås då” flera gånger. En ledare och förebild ska stötta domarna, inte skälla på dem. Det är de som ger fel signaler till spelarna. Inte undra på att flera yngre lägger av. Jag tycker att man bör införa matchvärdar på alla matcher och att vara stenhårda på till exempel ledare och publik. Vi är trots allt alla där just på grund av en sak, vi älskar innebandy.

- Ta hand om de domare ni har. Visa respekt och ge positiv feedback. I vårt distrikt är det enorm brist på domare. Att de som sitter på kansliet behöver gå ut och döma förklarar ganska mycket. Glöm verkligen inte att vi domare lägger ner enormt mycket tid på er så att ni ska kunna utföra och göra det ni tycker är kul! Vi kommer aldrig vara felfria, vi kommer missa saker, och vi kommer göra misstag. Vi är också människor.

Patrik Sjöberg, Västernorrland:
- Domarklimatet är väl kanske inte det bästa här, det behövs mer coachningar och så tror jag på att en mer rutinerad domare får döma med mindre rutinerad eller en ny domare, på så sätt kan man hjälpa de nya och yngre som sedan får hjälpa de nya och yngre och så rullar det på så.

- För att bli en bra domare så behövs det mycket coachning och jobba på en sak i taget, sedan så måste ledare och spelare vara rädda om de domare vi har och ge gärna beröm, det är för lite beröm under en match. Hur skulle det se ut om vi sa till en spelare när han missar en passning ”så dåligt av dig?”, eller till en ledare att ”vad dåligt coachat av dig”? Jag som domare ger extremt mycket beröm till spelare under match och det uppskattar dom, så lite mer beröm vill vi ha som domare.

Erik Lindberg, Gästrikland:
- Gästrikland är ett litet distrikt där alla känner alla i hallarna och klimatet är städat och gott tycker jag. Vi har genom åren haft många duktiga domare/matchledare i flera olika sporter vilket gör att vi haft duktiga utbildare och mentorer att tillgå. Dock har ju innebandyn ett problem att få personer och stanna i sporten efter karriären vilket vi måste jobba på. Kan våra "pensionerade" domare och spelare hjälpa till att utveckla innebandyn åt det håll vi vill ha den har vi vunnit otroligt mycket. Vi pratar ständigt om att hjälpa våra yngre domare med observationer och coachning vilket naturligtvis är viktigt och bra men det man sällan pratar om är att fånga upp och behålla spelare i sporten. Kan vi identifiera och fånga några spelare varje år till att bli domare istället för att sluta helt tror jag vi kan vinna otroligt mycket. Visst är det bra att börja döma när man är 15 år men kan vi hitta guldkorn och ge dom en chans när dom är 20-25 år har de ändå många år kvar som domare.

- Det ni just nu håller på med tror jag är en del i att förbättra för oss domare. Alla håller kanske inte med men jag tror att om vi syns i media, om vi kan få cred när vi gör någonting bra och vi kan skapa oss ett gott rykte med eran hjälp så tror jag vi vinner mycket. Tyvärr blir det ofta när vi gör mindre bra insatser som vi blir uppmärksammade på social medier, i tidningar eller var det nu kan vara. Tillsammans är vi starka och kan hjälpa varandra att bli ännu bättre.

Leon Fuchs, Skåne:
- Jag upplever domarklimatet på den nivån jag själv ligger som bra. De senaste åren sedan jag fick en ny kollega i Petter Niklasson, har det blivit mycket bättre. Han är såklart en jättebra domare och man dras med i det. Han har även fått mig att ändra på en del som gjort mig till en bättre domare. Sedan ska man inte glömma de fantastiskt duktiga domarcoacher vi har i Skåne som hjälpt oss enormt mycket. Det jag ser som vi domare borde ta tag i är protesterna. Det kan man endast åstadkomma med att hela gruppen drar jämt och alla drar åt samma håll. Först säga ifrån om någon är nära gränsen sedan tar man en utvisning. Petter och jag jobbar så här och vi har upplevt att vi fått ett bra resultat.

- Tycker föreningar borde ta tag bättre i föräldrar på läktare vad som är okej och vilka värderingar de har med beteende på läktare. Man får höra allt för ofta att föräldrar har orsakat ytterligare domare att sluta. De får mer än gärna kalla in oss domare så vi kan lära dem lite regler. Tror det i de flesta fall är där det klickar lite att en del kanske har en annan idrottsbakgrund och tar den kulturen med sig dit.

Casper Dahlberg, Småland:
- Överlag skulle jag säga att det är bra, sedan finns det självklart vissa fall där man hade kunnat önska mer av ledare, spelare och publik. De främsta problemen grundas i att många saknar ett objektivt förhållningssätt och att många ledare har en bristande regelkunskap, där hade jag gärna sett en förbättring.

- Vi måste lägga vikt vid att värna om domare, speciellt våra yngre. Det är ett ansvar som vilar på allas axlar, spelares, ledares och publik.

Fredrik Knutsson, Örebro:
På seniorsidan tycker jag det är helt okej, men på ungdoms- och juniorsidan finns det en hel del som måste förbättras, så våra unga och lovande domare vill fortsätta. Jag tycker förbundet jobbar åt rätt håll genom att kräva utbildningar på de som står i båset, men även föreningarna måste ta sitt ansvar och ställa krav på ledarna som står i båsen. Sen tycker jag det är jätteviktigt att de äldre domarna går ner och coachar och dömer med de yngre domarna.

Tobias Berger, Stockholm:
- Domarklimatet i Stockholm har blivit mycket bättre i jämförelse med ett par år sedan, största anledningen är Daniel Kölborn och Patric Terelius som har utbildat domarna på ett bättre sätt och att de satsar oerhört mycket på vidareutveckla dom under säsongens gång. Det som bör förbättras är att lagen måste utbildas närmare i regler, detta kan man åstadkomma genom att gå ut till föreningarna innan säsongen och prata om regelverket.

- Vi har bra coacher och bra personal som hjälper oss och stöttar oss hela tiden. Jag anser att det är viktigt för var och en att ta ansvar över sin utveckling. Vi genomför det årliga kursen i augusti vilket ger oss bra förutsättningar för säsongen, man kanske kan följa upp domarnas fysiska status och regelkunskap under säsongen också, precis som SSL gör.

Adam Kruse, Göteborg:
- Överlag så är klimatet okej tycker jag. Jag tror det är viktigt för samtliga att inse att vi tillsammans skapar den framtid vi själva önskar. Alltså, vill vi ha ett bättre klimat måste vi hjälpas åt tillsammans. Finns alltid saker att förbättra. Framförallt att samtliga lever upp till sina värderingar och de som klubbarna står för.

- Det viktigaste är att vi på ett schysst sätt kan framföra kritik och feedback. Viktigt med dialog som inte alltid kanske skall ske i det öppna rummet. Visst kan spelare, ledare och även domare bli upphetsade under match men man måste samtidigt komma ihåg att det inte ger en rätten att uttrycka sig hur som helst bara för att det är match. Som tidigare så tror jag det är bra om spelare och ledare försöker leva upp till klubbens egna stadgar och regler för eget beteende.

Pär Wårell, Norrbotten:
- Domarklimatet tycker jag är rätt bra till största del. I det stora hela tycker jag det blivit bättre genom åren. Speciellt på spelarsidan, har man idag en bättre acceptans för domarnas roll. Det som fortfarande inte är okej, är att det än idag finns några ledare, säkert i alla distrikt, som anser sig vara allsmäktiga, och alltid anser att deras tolkning är den rätta. Åren 1996–2008 dömde jag på förbundsnivå, där upplevde jag mycket sällan några problem med ledare. Jag tror att regelbundna träffar med ledare och domare och kommitté är ett steg i rätt riktning.

Bjarne Wesenlund, Västergötland:
- Jag tycker det är bra, dock är det för hetsigt framförallt bland ungdomsledarna där dessa ska föregå med gott exempel och det hårda fysiska spelet börjar bli hårdare och hårdare där inte bara vi domare har ett ansvar utan lagen själva också givetvis.

- Man bör redan på ungdoms nivå blanda in fler än spelare i utbildningarna där föräldrarna också är med för att öka deras kunskaper men framförallt förståelse för hur svårt det kan vara att döma speciellt i början, man är osäker och gör självklart många misstag i bedömningarna då. Vi måste städa bort föräldrar som står och gapar dumheter på domarna - de blir ju knappast bättre av alla glåpord de också får utstå.

Den här artikeln handlar om: