”Att sparka en tränare är ett stort misslyckande”
ANNONS
Sportcheferna i SSL berättar om sin vardag och om varför det oftas är tränarna som får sparken istället för sportchefen när det går dåligt för laget.
I varje framgångsrikt SSL-lag finns det en person som sliter i det tysta för att truppen och ledarstaben ska må bra och ha de bästa förutsättningarna för att lyckas. Men det är sällan att sportchefen får uppmärksamhet för allt sitt jobb och slit. Kalevi Pessi är sportchef för Pixbos herrar och damer och så här säger han om sin roll.- I nuet handlar det om att se till så att laget och allt runt omkring fungerar. När det händer saker med laget som inte har med det sportsliga att göra så får jag som sportchef agera. Skadar någon korsbandet till exempel så får jag se till så spelaren får komma in och operera sig. Ju längre ifrån det sportsliga man kommer desto mer är det mitt ansvar att hjälpa till, säger Pessi till Innebandymagaziet och fortsätter:
- Ser man i längre perspektiv är det sportchefens roll att se till så man har en stark trupp och en bra ledarstab och tittar man på längre sikt så ansvarar jag för en strategi för hur vi ska bygga upp laget kommande tre års period.
Många lag väljer att sparka sin tränare när lagets prestationer inte motsvarar förväntningarna. Vad tycker du om den lösningen?
- Jag skulle säga att det är ett tecken på att sportchefen eller sportgruppen misslyckats mer än att det är tränarens fel. Om det är en stor klyfta mellan tränaren och laget så är det klart att man måste göra någon form av ändring. Men man kan göra oerhört mycket för att förhindra att det går så långt. Sportchef, ledare, spelarråd och lagkaptener måste jobba tillsammans under säsongen. Men ibland går det ändå så långt att man inte är nöjd med tränaren. Då frågar vi oss alltid vad vi kan tillföra istället för att diskutera om vi ska ha kvar tränaren eller inte. Att sparka en tränare är för mig ett väldigt dåligt alternativ och ett stort misslyckande och då har man inte gjort sitt jobb ordentligt.
Det är ju sportchefen som anställt tränaren och fixat ihop truppen. Men det är sällan sportchefen som får sparken när det går dåligt, vad tror du det beror på?
- Det är en bra fråga. Om en sportchef konstant misslyckas med att skapa ett bra lag när det gäller att rekrytera spelare och ledare ska han bytas ut såklart. Men jag har ingen bra förklaring till varför det ofta blir tränaren som får sparken istället. Det är väl lättare att hitta en syndabock närmare laget och man tänker kortsiktigt.
Vem skulle vara din drömvärvning?
- Det skulle vara att hitta en ung talang som blommar ut och blir en världsspelare. Men skulle man titta i nuet skulle en sådan spelare som Johan Samuelsson vara fantastiskt att få in.
Har ni någon kontakt med Samuelsson?
- Vi har haft en dialog med Johan, han är ju bra kompis med Martin Östholm men det är många faktorer som ska spela in när en spelare flyttar hem från Schweiz där livet efter innebandyn spelar en stor roll också.
Ditt jobbigaste beslut som sportchef?
- Det jobbigaste är alltid om man behöver skilja sig från en spelare. Som tur var har vi mest haft naturliga avgångar genom åren men det händer då och då att man behöver avsluta ett kontrakt och det är aldrig kul.
Vad är det bästa med ditt jobb?
- Det är fantastiskt roligt och inspirerande att jobba med idrott. Att vara så många som strävar efter samma mål och sedan lyckas är en oerhört skön känsla. Idrottsmän/kvinnor är fantastiska människor att jobba med.