IFF:s John Liljelund (t.v) förklarar tankarna bakom regeländringen.
Foto: Event-bilder.se/Robert Edlund
Landet runt

IFF-generalen: Idéerna bakom passivitetsregeln

ANNONS

Internationella Innebandyförbundets generalsekreterare John Liljelund om regeländringen som innebär frislag om bollförande lag fördröjer spelet bakom egen målbur.

Regeln säger
Frislag när ett lag fördröjer spelet
Det här inkluderar när ett lag spelar på ett systematiskt sätt bakom egen målbur. Laget ska, om möjlighet finns, göras uppmärksamma på detta innan frislag döms ut.
Träder i kraft på alla nivåer i Sverige och internationellt från 1 juli 2018.

- Vi ser inte att detta är något nytt, på riktigt, eftersom vi redan har en aktivitetsregel för spel under fördröjande av spel, där domaren anmodar laget som spelar med bollen att komma bort bakom målet, säger John Liljelund till Innebandymagazinet.

- Idén är att man inte ska kunna häcka bakom målet och skapa döda sekvenser i spelet. Eftersom man genom att ställa sig bakom målet, kan kontrollera och göra det mycket svårt för motståndaren att kunna ta bort bollen, när målvaktsområdet är i vägen. Idén är att göra spelet mer spännande och att det ska vara mer flytande.

Förekommer det diskussioner om utökade "passivitetsvarningar", där till exempel även icke bollförande lag ska kunna ha ett ansvar att vilja ta bollen i alla lägen istället för att backa hem och stå och vänta på egen planhalva?
- Vår utgångspunkt är att om det försvarande laget stannar vid halva plan får laget med bollen lite mera tid att starta sin attack. Just nu har regelgruppen ännu inte funnit regler för att tvinga det försvarande laget till aktivitet. Det viktiga är att nu skola domarna att läsa spelet och aktivera lagen.

- Men de riktiga tolkningarna kommer i mars månad, detta är bara de generella idéerna bakom regeländringarna.
Den här artikeln handlar om: